Home > νέα > Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και πλήθος σκουπιδιών δημιουργεί εστία μόλυνσης

Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και πλήθος σκουπιδιών δημιουργεί εστία μόλυνσης

Σε άδεια οικόπεδα στην περιοχή του Ι.Ν. Αγίου Χρυσοστόμου Δράμας

Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και πλήθος

σκουπιδιών δημιουργεί εστία μόλυνσης

► Η παρέμβαση της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Δράμας

► Ο Δήμος Δράμας καθάρισε βλάστηση – Δεν μπορεί να επέμβει σε ιδιωτικό οικόπεδο

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ προκαλεί ένα ζήτημα που καταγγέλλουν στον «Πρωινό Τύπο», κάτοικοι της περιοχής του Ιερού Ναού Αγίου Χρυσοστόμου, απέναντι από την παιδική χαρά που υπάρχει εκεί. Πρόκειται για κάποια άδεια οικόπεδα που βρίσκονται στην παραπάνω περιοχή και στις οδούς Μουρούζη και Αξιού και τα οποία έχουν καταντήσει σκουπιδότοπος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες μόλυνσης, να παρουσιάζονται ποντίκια ακόμα και φίδια στα διπλανά σπίτια.

oikopedo Ag Xrysostomos (1)

Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο και οι περίοικοι προσπαθούν εδώ και καιρό να βρουν μια άκρη, ώστε να καθαρίσει η περιοχή. Σε κάποια από αυτά τα άδεια οικόπεδα, ο χώρος έχει γεμίσει με σκουπίδια, αλλά κυρίως με εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, τα οποία έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία, χωρίς κανείς να μπορεί να τα αποσύρει μέσω κάποιας διαδικασίας.

Τα αυτοκίνητα αυτά δεν βρίσκονται σε κυκλοφορία και δεν είναι σημασμένα ως εγκαταλελειμμένα, καθώς όπως φαίνεται ανήκουν σε ιδιώτη, ο οποίος τα συγκεντρώνει σε ένα από τα οικόπεδα που αναφέρουμε για προσωπικούς λόγους. Μόνο που παραμένουν εκεί εκτεθειμένα, χωρίς κάποιες προφυλάξεις ή άλλα μέτρα ασφάλειας για τους περίοικους, χωρίς να πρόκειται για κάποια επαγγελματική μάντρα αυτοκινήτων.

Στη Διεύθυνση Υγείας

Κάτοικοι της περιοχής έχουν απευθυνθεί στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Δράμας, η οποία όμως παρ’ όλο που είχε και σχετική ειδοποίηση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Δράμας, δεν μπόρεσε τελικά κάτι ώστε να διορθωθεί η κατάσταση, καθώς υπάρχουν ζητήματα διευθέτησης ιδιοκτησιών με τα οικόπεδα. Παρά μόνο πρόσφατα καθαρίστηκε η περιοχή από την βλάστηση.

Οι κάτοικοι έχουν απευθυνθεί επίσης στη Διεύθυνση Υγείας Πρόνοιας το καλοκαίρι του 2017, η οποία μάλιστα προέβη και σε αυτοψία στην περιοχή στις 10 Αυγούστου 2017 και απέστειλε επιστολή στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων αυτών.

oikopedo Ag Xrysostomos (2)

Σύμφωνα με την επιστολή προς τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων αυτών της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής  Πρόνοιας της Π.Ε. Δράμας, «κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε να υπάρχει αυξημένη βλάστηση, η οποία σε συνδυασμό με απορρίμματα που πετούν οι περίοικοι, με τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα – μηχανήματα και εξοπλισμού οικοδομικών εργασιών, δημιουργούν εστίες ανάπτυξης εντόμων, ερπετών (φίδια) και τρωκτικών υγειονομικής σημασίας και προβλήματα στις κατοικίες που βρίσκονται σε γειτονική αλλά και όμορφη θέση με τα δικά σας οικόπεδα».

Σε άλλο σημείο της επιστολής προς τους οικοπεδούχους και ενώ τους αναφέρει τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τη νομοθεσία, επισημαίνεται: «Επειδή τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινής κατάστασης με δυσμενείς επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία (δημιουργία εστιών εντόμων και τρωκτικών), δυνητικό κίνδυνο εμφάνισης πυρκαγιάς υπό τις κατάλληλες συνθήκες και υποβάθμιση του χώρου της ποιότητας ζωής των περιοίκων, παρακαλούμε το συντομότερο δυνατό να φροντίσετε για των αποψίλωση των χόρτων και γενικότερα την καθαριότητα των οικοπέδων σας, φροντίζοντας παράλληλα να είναι πάντα καθαρά προς όφελος της Δημόσιας Υγείας».

Επίσης, παρακαλούνταν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων, να απομακρύνουν τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και τον οικοδομικό εξοπλισμό που έχουν αφεθεί εκεί.

Από την σχετική αλληλογραφία, η οποία κοινοποιήθηκε και στο Δήμο Δράμας, διαφαίνεται ότι υπάρχει και ζήτημα ιδιοκτησίας μερικών εκ των οικοπέδων: «Οι καταγγέλλοντες δηλώνουν ότι η κυριότητα των οικοπέδων δεν ανήκει στο Δήμο, αλλά έχει περιέλθει ως ιδιωτική ιδιοκτησία, που αντιστοιχεί στον καθένα σας ξεχωριστά», ενώ δύο από αυτούς «υποστήριξαν το αντίθετο, δηλαδή ότι ανήκουν τα οικόπεδα στο Δήμο Δράμας».

Ρεμόντης: Σε ιδιωτικό οικόπεδο τα αυτοκίνητα

Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε χθες με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Ρεμόντη προκειμένου να διαπιστωθεί τι συμβαίνει και από την πλευρά του Δήμου. Όπως μας εξήγησε, για ένα από τα οικόπεδα αυτά, εκκρεμεί η υπόθεση ιδιοκτησίας του στα δικαστήρια, ώστε να ξεκαθαριστεί αν ανήκει στο Δήμο ή σε ιδιώτη.

Πέρα απ’ αυτό, όπως είπε ο κ. Ρεμόντης, ο Δήμος πήγε και καθάρισε ένα μέρος των οικοπέδων αυτών από τη βλάστηση και ο χώρος άνοιξε. Όσον αφορά τα παλιά αυτοκίνητα, σημείωσε: «Όταν τα αυτοκίνητα είναι σε δημόσιο χώρο, υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία την οποία μπορούμε να κινήσουμε. Εδώ πρόκειται για ένα ιδιωτικό οικόπεδο και δεν μπορούμε να επέμβουμε σ’ αυτό».