Home > νέα > Εγκρίθηκε χρηματοδότηση για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών των πανεπιστημιακών τμημάτων της Δράμας-Με απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Πιερρακάκη

Εγκρίθηκε χρηματοδότηση για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών των πανεπιστημιακών τμημάτων της Δράμας-Με απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Πιερρακάκη

Με απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Πιερρακάκη

Εγκρίθηκε χρηματοδότηση για την αναβάθμιση

και τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών

των πανεπιστημιακών τμημάτων της Δράμας

► Χρηματοδότηση 5,8 εκατ. ευρώ στο ΔΠΘ για να αντιμετωπίσει τη είσοδο των 8 νέων Τμημάτων Δράμας, Καβάλας Διδυμοτείχου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΗΔΗ ΠΛΕΟΝ όπως είναι γνωστό, τα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας, το Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και το Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, έχουν περάσει από φέτος στη διοίκηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ).

Και βέβαια, από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2025 – 2026, τα δύο αυτά Τμήματα θα λειτουργήσουν με νέες ονομασίες. Έτσι, το πρώτο μετονομάζεται πλέον σε Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας, πράγμα που σημαίνει ότι αλλάζει εξ ολοκλήρου αντικείμενο, ενώ το δεύτερο μετονομάζεται σε Τμήμα Αμπελουργίας – Οινολογίας, αποτινάζοντας από πάνω του την Αγροτική Βιοτεχνολογία, που ήταν και ένα χρόνιο  αίτημα της Δράμας, καθώς η Αμπελουργία – Οινολογία μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και να είναι περισσότερο ελκυστική ως Τμήμα.

Βέβαια, μαζί με τα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης εισέρχονται και άλλα έξι, από την Καβάλα και το Διδυμότειχο.

Όταν πλέον είχαν ξεκινήσει και τυπικά οι αλλαγές και με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία τα νέα Τμήματα εντάχθηκαν στο ΔΠΘ, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Θράκης κ. Φώτης Μάρης, μαζί με κλιμάκιο καθηγητών και στελεχών, επισκέφθηκε τα Τμήματα της Καβάλας και της Δράμας, προκειμένου να συζητήσει αντίστοιχα με το εκπαιδευτικό προσωπικό και να ξεκινήσει η συνεργασία της πλήρους ενσωμάτωσης.

Σε εκείνη την επίσκεψη, ο κ. Μάρης έκανε δηλώσεις στον «Π.Τ.» και μεταξύ άλλων απάντησε και σε σχετική ερώτηση για την χρηματοδότηση, λέγοντας ότι «τα θέματα αυτά έχουν ρυθμιστεί και όλες οι λειτουργίες μαζί με την χρηματοδότησή τους, σύμφωνα με το νόμο, θα γίνει η μετάπτωσή τους στο ΔΠΘ. Με βάσει το νόμο, έχουμε 90 μέρες να κάνουμε την μετάπτωση. Το Δ.Π.Θ. είναι καθολικός διάδοχος και ό,τι μεταφέρεται, μεταφέρεται με τις αντίστοιχες πιστώσεις και τους προϋπολογισμούς».

Χρηματοδότηση 5,8 εκατ. ευρώ

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Παιδείας ενέκρινε την Τρίτη 21 Μαΐου την χρηματοδότηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με το ποσό των 5,8 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η χρηματοδότηση δίνεται με στόχο τις «δράσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των  υποδομών του ΔΠΘ, μετά την ενσωμάτωση των Τμημάτων Καβάλας, Δράμας, Διδυμοτείχου από το ΔΙΠΑΕ στο ΔΠΘ».

Η χρηματοδότηση αυτή αφορά σε πράξεις που θα προταθούν από το ίδρυμα, κατά λόγο αρμοδιότητας, προκειμένου να ενταχθούν στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου  και αποκλειστικά για παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες.

Οι κατηγορίες αυτές αφορούν την αγορά ακινήτου για την κάλυψη αναγκών του ΔΠΘ, όπου περιλαμβάνονται αγορές ακινήτων (εδαφικών εκτάσεων ή και κτιρίων) στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Ξάνθης.

Επίσης, περιλαμβάνεται η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων και  υποδομών εκπαίδευσης του ΔΠΘ και πάσης φύσεως παρεμβάσεις για τη βελτίωση – αναβάθμιση – εκσυγχρονισμό υφιστάμενων κτιριακών υποδομών στις πόλεις της  Καβάλας και Δράμας των Τμημάτων του ΔΠΘ.

Τέλος, το παραπάνω ποσό των 5,8 εκατ. ευρώ, αφορά σε προμήθειες εξοπλισμού και αναβάθμισης υποδομών για την κάλυψη των αναγκών της ψηφιακής μετάβαση των ακαδημαϊκών Τμημάτων και  υπηρεσιών του ΔΠΘ. Στον τομέα αυτό, περιλαμβάνονται προμήθειες εξοπλισμού (υλικού και λογισμικού) και αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών του ΔΠΘ για την κάλυψη των αναγκών ψηφιακής μετάβασης/αναβάθμισης και ομογενοποίησης που προκύπτουν από την ένταξη και λειτουργία νέων ακαδημαϊκών τμημάτων.

Οι ανάγκες της Δράμας

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα πράγματα από το ΔΠΘ, παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να πούμε ότι, οι κτιριακές ανάγκες των δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Δράμας είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Το κτίριο χρειάζεται πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση και είναι μια μεγάλη ευκαιρία αυτή.

Από εκεί και πέρα βέβαια, ανάλογα θα εκτιμηθεί και ο εξοπλισμός και εκσυγχρονισμός των δύο Τμημάτων.

350 εισαχθέντες

Να αναφέρουμε τέλος, ότι, με ΦΕΚ που εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, καθορίστηκε και ο αριθμός των εισακτέων στις Σχολές και τα Τμήματα. Για τη Δράμα προβλέπεται να εισαχθούν συνολικά 350 νέοι πρωτοετής φοιτητές και συγκεκριμένα, στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος 200 άτομα και στο Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας 150 άτομα.

Ο αριθμός αυτός είναι ο ίδιος για την χρονιά 2023-2024 και για τη χρονικά 2022-2023, ενώ πριν ανέρχονται πριν από αυτές τις δύο χρονιές ήταν στους 415.