Home > νέα > Εκτός δημόσιων παιδικών σταθμών παιδιά στο φάσμα του αυτισμού στη Δράμα

Εκτός δημόσιων παιδικών σταθμών παιδιά στο φάσμα του αυτισμού στη Δράμα

Ερώτηση Χαράς Κεφαλίδου στη Βουλή

Εκτός δημόσιων παιδικών σταθμών

παιδιά στο φάσμα του αυτισμού στη Δράμα

ΤΟ ΘΕΜΑ της εισόδου στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς, παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, φέρνει με ερώτησή της προς τους αρμόδιους υπουργούς στη Βουλή, η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα. Χαρά Κεφαλίδου.

Η κα. Κεφαλίδου, κατέθεσε την ερώτηση αυτή, έπειτα από καταγγελίες γονέων και κηδεμόνων παιδιών στο φάσμα του αυτισμού, τα οποία απορρίφθηκαν από την εγγραφή τους σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς της Δράμας. Μάλιστα, όπως σημειώνει, ένα από αυτά τα παιδιά διέθετε και το απαραίτητο voucher της ΕΕΤΑΑ αλλά τελικά απορρίφθηκε.

Τα παιδιά δεν έγιναν δεκτά γιατί οι κρατικές δομές των παιδικών σταθμών δεν έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν την φροντίδα τους, αφού το απαραίτητο προσωπικό δεν επαρκεί ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί.

Όπως τονίζει η ίδια με δήλωσή της, «η ένταξη των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού στο σχολικό περιβάλλον έχει γίνει δεκτή εδώ και πολλά χρόνια σε πολλές δυτικές χώρες σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Μόνον στην Ελλάδα τα παιδιά αυτά παραμένουν παιδιά «ενός κατώτερου Θεού». Η απουσία κοινωνικής και προνοιακής πολιτικής της Κυβέρνησης τα οδηγεί στην περιθωριοποίηση, τον αποκλεισμό και το κοινωνικό στίγμα».

 

Η ερώτηση

Αναλυτικότερα, στην ερώτηση της κας Κεφαλίδου προς την υπ. Εργασίας κα. Αχτσιόγλου και τον υπ. Εσωτερικών κ. Χαρίτση, αναφέρονται:

[Εκτός δημόσιων παιδικών σταθμών έμειναν παιδιά στο φάσμα του αυτισμού στο Νομό Δράμας. Σύμφωνα με καταγγελίες γονέων και κηδεμόνων τα παιδιά απορρίφθηκαν γιατί οι κρατικές δομές των παιδικών σταθμών δεν έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών αυτών, αφού το απαραίτητο προσωπικό δεν επαρκεί και παράλληλα δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί που να μπορούν να τα χειρισθούν. Μάλιστα, παρ’ όλο που ένα από τα παιδιά αυτά είχαν διεκδικήσει και προμηθευτεί το απαραίτητο voucher της ΕΕΤΑΑ, τελικά το παιδί απορρίφθηκε από την εγγραφή του στον παιδικό σταθμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γονείς ενημερώθηκαν μόνον προφορικά και όχι γραπτά, όπως οφείλει δια Νόμου η Δημόσια Διοίκηση να κάνει, για την παραπάνω απορριπτική απόφαση.

Συνολικά, στη Δράμα τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού ξεπερνούν τα 300. Η παντελής απουσία επίσημων κρατικών δομών για τη στήριξη των οικογενειών και των ίδιων των παιδιών έχει οδηγήσει τους γονείς σε απόγνωση. Στην περιοχή μας δεν υπάρχει ένα πλήρες δημόσιο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, με τους γονείς να είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη ή στις Σέρρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καθημερινό οικογενειακό προγραμματισμό αλλά και το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος. Επίσης, από την περιοχή μας απουσιάζει ο απαραίτητος παιδοψυχίατρος και ένα οργανωμένο Κέντρο Ημέρας Αυτισμού. Πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και την ομαλή κοινωνική τους ένταξη, οι τραγικές ελλείψεις επιβαρύνουν την οικογένεια και στερούν από τις μητέρες το δικαίωμα στην εργασία, αφού είναι υποχρεωμένες να παραμένουν στο σπίτι για τη φροντίδα των παιδιών τους.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η αυθαίρετη μείωση των δαπανών για την Ειδική Αγωγή, στην οποία προχωρά ο ΕΟΠΥΥ και επηρεάζει περίπου 2.000 δομές της χώρας. Ειδικά για τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει αποφασίσει (από 1η Νοεμβρίου 2018) τη μείωση των συνεδριών λογοθεραπείας. 2

Μόνον αλγεινή είναι η εικόνα που δημιουργείται! Η ένταξη των παιδιών αυτών στο σχολικό περιβάλλον έχει γίνει δεκτή εδώ και πολλά χρόνια σε πολλές δυτικές χώρες σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Μόνον στην Ελλάδα τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού παραμένουν τα παιδιά ‘ενός κατώτερου Θεού’. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η πρώιμη παρέμβαση και η έναρξη της θεραπευτικής διαδικασίας όσο γίνεται νωρίτερα είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον του παιδιού. Ουσιαστικά, η κοινωνική και προνοιακή πολιτική που (δεν) εφαρμόζει η Κυβέρνησή σας αποτελεί κενό γράμμα, οδηγεί τα παιδιά αυτά στην περιθωριοποίηση, τον αποκλεισμό και το κοινωνικό στίγμα και τις οικογένειές τους στην απόγνωση.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

– Με βάση ποιον Νόμο ή νομοθετική διάταξη έμειναν εκτός δημόσιων παιδικών σταθμών τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού στη Δράμα;

– Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες κρατικές δομές για τη στήριξη των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους στη Δράμα;

– Ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου και ειδικά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για τη στήριξη των μητέρων των παιδιών αυτών, ώστε να μην οδηγούνται αναγκαστικά στην απώλεια του αναφαίρετου δικαιώματός τους στην εργασία;]