Home > νέα > Εγκαινιάστηκε η αίθουσα περιποίησης βρεφών και θηλασμού του Δήμου Δράμας

Εγκαινιάστηκε η αίθουσα περιποίησης βρεφών και θηλασμού του Δήμου Δράμας

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη Βίας Κατά των Γυναικών

Εγκαινιάστηκε η αίθουσα

περιποίησης βρεφών

και θηλασμού του Δήμου Δράμας

Στην υλοποίησή του συμμετέχει ο Δ. Δράμας,

η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και η Ένωση Κυριών Δράμας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ του παλιού δημαρχείου στην πλατεία Ελευθερίας, εγκαινιάστηκε χθες το πρωί, η αίθουσα περιποίησης βρεφών και θηλασμού. Πρόκειται για μια μικρή αίθουσα, η οποία έχει διαμορφωθεί με όμορφες παιδικές εικόνες από τον ζωγράφο Κώστα Ζαμπίδη και ιδιαίτερη ζεστασιά, ώστε μια μητέρα που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει, για να θηλάσει το μωρό της και να το φροντίσει.

Η αίθουσα βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου από την πλευρά της οδού Άρμεν και μπροστά ακριβώς στην είσοδό του. Στον χώρο, υπάρχει μια μικρή κουζίνα, ένας καναπές και μια αλλαξιέρα, ενώ θερμαίνεται με air condition. Ο χώρος είναι αρκετά μικρός, παρ’ όλα αυτά δεν χρειάζονται  περισσότερα πράγματα, ώστε μια μητέρα να μπορέσει να φροντίσει το παιδί της για μια ανάγκη και να το θηλάσει.

Η αίθουσα θα λειτουργεί από σήμερα από τις 8 το πρωί μέχρι και 3 το μεσημέρι, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες, το ωράριο μπορεί να διαμορφωθεί και απογευματινές ώρες, όπως και για την περίοδο της Ονειρούπολης.

Τα εγκαίνια της αίθουσας έγιναν χθες το πρωί, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, και στην υλοποίησή της συμμετέχει ο Δήμος Δράμας, η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, καθώς και η Ένωση Κυριών Δράμας.

Τον αγιασμό τέλεσε ο εφημέριος του Ιερού Ναού  Αγίου Νικολάου π. Διονύσιος, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε η αντιδήμαρχος Αθλητισμού και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων κα. Τόλιου, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κα. Κεφαλίδου και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΑΜΘ κ. Παπαεμμανουήλ.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν επίσης και κυρίες της Ένωσης Κυριών Δράμας, οι οποίες μοίρασαν στους παρευρισκόμενους μάσκες υγειονομικής προστασίας σε πορτοκαλί χρώμα, που είναι το χρώμα που όρισε ο ΟΗΕ για την ημέρα αυτή.

Μαμσάσκος: «Χρέος του Δήμου»

Κατά τον χαιρετισμό της, η αντιδήμαρχος κα Τόλιου, εξέφρασε τη χαρά της για την ολοκλήρωση της αίθουσας αυτής, ενώ τόνισε ιδιαίτερα ότι «παράλληλα αποτελεί και την πρώτη ολοκλήρωση στόχου της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων». Η ίδια τόνισε ότι «η προσπάθεια υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Νεότητας και ο ζωγράφος Κώστας Ζαμπίδης δεν δίστασε για άλλη μια φορά να βάλει την πινελιά του».

Κατά τον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, σημείωσε ότι «πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου, η οποία εντάσσεται σε ένα πλαίσιο δράσεων προαγωγής της υγείας, με σκοπό της πρακτικής υποστήριξης της μητέρας και του μωρού της».

Όπως τόνισε ο κ. Μαμσάκος, «ο θηλασμός είναι δικαίωμα. Είναι γνωστό, πως σ’ αυτή την υπέροχη διαδικασία, δεν  υπάρχουν ωράρια. Έτσι θεωρήθηκε χρέος του Δήμου προς τους πολίτες, η δημιουργία αυτού του χώρου».

Σημείωσε επίσης, ότι, «έτσι δείχνουμε την ευαισθησία μας προς τις μητέρες, διευκολύνοντας τη διαδικασία φροντίδας και θηλασμού», ενώ τόνισε ότι «τα εγκαίνια γίνονται σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, μια ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό».

