Home > Εκδηλώσεις > Εικαστική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας με έργα των Άννα Λάσκαρη και Κώστα Σαχπάζη

Εικαστική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας με έργα των Άννα Λάσκαρη και Κώστα Σαχπάζη

 Μια εκδήλωση του Υπ. Πολιτισμού με γενικό τίτλο «δηλωθείσα τοποθεσία»

 Εικαστική έκθεση στο Αρχαιολογικό

Μουσείο Δράμας με έργα

των Άννα Λάσκαρη και Κώστα Σαχπάζη

 Μια παράσταση στροβιλισμού από τον Αλέξανδρο Φαρμάκη (7-8 Σεπτεμβρίου)

Εμπνευσμένα από το έργο του Ν. Γ. Πεντζίκη «Πόλεως και Νομού Δράμας παραμυθία»

 

 

 

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ Μουσείο Δράμας, διοργανώνει στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου στα Βυζαντινά Τείχη της πόλης, μια παράσταση στροβιλισμού από τον Αλέξανδρο Φαρμάκη με πρωτότυπη μουσική από τους Γιώργο Δούσο και Αχιλλέα Τίγκα. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 21.00 το βράδυ.

Επίσης, θα γίνει παρουσίαση του πρότζεκτ με αφορμή το έργο του Νίκου Γ. Πεντζίκη με τίτλο «Πόλεως και Νομού Δράμας Παραμυθία». Η καλλιτεχνική ομάδα εκκινεί από το λογοτέχνημα για να παρουσιάσει μια εικαστική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας με έργα των Άννα Λάσκαρη και Κώστα Σαχπάζη. Η συνθετική εικόνα που παράγεται μ’ αυτόν τον τρόπο εκθέτει το κοινό σε μια πολλαπλή εμπειρία με αφορμή το λογοτεχνικό έργο.

 

Παράσταση στροβιλισμού

Η συγκεκριμένη παράσταση στροβιλισμού αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή του μυστικιστικού δρώμενου. Η μουσική συνδυάζει τη χρήση παραδοσιακών και μη οργάνων και ήχων. Ένα νέο κείμενο, το οποίο προέκυψε μέσα από τη διαδικασία των προβών, ακούγεται σε σημεία της παράστασης και θα είναι διαθέσιμο στο κοινό αλλά και στους επισκέπτες της εικαστικής έκθεσης. Το ηχητικό τοπίο που δημιουργείται μ’ αυτόν τον τρόπο καλεί τους θεατές σε μια παράλληλη, υπερβατική διαδρομή με τον στροβιλιστή.

 

Εικαστική έκθεση

Ορμώμενη από την Πεντζικική «ασυνεχή αφήγηση», η εγκατάσταση της Άννας Λάσκαρη, επεισόδια από το ημερολόγιο ενός πλάνητα, αναπτύσσει στο αίθριο του αρχαιολογικού μουσείου Δράμας πολλαπλά αφηγήματα τμημάτων δεδομένων ενός συνόλου το οποίο αποσκοπεί συνειδητά στην απουσία της σφαιρικής νοηματοδότησής του. Η ποικιλότητα και ο διασκορπισμός των επιμέρους στοιχείων, μεταξύ των οποίων επικρατούν ετερογενείς ρυθμοί ανέλιξης, οργανώνουν το χώρο και, αποκλείοντας ένα υπερισχύον αφηγηματικό πλαίσιο, ωθούν σε μία ρυθμικά αποσπασματική εμπειρία της εγκατάστασης. Τα συσσωρευμένα στοιχεία παρουσιάζονται ως «αδρανή υλικά», χωρίς ιεράρχηση, όπου τα επίπεδα προσιτότητας ρέουν ανοιχτά σε ένα κάλεσμα περιπλάνησης, δημιουργώντας χώρο στο κοινό για μια πληθώρα από αφηγηματικές προσεγγίσεις.

Ο Κώστας Σαχπάζης παρουσιάζει μια εγκατάσταση σχεδίων φτιαγμένων με την τεχνική της κυανοτυπίας. Για την κατασκευή τους επαναχρησιμοποιεί μικρό-αντικείμενα, θραύσματα και στοιχεία παλιότερων του έργων όπου σε ένα ευρύτερο – κάθε φορά ίδιο και διαφορετικό – σύνολο εκτίθενται στο φως του ήλιου και αφήνουν το αποτύπωμά τους σε βαμβακερά χαρτιά. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη αναπαραστατική μέθοδο που μπορεί να αποτυπώσει ένα αντικείμενο με μεγάλη πιστότητα αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες, μπορεί κάλλιστα να σβήσει όλες του τις λεπτομέρειες και να το μετατρέψει σε μια αφηρημένη κηλίδα.

Τα συμβάντα / συνθέσεις, οργανώνονται είτε με ελεύθερη ρίψη στο χαρτί είτε μετά από συνεχείς μετατοπίσεις. Οι σκιές και τα περιγράμματά τους αποτυπώνονται διασκορπισμένα, κομματιασμένα και ελλειπτικά μέσα σε ένα καθεστώς διαιρέσεων και ασυνεχών συνάψεων.

Η εγκατάσταση αποτελείται από 31 σχέδια, αρχειοθετημένα διαδοχικά αντίστοιχα με την σειρά δημιουργίας τους. Η γραμμική αυτή παράθεσή τους, καταγράφει με φυσικό τρόπο τις εσωτερικές αλλαγές και την εξέλιξη των εικόνων, δίνοντας έτσι στο έργο τον ρυθμό της δικής του παρουσίας.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας από 6 έως 30 Σεπτεμβρίου και ώρες λειτουργίας καθημερινές και Σ/Κ: 8.00-20.00 / Τρίτη 11.00-20.00.

Η εκδήλωση «δηλωθείσα τοποθεσία» εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την υποστήριξη και την συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και την ευγενική χορηγία του Σωματείου “Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου, Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων Πόλης και περιοχής Δράμας” και της εταιρείας “Raycap”.