Home > Πρώτο Θέμα > Εγκαινιάστηκε το Αστρονομικό Παρατηρητήριο στο Γυμνάσιο Νικηφόρου Δράμας► Δογραματζίδης: Το μοναδικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο σε Γυμνάσιο στην Ελλάδα

Εγκαινιάστηκε το Αστρονομικό Παρατηρητήριο στο Γυμνάσιο Νικηφόρου Δράμας► Δογραματζίδης: Το μοναδικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο σε Γυμνάσιο στην Ελλάδα

Μια προσφορά του Συλλόγου «Πάνος και Χρυσηίδα – Βοήθεια σε Παιδιά»

Εγκαινιάστηκε το Αστρονομικό

Παρατηρητήριο στο Γυμνάσιο

Νικηφόρου Δράμας

► Δογραματζίδης: Το μοναδικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο σε Γυμνάσιο στην Ελλάδα

► Με την παρουσία της γεν. γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας κας Αν. Γκίκα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΑΠΟ τις σημαντικότερες ίσως εκδηλώσεις του 2019, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτο 28 Σεπτεμβρίου στο Νικηφόρο του Δήμου Παρανεστίου στη Δράμα. Πρόκειται για τα εγκαίνια του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου που βρίσκεται εντός του Γυμνασίου Νικηφόρου.

Και όπως μας λέει ο καθηγητής του σχολείου και πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος» κ.  Μιχάλης Δογραματζίδης, είναι το μοναδικό σχολείο στη χώρα, που διαθέτει ένα Αστρονομικό Παρατηρητήριο.

Τα εγκαίνια του Παρατηρητηρίου, έγιναν από την πρόεδρο του Συλλόγου «Πάνος και Χρυσηίδα Βοήθεια σε Παιδιά» κα. Διώνη Βαρδάκα, που προσέφεραν το θόλο του Παρατηρητηρίου, ενώ παρούσα στα εγκαίνια ήταν και η γενική γραμματέας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας κα. Αναστασία Γκίκα.

Όπως τονίζει στον «Π.Τ.» ο κ. Δογραματζίδης, η όλη προσπάθεια ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια περίπου και όλα έχουν γίνει μέσω δωρεών. «Είναι πάρα πολύ σημαντική η προσπάθεια αυτή και να σκεφτείτε ότι είμαστε το μοναδικό δημόσιο σχολείο της χώρας που διαθέτει μια τέτοια κατασκευή».

Egkainia copy

Τα εγκαίνια έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου «Πάνος και Χρυσηίδα Βοήθεια σε Παιδιά»

κα. Διώνη Βαρδάκα, που προσέφεραν και τον θόλο.

«Οι δυνατότητες του τηλεσκοπίου είναι αρκετά μεγάλες και όσο πιο μεγάλο το τηλεσκόπιο, έχουμε τόσο πιο μεγάλη φωτοσυλλεκτική ικανότητα έχει. Και μπορεί να βλέπει και τα πιο αμυδρά αντικείμενα», επισημαίνει ο ίδιος.

Θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης, ότι, στο χώρο του Γυμνασίου λειτουργεί ένα πολύ ενδιαφέρον υπαίθριο εργαστήριο, ενώ για δύο μέρες, Παρασκευή και Σάββατο, βρισκόταν στο Γυμνάσιο το κινητό Πλανητάριο Θεσσαλονίκης που πραγματοποιούσε προβολές.

Tholos copy

Ο θόλος του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου

Η σημαντικότερη βέβαια στιγμή, ήταν οι ομιλίες των δύο επιστημόνων που ήταν καλεσμένοι: Από το Δραμινό μεταδιδακτορικό ερευνητή Αστρονομίας κ. Άγγελο Τσιάρα με θέμα: «Πλανήτη Γη: μια σταγόνα στον ωκεανό του σύμπαντος», και από τον Ιωάννη Σειραδάκη, Ομότιμο καθηγητή ΑΠΘ με θέμα: «Ύπαρξη οργανικών χημικών ενώσεων απαραίτητων για τη ζωή στο ηλιακό σύστημα και σε μεγάλα μοριακά νέφη του γαλαξία μας».

Εκτός από τους προαναφερόμενους, στο χώρο της εκδήλωσης παραβρέθηκαν οι βουλευτές του Νομού Δράμας κ. Μπλούχος, κ. Ξανθόπουλος και κα. Κεφαλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, οι δήμαρχοι Δράμας κ. Μαμσάκος και Παρανεστίου κ. Καγιάογλου καθώς και η πρώην δήμαρχος Παρανεστίου κα. Σωτηριάδου, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης , ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης, αυτοδιοικητικοί και άλλοι φορείς του τόπου και πλήθος κόσμου.

Tileskopio copy

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, η γεν. γραμματέας του Υπ. Παιδείας εντυπωσιάστηκε από τον υπαίθριο χώρο και με τα πειράματα καθώς και με το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο και μετά από σχετική πρόταση του δημάρχου Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, άφησε υποσχέσεις για τη δημιουργία πρότυπου πειραματικού Γυμνασίου- Λυκείου στο Νικηφόρο , όπου θα είναι ένας «μαγνήτης» για όλα τα σχολεία της χώρας μας και όχι μόνο.

Πριν από την έναρξη των ομιλιών στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Νικηφόρου, ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, βράβευσε τους δύο επιστήμονες, ενώ μετά από πρόταση  του Συλλόγου  διδασκόντων του Γυμνασίου και των Λυκειακών τάξεων Νικηφόρου και ύστερα από την σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και την ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος», το όνομα του κ. Τσιάρα, δόθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και συγχρόνως εργαστηρίου Φυσικής του Γυμνασίου, προς τιμήν της προσφοράς του, στην επιστήμη και της σχέσης του με το σχολείου μας και τον σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος».