Home > νέα > Δρομολογείται η δημιουργία ηλεκτρονικού φωτογραφικού αρχείου από το Δήμο Δράμας

Δρομολογείται η δημιουργία ηλεκτρονικού φωτογραφικού αρχείου από το Δήμο Δράμας

Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Δρομολογείται η δημιουργία

ηλεκτρονικού φωτογραφικού

αρχείου από το Δήμο Δράμας

Η ενδιαφέρουσα πρόταση του Τμήματος Παιδείας και Πολιτισμού

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ Τετάρτη 27  Ιανουαρίου και ώρα 18.00 το απόγευμα, συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, με επτά συνολικά θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Τα περισσότερα εκ των θεμάτων είναι διαδικαστικά και αφορούν κάποιες επιχειρήσεις της Δράμας, ενώ ένα θέμα έχει να κάνει με την τροποποίηση απόφαση τους Δημοτικού Συμβουλίου, για μετονομασία της οδού «Σερίφου» σε οδό «Σίφνου».

Ηλεκτρονικό φωτογραφικό αρχείο Δήμου Δράμας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση που θα κατατεθεί από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Παιδείας κα. Αναστασία Τόλιου-Δάντζερα, σχετικά με τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού φωτογραφικού αρχείου Δήμου Δράμας. Η πρόταση έρχεται απευθείας από το Τμήμα Παιδείας και Πολιτισμού της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την εισηγητική πρόταση, πριν από 20 χρόνια, η ΔΕΚΠΟΤΑ είχε κάνει μια απόπειρα να δημιουργήσει μια συλλογή παλαιών φωτογραφιών. Στην προσπάθειά της αυτή τότε, είχε αγοράσει μια μικρή ιδιωτική συλλογή, την οποία εμπλούτισε στη συνέχεια και με άλλο φωτογραφικό υλικό, από προσφορές συνδημοτών μας αλλά και από άλλες πηγές.

Όπως αναφέρεται στην ίδια πρόταση, «στις μέρες μας η ανάπτυξη και η επέκταση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει καταστήσει την κοινοποίηση και διακίνηση παλαιού φωτογραφικού υλικού πολύ ευκολότερη, οπότε και η αναζήτηση και συλλογή φωτογραφιών σχετικών με τη Δράμα από τις ιστοσελίδες του Διαδικτύου είναι πλέον εφικτότερη».

Όπως είναι γνωστό, «πολλοί συνδημότες μας δημοσιεύουν καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παλιές φωτογραφίες της πόλης, πολλές από τις οποίες είναι άγνωστες και ανέκδοτες, αλλά και φωτογραφικά ντοκουμέντα από τοπία της παλαιότερης Δράμας, ιστορικά γεγονότα, καθώς και στιγμιότυπα από την πολιτιστική, την κοινωνική και την αθλητική δραστηριότητα των Δραμινών.

AGROTIKH TRAPEZA - PALIA DRAMA

Δίνεται έτσι μία μοναδική ευκαιρία στον Δήμο μας να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ad hoc, στην οποία θα συγκεντρώσει όλο το πολύτιμο υλικό που κυκλοφορεί χύδην και να συλλέξει με αφορμή το υλικό αυτό σχετικές πληροφορίες και σχόλια. Η ανάγκη για ανάληψη μια τέτοιας προσπάθειας είναι επείγουσα, γιατί σήμερα βρίσκονται ακόμη στη ζωή άνθρωποι που θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για θέματα π.χ. του Μεσοπολέμου ή της Κατοχής, ενώ σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα».

Η πρόταση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, επισημαίνει ότι «στην προσπάθεια αυτή του Δήμου θα κληθούν να βοηθήσουν και οι συμπολίτες μας ανοίγοντας τα ιδιωτικά τους αρχεία και δημοσιοποιώντας ό,τι υλικό έχουν στη διάθεσή τους. Το αρχείο αυτό θα εμπλουτίζεται καθημερινά και θα είναι στη διάθεση όλων, και ιδίως όσων ασχολούνται με την ιστορία της Δράμας και της περιοχής της. Το Τμήμα Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Δράμας με το επιστημονικό του προσωπικό θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το σημαντικό αυτό πολιτιστικό έργο».

Το υλικό που θα συγκεντρωθεί, θα χρονολογηθεί, θα ταξινομηθεί συστηματικά, θα σχολιαστεί κατάλληλα, και στην τελική του μορφή θα αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα του Δήμου, ώστε να έχουν πρόσβαση σ’ αυτό όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες.

Στη φάση της επεξεργασίας του υλικού το Τμήμα Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου μας θα ανοίξει διάλογο με το σύνολο των συνδημοτών μας εμπλέκοντάς τους σε συζητήσεις σχετικά με τη χρονολόγηση του υλικού, την ταύτιση προσώπων και τόπων και τη διευκρίνιση άλλων λεπτομερειών υποκινώντας το ενδιαφέρον τους και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή τους σε μια πολιτιστική δραστηριότητα που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μέγιστη αξιοποίηση κάθε ντοκουμέντου ξεχωριστά.

Κατά τη συλλογή και αξιοποίηση του υλικού το Τμήμα Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου θα συνεργαστεί και με άλλους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, αλλά και με ιδιώτες, που έχουν ως αντικείμενο δράσης τους την αποθησαύριση και διάσωση σχετικού φωτογραφικού υλικού.

Η δραστηριότητα αυτή του Δήμου θα επεκταθεί συν τω χρόνω και στη συλλογή άλλου είδους γραπτών τεκμηρίων που αφορούν στην ιστορία της πόλης μας και της περιοχής της (δημόσιων και ιδιωτικών εγγράφων, εμπορικών καταστίχων, κτλ.), ώστε η πλατφόρμα αυτή να καταστεί μια σημαντική πηγή ιστορικών στοιχείων για την πόλη μας.

Να σημειώσουμε εδώ ότι, ο «Πρωινός Τύπος», εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δημοσιεύει καθημερινά παλιές και ιστορικές φωτογραφίες από την πόλη και το Νομό της Δράμας. Η ανάγκη αυτή έχει επέλθει για τη διατήρηση της ιστορίας του τόπου μας, ενώ σημαντικότατη είναι η συμβολή συμπολιτών μας, οι οποίοι καθημερινά ενισχύουν την στήλη «Η Παλιά Δράμα» μέσα από τα προσωπικά και οικογενειακά αρχεία τους. Και βέβαια δεν δημοσιεύονται μόνο φωτογραφικά ντοκουμέντα από διάφορες εποχές, αλλά και διάφορα έγγραφα ντοκουμέντα και δημοσιεύματα, που αναδεικνύουν την καθημερινότητα της Δράμας σε παλαιότερους χρόνους.