Α. Τσιαμούρα: Κατά της κακοποίησης των γυναικών

Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκανε η πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας κ. Τσιαμούρα. Όπως τόνισε «έχω την τιμή να είμαι στο Δ.Σ. της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων που από φέτος λειτουργεί στο Δήμο Δράμας. Αποφασίσαμε να κάνουμε μια σειρά δράσεων από κοινού με την Ένωση Κυριών. Μια απ’ αυτές είναι και η δημιουργία της αίθουσας φροντίδας και θηλασμού, ώστε οι μητέρες που θηλάζουν και βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, αν το μωρό τους έχει ανάγκη για θηλασμό, να έχουν την πολυτέλεια και τη δυνατότητα να έρθουν εδώ και να εξυπηρετήσουν το μωρό τους».

Στις δηλώσεις της, η ίδια αναφέρθηκε και στον εορτασμό της Ημέρας, επισημαίνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια η Ένωση Κυριών έχει δημιουργήσει έναν ξενώνα, όπου φιλοξενεί δεκάδες κακοποιημένες γυναίκες. Τα πέντε τελευταία χρόνια έχουμε φιλοξενήσει 87 γυναίκες και έχουμε δεχθεί 670 κλήσεις στη γραμμή βοήθειας που έχουμε. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα στη δραμινή κοινωνία και πρέπει να συμβάλλουμε όλοι σ’ αυτό, ότι η γυναίκα πραγματικά κακοποιείται. Γι’ αυτό και μοιράσαμε μάσκες με το χρώμα της Ημέρας».

Χ. Κεφαλίδου: «Όπου υπάρχει γυναίκα, υπάρχει ζωή»

Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκανε επίσης και η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα. Κεφαλίδου, η οποία ανάφερε σχετικά: «Η πρωτοβουλία που έχει πάρει ο Δήμος Δράμας αλλά και η Ένωση Κυριών, με μια σειρά εκδηλώσεων, είναι ότι πιο επίκαιρο, ότι πιο συμβολικό σήμερα. Έχω ένα μότο. Όπου υπάρχει γυναίκα, υπάρχει ζωή. Αυτό  που γίνεται σήμερα, – η αίθουσα που εγκαινιάζεται – είναι μια προσπάθεια να σπάσουμε τα στερεότυπα. Κάποτε ήταν πάρα πολύ δύσκολο γυναίκες να θηλάζουν τα παιδιά τους σε δημόσιους χώρους ή να μπαίνουν στη διαδικασία της μητρότητας πιο ενεργά. Σήμερα στέλνουμε ένα μήνυμα, ότι οι γυναίκες πατάνε πιο γερά στα πόδια τους, ξέρουν τι θέλουν και θέλουν αυτή τη μοναδική σχέση που έχουν με τα νεογέννητα παιδιά τους, να μπορούν να την επικοινωνούν με όλη την κοινότητα».

Γ. Παπαεμμανουήλ: Το δημογραφικό πρόβλημα

Σε δηλώσεις του, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού ΑΜΘ κ. Παπαεμμανουήλ, τόνισε ότι «το δημογραφικό πρόβλημα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Πρωτοβουλίες σαν αυτή, των εγκαινίων ενός χώρου για δημόσιο θηλασμό και φροντίδας βρεφών που βοηθάει τις νέες μητέρες, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και η Π.Ε. την στηρίζει».

Χρ. Σιδερά: Προς θετική κατεύθυνση

Τέλος, δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έκανε και το μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας, δημοτική σύμβουλος της παράταξης «πόλη+ζωή» κα. Χρυσή Σιδερά.

Όπως τόνισε «είναι μια προσπάθεια προς την σωστή κατεύθυνση και επικροτούμε τέτοιες προσπάθειες και χαιρόμαστε που πραγματοποιούνται. Χαιρόμαστε ακόμα που πραγματοποιούνται και υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, μια Επιτροπή που δώσαμε αγώνα ως παράταξη αλλά και προσωπικά, προκειμένου να συσταθεί. Γιατί θεωρούμε ότι μέσα από αυτή την Επιτροπή μας δίνονται οι τρόποι για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε πολλά από τα δικαιώματα των γυναικών και όχι μόνο».

Η κα. Σιδερά, σημείωσε ότι «είναι μια ιδιαίτερη μέρα σήμερα και συνήθως αυτές οι μέρες είναι για να επαναπροσδιορίζεται η σημασία τους και να επαναπροσδιορίζεται και ο λόγος που υπάρχουν. Είναι μια μέρα, κατά την οποία πρέπει να κοινοποιήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες».

Αναφερόμενη τέλος στην Επιτροπή Ισότητας, τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, όπως και η δημιουργία ενός συμβουλευτικού κέντρου στο Δήμο Δράμας. Κάτι που λείπει και θα δώσει έναν εντελώς διαφορετικό αέρα. Το διεκδικούμε, το ζητάμε, και θα κάνουμε προσπάθεια για να γίνει».