Home > Νέα > Σύναψη σύμβασης της ΠΑΜΘ με το ΥΠΑΑΤ για τα περιφερειακά σχέδια βόσκησης – Τι λέει η μείζονα αντιπολίτευση για τον απολογισμό

Σύναψη σύμβασης της ΠΑΜΘ με το ΥΠΑΑΤ για τα περιφερειακά σχέδια βόσκησης – Τι λέει η μείζονα αντιπολίτευση για τον απολογισμό

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Σύναψη σύμβασης

της ΠΑΜΘ με το ΥΠΑΑΤ

για τα περιφερειακά σχέδια βόσκησης

Τι λέει η μείζονα αντιπολίτευση για τον απολογισμό

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ ΤΟ απόγευμα της Τρίτης 31 Ιανουαρίου μέχρι και τις 12 το μεσάνυχτα, συνεδρίασε για πρώτη φορά το 2023, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Το χαρακτηριστικό ήταν ότι, στις 5 το απόγευμα ξεκίνησε η πρώτη ειδική συνεδρίαση και ήταν ο απολογισμός της περιφερειακής αρχής του κ. Μέτιου για το 2022 καθώς και της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ο απολογισμός γίνεται κάθε χρόνο έως και 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του σώματος κ. Παπαθεοδώρου, περιελάμβανε τα έργα και τις δράσεις, «οι οποίες είτε ξεκίνησαν, είτε δρομολογήθηκαν ήταν συνεχίζουν να  υλοποιούνται εντός του 2022, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά έργα, κυρίως τα μεγάλα και εμβληματικά, τα οποία δεν μπορούν  να τελειώσουν μέσα σε μια χρονιά».

Κατά τη διαδικασία, έγινε η παρουσίαση των πεπραγμένων από τον πρόεδρο του σώματος όσον αφορά στο Π.Σ., στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, που είναι επιτροπές που  υπάγονται στο Π.Σ.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος, αναπτύσσοντας τις δράσεις και τα έργα που αναπτύχθηκαν κατά το 2022 και στη συνέχεια μίλησε ο περιφερειακός συμπαραστάτης κ. Χουρμουζέλης, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται στις 31/12 και στη συνέχεια συνταξιοδοτείται.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν οι πέντε χωρικοί αντιπεριφερειάρχες και όσοι εκ των θεματικών αντιπεριφερειαρχών το επιθυμούσαν προκειμένου να κάνουν μια παρουσίαση του έργου τους ανά τομέα και ανά Π.Ε.

Το λόγο πήραν τέλος οι επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων και όσοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ήθελαν προκειμένου να τοποθετηθούν. Η ειδική συνεδρίαση δεν περιλαμβάνει ψηφοφορία και άρα υπήρξε μόνο συζήτηση που διεξήχθη σε ιδιαίτερα ήπιο κλίμα.

Της ειδικής συνεδρίασης, προηγήθηκε η κοπή βασιλόπιτας και η τήρηση ενός λεπτού σιγής για τον άδικο χαμό του επισμηναγού Μιχ. Τσουρούτικα του Φάντομ και απευθύνθηκαν ευχές ώστε να βρεθεί σώος ο συντοπίτης Στ. Τσιτλακίδης.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η πρώτη τακτική συνεδρίαση του 2023 με αρκετά θέματα στην ημερήσια διάταξη. Όπως τόνισε μάλιστα στον «Π.Τ.» ο κ. Παπαθεοδώρου, «θα ξανακάνουμε σύντομα συνεδρίαση του Π.Σ. διότι δημοσιεύθηκε ο νέος νόμος ο οποίος έκρινε ουσιαστικά αντισυνταγματική την συγκρότηση των Οικονομικών Επιτροπών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημοσιευτεί ένας νέος νόμος, ο οποίος επιστρέφει κάποιες αρμοδιότητες στο Περιφερειακό Συμβούλιο και άρα και τα διαδικαστικά, και τα υπηρεσιακά και τα μείζονα θέματα θα περνάνε όλα από το Π.Σ.»

