Home > νέα > Εγκαινιάστηκε η οικία – μουσείο του Παύλου Μελά Προσφορά του Δραμινού εφοπλιστή κ. Θεοδωρίδη η αποκατάσταση της οικίας του Παύλου Μελά

Εγκαινιάστηκε η οικία – μουσείο του Παύλου Μελά Προσφορά του Δραμινού εφοπλιστή κ. Θεοδωρίδη η αποκατάσταση της οικίας του Παύλου Μελά

 Εγκαινιάστηκε η οικία – μουσείο του Παύλου Μελά

Προσφορά του Δραμινού εφοπλιστή

κ. Θεοδωρίδη η αποκατάσταση

της οικίας του Παύλου Μελά

 

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Τρίτης 13 Οκτωβρίου, η τελετή για την αποκατάσταση της οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά. Στο χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε: «Ας γίνουν οι ευγενικές ιδέες και ο ανιδιοτελής ηρωισμός του Παύλου Μελά πηγή έμπνευσης για όλους μας, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε».

Για την ολοκλήρωση του έργου υπήρξε συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η επικαιροποιημένη μελέτη αποκαταστάσεως από την ομάδα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας «Κύκλωψ», την οποία ίδρυσε ο Δραμινός εφοπλιστής κ. Άρης Θεοδωρίδης, που κάλυψε με χορηγία της το κόστος των εργασιών αποκαταστάσεως του μνημείου.

Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής αλλά και βουλευτές.

DOC-20201013-8642290

Αναφερόμενη στην προσωπικότητα και στην ηρωική θυσία του Παύλου Μελά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για έναν ευγενή ιδεολόγο, οραματιστή μιας ελεύθερης, ελληνικής Μακεδονίας, ο οποίος αγωνίστηκε, όπως έγραψε η σύζυγός του, Ναταλία Μελά, για να μην καταστραφεί «ο τρόπος του σκέπτεσθαι και του αισθάνεσθαι που λέγεται Ελληνισμός». «Η ηρωική του θυσία, όχι μόνο σηματοδότησε την ουσιαστική έναρξη του Μακεδονικού αγώνα που κορυφώθηκε με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, αλλά και τον κατέστησε σύμβολο του αγώνα του καλού, σε όποιο πεδίο και αν διεξάγεται αυτός» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Φωτορεαλιστική απεικόνιση αρχιτεκτονικής μελέτης Μ. Μαγνήσαλη

Εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα των εργασιών αποκατάστασης στην οικία του Παύλου Μελά δήλωσε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Πρόκειται», είπε, «πραγματικά για ένα έργο αγάπης. Και είναι έργο αγάπης γιατί εκατό και πλέον χρόνια μετά τον ηρωικό θάνατο του Παύλου Μελά, στην ποτισμένη με αίμα μακεδονική γη, η μνήμη του παραμένει άσβεστη. Ένα σύμβολο εθνικής περηφάνιας και άδολου πατριωτισμού». «Ο Παύλος Μελάς», συνέχισε ο υπουργός, «ανήκει στο πάνθεον των ηρώων της ελληνικής ιστορίας».

Πορτρέτα του Ίωνα Δραγούμη, της κ. Ναταλίας Ιωαννίδη και του Παύλου Μελά, στην οικία της κ. Ναταλίας Ιωαννίδη

Στην ιστορία της οικίας, αναφέρθηκε και η εγγονή του Παύλου Μελά, κα. Ναταλία Ιωαννίδου, η οποία δώρησε την οικία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, διαβεβαιώνοντας ότι «θα φυλάξουμε με κάθε τρόπο την κληρονομιά που μας εμπιστεύτηκε».

Όπως τόνισε η ίδια, «δυστυχώς, το σπίτι αυτό, για πολλά χρόνια και κυρίως τη δεκαετία 2009 – 2019 δεχόταν κακοποιήσεις και βανδαλισμούς». Χαρακτήρισε το σπίτι «μια κιβωτό της στεριάς, σοφά δομημένη» ώστε να μπορεί να «υπομένει τις θεομηνίες και τις συμφορές και να μην καταρρέει».

Ο πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Κύκλωψ Δράμας, ‘Αρης Θεοδωρίδης, του οποίου η οργάνωση στήριξε τις προσπάθειες αποκατάστασης της οικίας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο το ότι συνέβαλλε για να σωθεί ένα εθνικό μνημείο. Ανέφερε ότι η οικία κατέρρεε επί τέσσερις δεκαετίες ενώ υπογράμμισε ότι «για μας τους Μακεδόνες ο Παύλος Μελάς είναι ένας ήρωας, είναι ένα όραμα. Πολέμησε και χάθηκε από τούρκικο βόλι για την ελευθερία μας».