Home > νέα > Εφραιμίδης: Μειώσεις σε ενοίκια καταστημάτων και μηδενικά έξοδα από τέλη και σταθμεύσεις

Εφραιμίδης: Μειώσεις σε ενοίκια καταστημάτων και μηδενικά έξοδα από τέλη και σταθμεύσεις

 

Εφραιμίδης: Μειώσεις σε ενοίκια

καταστημάτων και μηδενικά έξοδα

από τέλη και σταθμεύσεις

► Μειωμένα τα έσοδα του Δήμου Δράμας κατά την περίοδο της πανδημίας

► Ο Δήμος στηρίζει το Νοσοκομείο με αγορά υγειονομικού υλικού

όπως και το ΕΚΑΒ στη Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΡΙΝ ΑΠΟ τη συζήτηση των έκτακτων θεμάτων και πριν ακόμα από την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση των θεμάτων στη διά τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία του Δήμου κατά την περίοδο της πανδημίας από τον Covid-19. Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος, «τα έσοδα του Δήμου είναι σε δύσκολη κατάσταση» και ζήτησε να γίνει σχετική ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Εφραιμίδη.

EFRAIMIDHS GIANNHS

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Εφραιμίδης, επεσήμανε ότι σε γενικό πλαίσιο τα έσοδα του Δήμου εξαιτίας κυρίως των δυο περιόδων της καραντίνας είναι μειωμένα. Όπως εξήγησε, το ένα ζήτημα εντοπίζεται στο χώρο της εστίασης, «η οποία είναι κλειστή και άρα έχουμε μια λελογισμένη στέρηση εσόδων, μηδενικών ουσιαστικά, από το 5% των ακαθαρίστων που θα είχαμε από έσοδα των επιχειρήσεων αυτών».

Ο ίδιος σημείωσε επίσης, ότι, «σε ό,τι αφορά το κέντρο της πόλης, τόσο κατά τις δύο περιόδους της καραντίνας, το παρκάρισμα στις οδούς ελεγχόμενης στάθμευσης είναι δωρεάν, που σημαίνει ότι αντίστοιχα στερούμαστε έσοδα, τόσο από την αγορά καρτών στάθμευσης, όσο και από την επιβολή προστίμων και γενικότερα από τη λειτουργία της πόλης».

Ο κ. Εφραιμίδης σημείωσε ακόμα ότι, «ενδεικτικά τα έσοδα του 2020 θα υπολείπονται σε μεγάλο βαθμό από αυτά του 2019» ενώ αναφέρθηκε και στη μείωση του μισθώματος καταστημάτων του Δήμου σε ιδιώτες. Όπως είπε, «όταν μας είχε δοθεί η δυνατότητα μέσα από ρύθμιση του κράτους για συγκεκριμένους ΚΑΔ να μπορέσουμε να μειώσουμε το ενοίκιο σε συγκεκριμένους μισθωτές και σε συγκεκριμένες κατηγορίες, εμείς το αξιοποιήσαμε στο μέγιστο επιτρεπτό βαθμό. Ωφελούμενοι πάνω από 30 μισθωτές. Επίσης, να θυμίσω, ότι, είμαστε ο μοναδικός Δήμος που πήρε απόφαση για μηδενικά τέλη καθαριότητας, για όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που είχαν αναστολή της λειτουργίας τους. Ωφελούμενοι φυσικά, 2.500 – 3.000 επιχειρήσεις στο Δήμο Δράμας».

Ο κ. Εφραιμίδης, συνυπολόγισε ακόμα και τα τέλη κοινόχρηστου χώρου, τα οποία δεν πληρώνονται επειδή είναι κλειστές πολλές επιχειρήσεις και θύμισε επίσης, ότι, «και στη λαϊκή αγορά έχουμε στέρηση εσόδων, γιατί το κομμάτι των εκθετών εμπόρων δεν εκθέτει τα προϊόντα του, με αποτέλεσμα και στην πρώτη καραντίνα αλλά και στη δεύτερη, περίπου 130 εκθέτες να έχουν μειωμένα έσοδα».

Ο κ. Εφραιμίδης, εξήγησε επίσης ότι προτεραιότητα όλων των κινήσεων της δημοτικής αρχής, «είναι ο άνθρωπος και η υγεία», υπενθυμίζοντας ότι, «πριν ακόμα ξεκινήσει η πανδημία, είχαμε διπλασιάσει το ποσό των 20.000 ευρώ για την επιδότηση ενοικίου των επικουρικών ιατρών, το οποίο γίνεται ακόμα χρήση για να υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων Νομών, ενώ έχουμε ήδη αποφασίσει να δοθούν ομόφωνα 27.000 ευρώ για αντιδραστήρια που έχουν ζητηθεί από τη διοίκηση του Νοσοκομείου».

Όπως σημείωσε τέλος, «φτάσαμε στο τέλος του έτους με δαπάνες και αντίστοιχα παραθέτουμε όλο αυτό το οικονομικό βαρίδιο, με το οποίο ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει πολλά από όλα όσα θα ήθελε. Προφανώς και δεν κινδυνολογούμε, προφανώς όμως και δεν θριαμβολογούμε. Κινούμαστε πάντα με σοβαρή προσέγγιση και υπευθυνότητα στα θέματα που αντιμετωπίζουμε, όπως επιτάσσουν οι σημερινές δύσκολες συνθήκες».

Mamsakos

Μαμσάκος: Στηρίζουμε το Νοσοκομείο

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, και σημείωσε ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια και του πρώτου και του δεύτερου Covid, και ως δημοτική αρχή και ως δήμαρχος, είχα μια στενή επαφή και συνεργασία με το Νοσοκομείο της Δράμας και με τη διοικήτρια. Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε την στήριξή μας στο Νοσοκομείο, με ότι χρειαστεί και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε. Πρόσφατα, όπως είπε και ο αντιδήμαρχος, πήραμε μια ομόφωνη απόφαση να στηρίξουμε το Νοσοκομείο με αντιδραστήρια, ενώ στη συνέχεια με νέα επικοινωνία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, για να δούμε τι ακριβώς χρειάζεται το Νοσοκομείο και μάλιστα προβήκαμε και σε αλληλογραφία για να έχουμε πλήρη εικόνα των αιτημάτων και των θεμάτων που απασχολούν το Νοσοκομείο, για να μπορέσουμε να δούμε κι εμείς πώς θα το στηρίξουμε».

Ο δήμαρχος θύμισε ότι «πρόσφατα το Νοσοκομείο ζήτησε να του παρέχουμε στολές προστασίας υψηλού τύπου, γάντια βινυλίου μιας χρήσης και ακόμα αντιδραστήρια, τα οποία χρειάζονται για τη λειτουργία του μοριακού ελέγχου. Συγχρόνως υπάρχει ένα αίτημα από το ΕΚΑΒ, για στολές, γάντια και ότι άλλο χρειάζεται για την προστασία τους. Θεωρώ ότι οι δημοτικές παρατάξεις δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να στηρίξουμε αυτές τις ομάδες, οι οποίες χρειάζονται τη βοήθεια μας. Και μάλιστα μέσα από τα χρήματα που έχουμε πάρει για επιδότηση – επιχορήγηση για εργασίες Covid μας δίνεται η δυνατότητα να στηρίξουμε το Νοσοκομείο μας αλλά και το ΕΚΑΒ».