Home > νέα > Εκτός μόνιμων προσλήψεων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας-Μετά από τη δημοσίευση της προκήρυξης από το ΑΣΕΠ για το Υπ. Πολιτισμού

Εκτός μόνιμων προσλήψεων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας-Μετά από τη δημοσίευση της προκήρυξης από το ΑΣΕΠ για το Υπ. Πολιτισμού

Μετά από τη δημοσίευση της προκήρυξης από το ΑΣΕΠ για το Υπ. Πολιτισμού

Εκτός μόνιμων προσλήψεων

η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας

Μηχανικοί και αρχιτέκτονες σε διάφορες Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη την Ελλάδα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Σύμφωνα με τη νέα προκήρυξη 5Κ του ΑΣΕΠ για τις υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τη Δράμα δεν προβλέπεται καμιά μόνιμη θέση. Αναλυτικότερα, η νέα προκήρυξη 5Κ του ΑΣΕΠ για λογαριασμό του Υπ. Πολιτισμού, αναζητεί 122 άτομα, προκειμένου να καλύψουν μόνιμες θέσεις προσωπικού Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την προκήρυξη 5Κ, ζητούνται 115 άτομα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης του κλάδου ΠΕ Μηχανικών Ειδ. Αρχιτεκτόνων, ΠΕ Μηχανικών Ειδ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, αλλά και Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων Μηχανικών, και άλλων, καθώς  και 7 θέσεις κλάδου / ειδικότητας ΤΕ Διοικητικού – Λογιστική Ειδ. Λογιστικού.

Αρκαδία, Αχαΐα, Βοιωτία, Γρεβενά, Έβρος, Ηλεία, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καστοριά, Αθήνα σε διάφορους τομείς, Κεφαλληνία, Λέσβος, Μαγνησία, Ξάνθη, Πειραιάς, Πέλλα, Ροδόπη, Ρόδος, Σάμος, Χίος, όλοι παίρνουν από μια θέση από τις παραπάνω ειδικότητες, με τη Δράμα να παραμένει εκτός.

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, οι θέσεις αυτές αφορούν σε υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού και συγκεκριμένα σε Εφορείες Αρχαιοτήτων, Υπηρεσίες Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων και άλλες Υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, είναι από τις νεότερες Εφορείες που έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα πριν από επτά χρόνια περίπου. Μέχρι σήμερα συνεχίζει να παραμένει στην ίδια κατάσταση απ’ όταν ιδρύθηκε, παρουσιάζοντας σημαντικές ελλείψεις στο απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε σε πλήρη ανάπτυξη και να προσφέρει στον τόπο.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας είναι Περιφερειακή Υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε επίπεδο Διεύθυνσης, έχει έδρα τη Δράμα και χωρική ευθύνη την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Η αρμοδιότητα της Εφορείας αφορά σε όλα τα θέματα σχετικά με τη διατήρηση, προστασία και φύλαξη των αρχαιοτήτων, την επιστημονική έρευνα, την αποκάλυψη, τη συντήρηση, την ανάδειξη αρχαιοτήτων και νεότερων θρησκευτικών μνημείων.

Για πολλά χρόνια, η Δράμα προσπαθούσε να αποκτήσει μια διεύθυνση Εφορείας Αρχαιοτήτων, μέσω της οποίας θα μπορούσαν να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο οι αρχαιολογικοί χώροι καθώς και τα αρχαιολογικά αντικείμενα που μαρτυρούν την ιστορικότητα της περιοχής.

Η Δράμα, κατέχει ένα Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται σπουδαίοι θησαυροί ακόμα από την προϊστορική και ελληνιστική εποχή, αλλά και τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Ιστορία της περιοχής.

 

Έλλειψη προσωπικού

Το πρόβλημα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, είναι η έλλειψη προσωπικού. Σήμερα, η ΕΦΟΑ Δράμας, έχει μεγάλη ανάγκη από Μηχανικό, Αρχιτέκτονα, Τοπογράφο, Διοικητικό Προσωπικό, Οικονομικό, Πληροφορικής κ.α. Οι θέσεις αυτές καλύπτονται κατά καιρούς από συμβάσεις συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, χωρίς να γίνεται τίποτα περισσότερο απ’ αυτό.

Το ζήτημα με την έλλειψη προσωπικού της ΕