Home > Αρθρα > Εικόνες ανθρωπιάς το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής -Του Γ.Κ. Χατζόπουλου τ. Λυκειάρχη

Εικόνες ανθρωπιάς το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής -Του Γ.Κ. Χατζόπουλου τ. Λυκειάρχη

Εικόνες ανθρωπιάς

το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής 

«Δε θα έρθουμε μια νύχτα για να αφαιρέσουμε ζωές αθώων, αλλά ήρθαμε ημέρα για να σώσουμε ζωές ανθρώπων, που δε φταίνε σε τίποτε»

 

Του Γ.Κ. Χατζόπουλου τ. Λυκειάρχη

Ο ανελέητος Εγκέλαδος έδειξε για μια ακόμη φορά το αβυσσαλέο μίσος του. Βύθισε σε σπαραξικάρδιο πένθος τη γείτονα, ενώ παράλληλα γέμισε από βαθιά λύπη τη μεγαλόψυχη ελληνίδα φυλή. Και αυτή έσπευσε πάραυτα, να συμπαρασταθεί στον πάσχοντα συνάνθρωπό της.

Προς Θεού, η χαιρεκακία δεν έχει καμιά θέση σε τέτοιες περιπτώσεις. Παραμερίζεις τις όποιες αδυναμίες και δείχνεις το ανθρώπινό σου πρόσωπο. Αυτό σημαίνει να είσαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Η εκδικητικότητα και η προκλητικότητα να απουσιάζουν σε δύσκολες στιγμές από την ψυχή σου. Αυτά και είναι απτά δείγματά της.

«Αντί του μάννα χολήν αντί του ύδατος όξος»! Πόσο πιο χειροπιαστή απόδειξη του μεγαλείου σου, Ελλάδα ευλογημένη, Ελλάδα φωτοδότρα.

Κατηγορήθηκε ο μέγας στρατηλάτης Μακεδόνας για την εκστρατεία του στη βάρβαρη Ασία. Τον χαρακτήρισαν κάποιοι ανιστόρητοι ως ιμπεριαλιστή και σφαγέα. Και όμως εκείνος ο Μεγάλος των αιώνων ξεθώριασε το σκοτάδι της βαρβαρότητας κι έφερε τη δροσιά της θεόδοτης ελευθερίας. Τους έμαθε να θάβουν τους νεκρούς τους αντί να τους τρώνε. Τους δίδαξε το τελειότερο των πολιτευμάτων, τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, που αιώνες τώρα οι Καλάς της Ασίας την έχουν ως πολίτευμα και τη λειτουργούν όπως και στην αρχαία Αθήνα.

Τους δίδαξε με τον όρκο του, μνημείο υψηλού ανθρώπινου πολιτισμού, την ισότητα των λαών. Έκτισε μνημεία πολιτισμού, που, αν και διάβηκαν 24 αιώνες από τότε, κινούν τον παγκόσμιο θαυμασμό (θέατρα, όπου ακουγόταν ο θείος τραγικός λόγος, που οδηγούσε στην κάθαρση των ανθρώπινων παθών, τεμένη όπου λατρεύτηκαν θεοί).

Χάραξε και άνοιξε δρόμους για την ακώλυτη επικοινωνία των λαών και τη σύσφιξη των σχέσεών τους, τον κατευνασμό των παθών, τις επιγαμίες.

Έθεσε τα βάσεις για την έλευση και τη στερέωση της θρησκείας της αληθινής αγάπης. Καλλιέργησε τα γράμματα και τις τέχνες, έθεσε τις βάσεις του πολιτισμού, τις βάσεις των επιστημών, της ιατρικής, της βοτανικής κ.ά.

Κι εσείς αντί του μάνα χολήν αντί του ύδατος όξος. Μεταβάλατε τη νοικοκυρωσύνη σε τσαπατσουλιά, την εργατικότητα σε αρπαγή, τον σεβασμό της ζωής σε απαξίωση της ζωής αθώων ανθρώπων, το γκρέμισμα των μνημείων πολιτισμού, τη βεβήλωσή τους, την εσχάτη των ποινών σ’ όσους δε θέλανε ν’ αλλάξουνε την πίστη τους.

Γεμίσατε τα φαράγγια με άταφα και αλειτούργητα κουφάρια, τροφή ατέλειωτη των ορνέων.

Μολύνατε κι αλλάξατε το χρώμα των ποταμών με τα ζωογόνα νερά τους.

Στερήσατε τον λαό σας από τη ζωογόνα λευτεριά του διαλόγου και της ελεύθερης έκφρασης. Του κόψατε το γάλα των παιδιών τους.

Τον ιδρώτα και το αίμα του λαού σας τον κάνατε φωτιά και σίδερο.

Σπείρατε την καταχνιά της ανελευθερίας, στείλατε πίσω από τα κάγκελα συνανθρώπους σας, που τόλμησαν να πουν την αλήθεια.

Κόψατε και ράψατε στα μέτρα σας τους νόμους σας και καθιερώσατε του ενός ανδρός την αρχή.

Ενεργείτε ανιστόρητα, λησμονώντας πως η ειρήνη και η αγαστή συνεργασία οδηγούν στην πρόοδο, στην ευημερία, στη φιλία, στην ανάπτυξη των επιστημών, στην αγνή προσφορά στον συνάνθρωπο.

Λησμονείτε ότι τίποτε δε στέκει πιο ψηλά από τη ζωή, που είναι γλυκιά κι ο θάνατος μαυρίλα.

Μη λησμονείτε πως η παντοτρόφα  μάνα γη ανήκει το ίδιο σ’ όλους, πως δεν την κληρονομούμε, αλλά τη δανειζόμαστε για κάποια χρόνια κι ύστερα την προσφέρουμε στις διάδοχες γενιές.

Μη λησμονείτε πως ό,τι δημιουργούν ο νους και τα χέρια των συνανθρώπων σας είναι δικά τους κτήματα και δεν μπορείτε να τα οικειοποιείσθε. Μπορείτε όμως να τα μιμείσθε και να τα χαίρεσθε ειρηνικά. Τα έργα του πολιτισμού είναι σχολεία αξεθώριαστα, που οδηγούν στην ειρηνική συμβίωση.

Καταλάβετέ το επιτέλους ότι η ειρηνική γειτονία είναι δείγμα υψηλού πολιτισμού.

Συνειδητοποιήστέ το και θα εισπράξετε πολλαπλά οφέλη. Αλλιώτικα θα βωλοδέρνετε στο πέλαγος της συμφοράς και της δυστυχίας.

Δεν είναι καθόλου υποτιμητικό να ενστερνισθείτε τις συμβουλές ενός ταπεινού γείτονά σας, που η σκούφια του δοκίμασε τις άδικες φρικαλεότητές σας.

Έναν λαό, που τον περάσατε από το μαχαίρι με φρικαλέο μίσος σαν αντάλλαγμα, που σας δίδαξε την ειρηνική συμβίωση, που σας έμαθε να συναλλάσεσθε οικονομικά, που σας έμαθε πως η αμορφωσιά καλλιεργεί τα πάθη, ενώ η παιδεία γαληνεύει την ψυχή και μετατρέπει τον τίμιο ιδρώτα και το αίμα σε πρόοδο.

Αντικαταστήσατε τον σταυρό με το ξίφος, πιστεύοντας ότι θα ευτυχήσετε. Ξεριζώσατε από τις τρισχιλιόχρονες εστίες του λαό φιλήσυχο, ειρηνικό, ακάματο, προοδευτικό για να καρπωθείτε τους κόπους τριών χιλιετηρίδων του. Του ανοίξατε τον δρόμο της προσφυγιάς για να καρπωθείτε τον ιδρώτα του. Και μετά τον ανελέητο ξεριζωμό του εσείς οι ίδιοι ανερυθρίαστα ομολογήσατε πως η φυγή των γκιαούρηδων πήρε μαζί της και την ευτυχία σας (μπερεκέτ).

Μα γρήγορα σας ανάγκασαν να καταφύγετε στη σιωπή αυτοί που αυτόβουλα αναλαμβάνουν να χειρισθούν τις τύχες σας. Δεν έχουν ακεραία την ευθύνη μόνον αυτοί. Την έχετε εξίσου κι εσείς, αφού βγαίνουν από τα δικά σας σπλάχνα, είναι δικά σας δημιουργήματα. Σεις τους αναθέτετε τις τύχες σας, ενώ εσείς είστε οι αφέντες της μοίρας σας.

Δεν μπορείτε να το αντιληφθείτε; Γιατί αφήνετε σε ξένους πολεμοκάπηλους να εξαργυρώνουν τον ιδρώτα και το αίμα σας με τα σύνεργα του θανάτου;

Κατοικείτε σε μια ευλογημένη χώρα με πλούτο ανεκτίμητο, γιατί τον προσφέρετε στο τραπέζι των υπηρετών του Μαμωνά; Αφήστε στο χρονοντούλαπο της λήθης τη μισαλλοδοξία και με καθαρό μυαλό χαλυβδώστε την ειρήνη.

Για το καλό σας και μόνο!