Home > νέα > Δρομολογήθηκε το έργο «Τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, στον χώρο και στο χρόνο» από το Δήμο Δοξάτου ► Μιλάει στον «Π.Τ.» η αντιδήμαρχος του Δήμου Δοξάτου κα. Παπαζώτου

Δρομολογήθηκε το έργο «Τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, στον χώρο και στο χρόνο» από το Δήμο Δοξάτου ► Μιλάει στον «Π.Τ.» η αντιδήμαρχος του Δήμου Δοξάτου κα. Παπαζώτου

Δρομολογήθηκε το έργο «Τα Βήματα

του Αποστόλου Παύλου, στον χώρο

και στο χρόνο» από το Δήμο Δοξάτου

► Μιλάει στον «Π.Τ.» η αντιδήμαρχος του Δήμου Δοξάτου κα. Παπαζώτου

► Στα νερά του ποταμού Ζυγάκτη βάπτισε ο Απόστολος Παύλος τη Λυδία τη Φιλιππησία

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΜΟΦΩΝΑ πέρασε στις 15 Μαρτίου από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δοξάτου, η αποδοχή μελετών της προμήθειας με τον κεντρικό τίτλο: «Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου,  στον χώρο και στο χρόνο», με προϋπολογισμό 364.066 ευρώ με τον ΦΠΑ. Ταυτόχρονα εγκρίθηκαν και οι όροι διακήρυξης των τευχών της δημοπράτησης.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, που όταν ξεκινήσει η υλοποίησή του, θα προσδώσει σημαντική αξία στην περιοχή και θα προκαλέσει επισκεψιμότητα του κοινού. Ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 12 Μαΐου και πρόκειται για μια ιδέα που ξεκίνησε το 2021.

Όπως σημειώνει αρχικά μιλώντας στον «Π.Τ.» η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Δοξάτου κα. Κυριακή Παπαζώτου, «στόχος του έργου, είναι η προσέλκυση κοινού σε έναν χώρο του Δήμου μας, που θα μπορούσε να αποτελεί τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο., στην περιοχή των Πηγών του Δήμου Δοξάτου όπου βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Ζυγάκτη, στα νερά του οποίου βαπτίστηκε από τον Απόστολο Παύλο η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, η Λυδία η Φιλιππησία».

Το έργο, αφορά τη δημιουργία ενός χώρου, όπου με την χρήση της τεχνολογίας πολυμέσων και μέσα από διάφορες σκηνογραφικές αναπαραστάσεις, θα προβάλλεται η πορεία του Αποστόλου Παύλου από την Ταρσό της Κιλικίας όπως γεννήθηκε, μέχρι τη Ρώμη όπου και θανατώθηκε.  Πέρα όμως από τα ιεραποστολικά βήματα στον χώρο, θα παρουσιάζεται η σημασία του έργου του στον χρόνο, από τις επιστολές του και την πορεία των εκκλησιών που ίδρυσε μέχρι τον απόηχο της διδασκαλίας του στον Παγκόσμιο πολιτισμό και την τέχνη της βυζαντινής εποχής, της αναγέννησης αλλά και του 20ου αιώνα.

Όπως εξηγεί στον «Π.Τ.» η κα. Παπαζώτου, «μέσα από πολυαισθητηριακές προβολές θα δημιουργηθεί μια εντυπωσιακή εμπειρία γνώσης θρησκευτικού, ιστορικού και κοινωνιολογικού περιεχομένου. Στην Κεντρική Αίθουσα θα τοποθετηθούν μια σειρά από οθόνες προβολής, μετατρέποντας την κεντρική αίθουσα σε ένα χώρο πολυαισθητηριακών προβολών, αντίστοιχο με αυτόν που είχε στηθεί στο μέγαρο μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο της έκθεσης Van Gogh Alive».

Το έργο

Η πράξη του έργου «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου στον χώρο και στο χρόνο» εντάθηκε στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στον Άξονα Προτεραιότητα «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» και περιλαμβάνει δύο υποέργα: 1ο Υποέργο: «Προμήθεια εξοπλισμού προβολών και επιπλοεξοπλισμούς» εκτιμώμενης αξίας 170.669,40 ευρώ και το 2ο Υποέργο: «Παροχή υπηρεσιών παραγωγής πολυαισθητηριακών προβολών, εκπαιδευτικών εφαρμογών, διαδικτυακής προβολής και σκηνογραφικών παραστάσεων», εκτιμώμενης αξίας 122.932,26 ευρώ.

Με την χρήση πολλαπλών οθονών προβολής, θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον εμβαπτισμένης πραγματικότητας όπου οι επισκέπτες του χώρου θα μπορούν να νιώθουν ότι είναι ένα με το περιεχόμενο πολυμέσων. Το περιεχόμενο θα περιλαμβάνει τις εξής ενότητες: Ποιος ήταν ο Απόστολος Παύλος – Ο κόσμος την εποχή του – Τα βήματα του Απόστολου Παύλου – Η μορφή του Απόστολου Παύλου στην Τέχνη – Η διδασκαλία του Απόστολου Παύλου, με τα μάτια του σήμερα. Και επιπλέον, εφαρμογή συγχρονισμού προβολικών / διαμοιρασμού περιεχομένου και Projection mapping εξωτερικού χώρου

Το πολιτιστικό απόθεμα του τόπου

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η αντιδήμαρχος το Δήμο Δοξάτου κα. Παπαζώτου στον «Π.Τ.». «με αυτό το εγχείρημα αναδεικνύεται η ιστορία και το πολιτιστικό απόθεμα του τόπου, με εργαλεία την τεχνολογία των πολυαισθητηριακών προβολών, του διαδικτύου και των εικονικών πολιτιστικών διαδρομών, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ενίσχυσης του πολιτιστικού, του θρησκευτικού και του εκπαιδευτικού τουρισμού μέσω της αύξησης της επισκεψιμότητας των προορισμών που συνδέονται με την πολιτιστική και θρησκευτική μας κληρονομιά. Και μέσα απ’ αυτό, αξιοποιείται πολλαπλά ο μέχρι τώρα κλειστός χώρος των Πηγών καθώς όχι μόνο θα στεγάσει το αφιέρωμα στον Απόστολο Παύλο αλλά θα μπορεί να φιλοξενεί συνέδρια, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.α., καθώς θα εξοπλιστεί από καθίσματα τα οποία θα είναι κινητά και θα διαμορφωθεί κατάλληλα και ο χώρος της σκηνής με τον κατάλληλο εξοπλισμό ήχου και εικόνας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που και αυτή η προσπάθειά μας και η επιμονή μας γι’ αυτό το έργο απέδωσε καρπούς».