Αναφέρθηκε ακόμα ο κ. Παπαθεοδώρου και σε ένα έκτακτο θέμα το οποίο αφορά τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια και το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει να κάνει με την εκπόνηση μελέτης για τα περιφερειακά σχέδια βόσκησης, τα οποία θα δώσουν μια πνοή στους κτηνοτρόφους, ειδικά της Π.Ε. Δράμας οι οποίοι πνίγονται, δεδομένου ότι τα βοσκοτόπια είχαν κατανεμηθεί με τρόπο άνισο τα προηγούμενα χρόνια.

Χαρακτηριστικά σημειώνει τέλος ο κ. Παπαθεοδώρου ότι: «Διανύουμε προεκλογική χρονιά και σε τέτοιες περιόδους αναπτύσσονται εύκολα ο λαϊκισμός, τα ευχολόγια και τα μπερδεμένα λόγια. Η Διοίκηση όμως ασκείται, υπό συγκεκριμένο νομικό και θεσμικό πλαίσιο, με προκαθορισμένες διαδικασίες και με διαφάνεια. Με αυτό το καθεστώς υλοποιείται και εξελίσσεται το έργο μας, το οποίο και θα παρουσιάσουμε στους πολίτες τους επόμενους μήνες, ζητώντας την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης τους. Προχωράμε…»

Η μείζονα αντιπολίτευση για τον απολογισμό

Στο μεταξύ, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης για τον απολογισμό της περιφερειακής Μέτιου, «Περιφερειακή Σύνθεση», αναφέρεται μεταξύ ότι, «η κατάσταση κυμάνθηκε μεταξύ θλίψης λόγω των διαπιστώσεων ότι η διοίκηση δεν αντιλαμβάνεται τα θέματα και τις προτεραιότητες καθώς και τις ανάγκες των πολιτών και παρακμής καθώς η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη κοιτάζει ως ουραγός τις ευκαιρίες να τρέχουν και να προσπερνούν.

Δυστυχώς ο πολυσέλιδος απολογισμός περιελάμβανε μόνο υπηρεσιακά ζητήματα και δεν είχε αναφορά σε συγκεκριμένους στόχους που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής μας.

Έναν πολύ καλύτερο απολογισμό θα μπορούσαν να έχουν συντάξει οι υπηρεσιακοί παράγοντες ερήμην του Περιφερειάρχη, οπότε τα υπηρεσιακά έργα και δράσεις θα ακολουθούσαν και μία πιο συγκροτημένη μορφή σε σχέση με αυτό το ασυνάρτητο κείμενο που πήραμε στα χέρια μας».

Όπως αναφέρεται μάλιστα,  «αν κάποιος πολίτης τους άκουγε θα απορούσε για τον λόγο ύπαρξης της αιρετής Περιφέρειας και την κατάντια που έχουν προκαλέσει οι διοικούντες!  Χαρακτηριστικό είναι ότι ο απολογισμός αυτός δεν «υπακούει» και είναι πλήρως αναντίστοιχος με τις εξαγγελίες του κ. Μέτιου και στο περίφημο «πρόγραμμα» των … 169 σημείων!!!.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι περισσότεροι από τους μισθοφόρους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες απαξίωσαν τη διαδικασία και δεν έστειλαν ούτε καν μισής σελίδας κείμενο απολογισμού ώστε να περιληφθεί στον απολογισμό της διοίκησης. Προφανώς, εφόσον εισπράττουν τον μισθό, αρκούνται σε αυτό και δεν κάνουν τίποτα άλλο.

Και για να μην μακρηγορούμε μέχρι τις εκλογές μεσολαβούν ακόμη 250 ημέρες και πρέπει να κάνουμε υπομονή ώστε η εποχή της θλίψης και της παρακμής να λάβει τέλος».