Home > Πρώτο Θέμα > Από 1η Μαρτίου ξεκινάνε τα μαθήματα της Σχολής  Κινηματογράφου από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Από 1η Μαρτίου ξεκινάνε τα μαθήματα της Σχολής  Κινηματογράφου από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Δηλώσεις σχετικά με την έναρξη της Σχολής Κινηματογράφου

Από 1η Μαρτίου ξεκινάνε τα μαθήματα

της Σχολής  Κινηματογράφου

από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Στις 130 οι πρώτες αιτήσεις φοιτητών για συμμετοχή στη Σχολή και ξεκινούν οι πρώτοι 100

100 φοιτητές θα εγγράφονται σε κάθε εξάμηνο που σημαίνει ότι ο αριθμός θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε χθες ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) κ. Καλαβρουζιώτης, προκειμένου να ανακοινώσει την έναρξη των πρώτων μαθημάτων, σχετικά με την Σχολή Κινηματογράφου που θα λειτουργεί με την εξ αποστάσεων εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο κ. Καλαβρουζιώτης συνοδευόταν από τον καθηγητή της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του ΕΑΠ κ. Ζερεφό και μαζί με το δήμαρχο Δράμας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αργά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το νέα δεδομένα είναι ότι, τα μαθήματα της Σχολής Κινηματογράφου του ΕΑΠ, της οποίας τα εργαστήρια θα γίνονται δια ζώσης και υποχρεωτικά στη Δράμα, ξεκινούν από την 1η Μαρτίου και ήδη οι πρώτες εγγραφές των ενδιαφερόμενων να φοιτήσουν ξεπέρασαν τα 130 άτομα για το πρώτο εξάμηνο. Από αυτούς, επιλέγηκαν οι πρώτοι 100 φοιτητές, μιας και ο αριθμός 100, το πλαφόν για κάθε εξάμηνο. Όπως αναφέρθηκε μάλιστα, οι αίθουσες που θα γίνονται τα δια ζώσης μαθήματα, είναι οι δύο αίθουσες του Δημοτικού Ωδείου Δράμας και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ισόγειο του δημαρχείου Δράμας.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος καλωσόρισε στη Δράμα το νέο πρόεδρο του ΕΑΠ και τον κ. Ζερεφό, ενώ τόνισε ότι επιτέλους «μια μεγάλη προσπάθεια παίρνει σάρκα και οστά».

Όπως είπε, «η Δράμα θα είναι η πόλη που θα υποδέχεται τους φοιτητές για τα δια ζώσης μαθήματα. Ανακοινώνουμε πλέον ότι ήδη οι εγγραφές των φοιτητών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών έχουν ξεπεράσει τα 100 άτομα και μάλιστα από τον Μάρτιο θα έχουμε στη Δράμα τους πρώτους φοιτητές».

Ο κ. Μαμσάκος αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία με τον προηγούμενο πρόεδρο του ΕΑΠ κ. Ζώρα και δήλωσε βέβαιος ότι θα συνεχιστεί «αυτή η πολύ καλή συνεργασία, πιστεύοντας ακράδαντα ότι οι φοιτητές που θα έρθουν στην πόλη μας θα διαφημίσουν την όμορφη Δράμα».

Καλαβρουζιώτης: Καινοτόμο και πρωτοποριακό πρόγραμμα

Με τη σειρά του ο νέος πρόεδρος του ΕΑΠ κ. Καλαβρουζιώτης, ευχαρίστησε το δήμαρχο Δράμας και σημείωσε ότι «στην πόλη της Δράμας θα διεξαχθεί ένα από τα πλέον σύγχρονα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών του ΕΑΠ, που είναι οι κινηματογραφικές σπουδές».

Όπως τόνισε επίσης, «ήδη από την 1 Μαρτίου θα ξεκινήσει αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα σπουδών, το τόσο πρωτοποριακό και καινοτόμο και ένα πρόγραμμα στο οποίο οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ξεπεράσει την προσδοκία του ΕΑΠ».

