Home > Πρώτο Θέμα > Δρομολογούνται δύο σημαντικά έργα για το Βιολογικό Καθαρισμό Δήμου Δράμας 14,3 εκατ. ευρώ-Εγκρίθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δρομολογούνται δύο σημαντικά έργα για το Βιολογικό Καθαρισμό Δήμου Δράμας 14,3 εκατ. ευρώ-Εγκρίθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης

Εγκρίθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δρομολογούνται δύο σημαντικά

έργα για το Βιολογικό Καθαρισμό

Δήμου Δράμας 14,3 εκατ. ευρώ

Αναβάθμιση εγκαταστάσεων 6.378.560 ευρώ και κατασκευής μονάδας ηλιακής ξήρανσης ιλύος 7.936.000 ευρώ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ έργα για τον Βιολογικό Καθαρισμό του Δήμου Δράμας, εγκρίθηκαν και εντάσσονται προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το πρώτο έργο περιλαμβάνει δράσεις για την αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Δράμας. Μετά από την αναβάθμιση ο  Βιολογικός Δράμας θα δέχεται 12.000 m3/ d λύματα που ισοδυναμούν σε 60.000 ισοδύναμους ανθρώπους, ενώ η αναβάθμιση της Εγκατάστασης θα γίνει με την μέθοδο των βιοαντιδραστηρίων μεμβρανών (M.B.R). Προϋπολογισμού (με ΦΠΑ) 6.378.560 ευρώ.

Το δεύτερο έργο, αφορά στην κατασκευή μονάδας ηλιακής ξήρανσης ιλύος, με επιλέξιμο προϋπολογισμό 7.936.000 ευρώ. Η αφυδατωμένη ιλύ που θα προκύπτει, θα μεταφέρεται στη μονάδα ηλιακής ξήρανσης προκειμένου να βελτιωθούν τα χαρακτηριστικά της τόσο ως προς το ποσοστό στερεών όσο και ως προς το βαθμό υγιεινοποίησης. Η συνολική ποσότητα της ξηραμένης ιλύος προς διάθεση θα είναι περίπου 2.240 τόνοι ετησίως. Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης έχει προβλέψει την υποδοχή της ιλύος απ όλες τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων των γύρω περιοχών, (Προσοτσάνης, Νευροκοπίου, Χωριστής, Δοξάτου κλπ). Περιλαμβάνεται πλέον και η δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες.

Για τα δύο αυτά σημαντικά έργα, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Δήμου Δράμας, κ. Χριστόδουλος Βογιατζής, ο οποίος έδωσε και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα έργα.

Όπως εξηγεί ο κ. Βογιατζής, και τα δύο έργα θα γίνουν στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Δράμας στην περιοχή της Νέας Αμισού.

Το πρώτο έργο, «αφορά την αναβάθμιση επεξεργασίας της μονάδας, ώστε το νερό που βγαίνει, να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Πλέον έχουμε συμπληρώσει 20ετίας από την κατασκευή της μονάδας και θα πρέπει να γίνει αναβάθμιση».

Όπως εξηγεί ο κ. Βογιατζή, το νερό αυτό πέφτει στο ποτάμι της Αγίας Βαρβάρας που περνάει από την περιοχή. «Με την αναβάθμιση αυτή, το νερό θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για την γεωργία και είμαστε από τους πρώτους Βιολογικούς που θα αρχίσει να λειτουργεί αυτό».

Το δεύτερο έργο, αφορά στην κατασκευή μονάδας για την ξήρανση ιλύος. Όπως εξηγεί ο κ. Βογιατζής, «όταν ολοκληρώνεται η διαδικασία του βιολογικού καθαρισμού, το νερό χλωριώνεται και πέφτει στο ποτάμι, ενώ η ιλύ που απομένει, η λάσπη, πηγαίνει για ταφή στους ΧΥΤΥ. Το θέμα είναι ότι αυτή η λάσπη θα πρέπει να αφυδατωθεί γιατί έχει πολλή υγρασία που ανεβάζει το βάρος της και την κάνει δύσκολη στη διαχείρισή της στους ΧΥΤΑ. Οπότε με την ξήρανσή της γίνεται μια σκόνη, θα είναι πιο σταθερή και θα μπορούν να την υποδεχτούν καλύτερα οι ΧΥΤΑ».

Όπως εξηγεί ο κ. Βογιατζής, «η μονάδα αυτή θα κατασκευαστεί στον Βιολογικό Καθαρισμό Δράμας και θα αφορά και τους υπόλοιπους Βιολογικούς Καθαρισμούς της περιοχής. Στόχος της μονάδας θα είναι να μπορεί να δεχτεί τη λάσπη και από όλους τους Βιολογικούς Καθαρισμούς και των άλλων Δήμων της Π.Ε. Δράμας».

Από εκεί και πέρα, σημαντικό είναι επίσης ότι μ’ αυτή τη διαδικασία ξήρανσης, η ιλύ θα υγειονοποιηθεί, καθώς σκοτώνονται όλα τα επικίνδυνα μικρόβια. Στην ερώτηση αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποιες άλλες εργασίες η αποξηραμένη ιλύ, ο κ. Βογιατζής σημειώνει ότι «επειδή στην περιοχή μας δεν έχουμε βιομηχανία επεξεργασίας βαρέων μετάλλων, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον. Σε άλλες χώρες, την πηγαίνουν για πρόσμιξη στο τσιμέντο για παράδειγμα, ή την καίνε κ.ά. Προς το παρόν θα πρέπει να αλλάξει όμως το θεσμικό πλαίσιο, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία».