Home > νέα > Εκδηλώσεις και δράσεις από τα Δασαρχεία Δράμας και Νευροκοπίου για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών

Εκδηλώσεις και δράσεις από τα Δασαρχεία Δράμας και Νευροκοπίου για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών

Υγιή Δάση για Υγιείς Ανθρώπους

Εκδηλώσεις και δράσεις από τα

Δασαρχεία Δράμας και Νευροκοπίου

για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών

 ► Ομιλίες στα σχολεία και δενδροφυτεύσεις από τα Δασαρχεία Δράμας και Νευροκοπίου

► Ομιλία από τον Κοσμήτορα του Τμήματος Δασοπονίας του ΔΙΠΑΕ Δράμας κ. Ζαΐμη στο ΕΠΑΛ και στο 2ο ΓΕΛ Δράμας

 

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ Δασοπονίας σήμερα, Παγκόσμια  Ημέρα Δασών και η μέρα περιλαμβάνει σχετικές ομιλίες σε σχολεία της πόλης μας, αλλά και δράσεις με δενδροφυτεύσεις από σχολεία και με τη βοήθεια του Δασαρχείου Δράμας.

Συγκεκριμένα, μια ομιλία θα γίνει στις 10.00 το πρωί στο ΕΠΑΛ Δράμας,  όπου θα μιλήσει ο κ. Ζαΐμης, Κοσμήτορας του Τμήματος Δασοπονίας, και η ίδια ομιλία θα γίνει στις 12.00 στο αμφιθέατρο του 2ου ΓΕΛ.

Τα Δασαρχεία Δράμας και Νευροκοπίου

Επίσης, όπως μας ενημέρωσε η Διευθύντρια Δασών Δράμας κα. Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, για τη φετινή «Παγκόσμια Ημέρα Δασών» η Δ/νση Δασών Δράμας, το Δασαρχείο Δράμας και το Δασαρχείο Κ. Νευροκοπίου συνδιοργανώνουν:

– Δενδροφύτευση στο πευκοδάσος των Κυργίων από τις Δασικές Υπηρεσίες του Ν.Δράμας σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Φιλαθλητικό Σύλλογο Δήμου Δοξάτου, την Κοινωφελή Συνεταιριστική Επιχείρηση Κυργίων και τον παιδικό σταθμό Λιλιπούπολη την Κυριακή 19 Μαρτίου ώρα 11 π.μ.

– Δενδροφύτευση στο πευκοδάσος Κορυλόβου από τις Δασικές Υπηρεσίες του Ν. Δράμας σε συνεργασία με το 17ο Νηπιαγωγείο Δράμας την Τρίτη 21 Μαρτίου ώρα 10 π.μ.

Επίσης, τα Δασαρχεία Δράμας και Κ. Νευροκοπίου διαθέτουν φυτάρια δασικών ειδών που έχουν παραχθεί στα δασικά φυτώρια σε σχολεία της περιοχής μας για δενδροφύτευση.

Ομιλίες και ενημερωτικές διαλέξεις με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Δασών από Δασολόγους και Δασοπόνους των Δασικών Υπηρεσιών του Ν. Δράμας σε σχολεία του Νομού μας.

Το μήνυμα της ημέρας

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Δασών 2023, σε μήνυμά της η Διευθύντρια Δασών Ν. Δράμας κα. Κωνσταντινίδου αναφέρει τα εξής:

[Η 21η Μαρτίου, η ημέρα της εαρινής ισημερίας, καθιερώθηκε από τον Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα Δασών, με σκοπό την αναγνώριση της αξίας των δασών και την επαγρύπνηση των πολιτών και των κοινωνιών. Μέχρι το 2012 και για σαράντα συναπτά έτη, η 21η Μαρτίου ήταν γνωστή ως «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας» (World Forestry Day). Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δασών έχει θέμα «Υγιή δάση για Υγιείς Ανθρώπους». Η σημασία του δάσους τόσο ως πηγή πρώτων υλών για τα φάρμακα όσο και ως ρυθμιστή του κλίματος και ως παροχή υπηρεσιών αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο.

Ο πρωταρχικός στόχος της ημέρας είναι να τονιστεί ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν τα δάση στη διασφάλιση της περιβαλλοντικής υγείας και τους πολλούς τρόπους με τους οποίους συμβάλλουν σε υγιείς ανθρώπους και κοινωνίες.

Τα δάση αποτελούν ζωτική πηγή θρεπτικών τροφών, φαρμάκων και βιοποριστικών μέσων για τους αυτόχθονες πληθυσμούς αλλά και στις τοπικές αγροτικές και αστικές κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Τα υγιή δάση μειώνουν τον κίνδυνο την εμφάνιση ασθενειών που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο.

Επιπλέον, τα δάση που διαχειρίζονται αειφορικά είναι καθοριστικής σημασίας για την προσαρμογή και ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή. Αποθηκεύουν και απομονώνουν άνθρακα, παρέχουν ένα πλήθος από οφέλη βιοποικιλότητας και υπηρεσίες οικοσυστήματος, όπως η βελτιωμένη γονιμότητα του εδάφους, συγκράτηση των πλημμυρικών παροχών και βελτίωση της ποιότητας του νερού.

Από την άλλη, τα δέντρα στις πόλεις συμβάλλουν στον μετριασμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και παρέχουν οφέλη ψύξης και ανθεκτικότητα στις αστικές περιοχές

Τα δάση επηρεάζονται από διάφορες απειλές και διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και πίεση στους πόρους, πυρκαγιές, έντομα, ασθένειες, ξηρασία, ζημιές από καταιγίδες, πλημμύρες και κατολισθήσεις. Η ολοκληρωμένη διαχείριση κινδύνου για τα δάση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι η Δ/νση Δασών Ν. Δράμας μας έχει προχωρήσει:

Στην πιστοποίηση και εκπαίδευση δασεργατών με την ένταξή τους στο Μητρώο Δασεργατών Ελλάδας. Το πρόγραμμα διεξάγεται σε ετήσια βάση. Ο τελευταίος κύκλος με δια ζώσης εκπαίδευση των νεοεισερχόμενων δασεργατών ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ενώ ο επόμενος κύκλος εργασιών ξεκινάει το Νοέμβριο του 2023.

Στη σύνταξη, αναμόρφωση και τροποποίηση/διόρθωση των Δασικών Χαρτών. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τους κυρωμένους δασικούς χάρτες, για τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων αναμόρφωσης με πρόδηλο σφάλμα καθώς και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά για έκδοση πιστοποιητικού δασικού εν γένει χαρακτήρα έκτασης στα γραφεία της Υπηρεσίας μας Δ/νση Δασών Δράμας, Αγ. Κωνσταντίνου 1, Δράμα, Τ.Κ.: 66133, Ημέρες & ώρες λειτουργίας: καθημερινά 07:30 – 14:30, Τηλ.: 2313309874-3, Email: tdx-dra@damt.gov.gr]