Σημείωσε ακόμα, ότι, «το Ακαδημαϊκό αυτό πρόγραμμα έλλειπε από τον ελληνικό ακαδημαϊκό χάρτη, με την έννοια της συνέργειας με το Διεθνές Φεστιβάλ της Δράμας, ένα θεσμό που έχει κρατήσει 46 χρόνια και όχι μόνο έχει διατηρηθεί αλλά συνεχώς μπαίνει στο διεθνές προσκήνιο. Με αυτή την έννοια, θα δοθεί η δυνατότητα να βγουν από το πρόγραμμα αυτό πτυχιούχοι μετά από 4 χρόνια, οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν άμεση σχέση με τον κινηματογράφο αλλά και τεχνικοί».

Τόνισε ιδιαίτερα ακόμα ότι αυτό το νέο πρόγραμμα του ΕΑΠ με τη Δράμα, θα μπορέσει να δημιουργήσει και νέες συνέργειες, «καθώς είναι κοντά μας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος αλλά και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια πολύ καλή συνεργασία σ’ αυτά τα αντικείμενα».

Διευκρίνισε ότι το ΕΑΠ «είναι το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με 42.000 φοιτητές, έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε νέα καινοτόμα προγράμματα σπουδών, και αυτό δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων κλάδων και οπωσδήποτε επαγγελματίες του χώρου να μπορούν να εγγραφούν σ’ αυτά τα προγράμματα».

Δεμερτζής: Άριστη συνεργασία

Κατά τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Δεμερτζής, σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα μοναδικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε χάρη στις δεξιότητες και την άριστη συνεργασία της ακαδημαϊκής επιτροπής, και φάνηκε και από την μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος που ξεπέρασε τις προσδοκίες του ΕΑΠ για τους πρώτους 100 φοιτητές στο πρώτο εξάμηνο».

Ο κ. Δεμερτζής, σημείωσε ακόμα ότι επισκέφθηκαν τους χώρους όπου θα γίνεται η διδασκαλία στη Δράμα, «συζητήθηκαν τεχνικές λεπτομέρειες και σε συνεργασία με τους ξενοδόχους και τα επισιτιστικά σωματεία, θα δοθεί η όποια δυνατή βοήθεια σαν πόλη Δράμας, ώστε να λειτουργήσουν όλα με τον καλύτερο τρόπο».

Ζερεφός: Βεντάλια ειδικοτήτων από το δεύτερο έτος

Τέλος, ο καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΕΑΠ κ. Ζερεφός, αναφέρθηκε στη λειτουργία του προγράμματος επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα. Είναι τετραετούς διάρκειας, ανοικτό και μετά από το δεύτερο έτος ανοίγεται μια βεντάλια θεματικών ενοτήτων προς επιλογή για πάρα πολλά θέματα με τον κινηματογράφο, είτε είναι μοντάζ, animation, σκηνογραφία, σκηνοθεσία, σενάριο, θεωρία, ιστορία. Όλα αυτά θα αναπτυχθούν στους φοιτητές που θα κληθούν να επιλέξουν στη συνέχεια για να σπουδάσουν το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει. Υπάρχει ένας γερός κορμός στο πρώτο έτος και στην αρχή του δευτέρου έτους και στη συνέχεια αυτές οι επιλογές».

Όπως τόνισε ο κ. Ζερεφός, «πρόκειται για ένα υβριδικό  πρόγραμμα και τα εργαστήρια τα οποία θα γίνονται στο πρόγραμμα θα γίνονται δια ζώσης στη Δράμα με τη συνδρομή φυσικά και των ηλεκτρονικών μέσων. Έχουν εξασφαλιστεί υπέροχες αίθουσες, η πόλη είναι υπέροχη, όλα είναι πολύ όμορφα και νομίζω ότι θα το χαρούν και οι καθηγητές και οι φοιτητές».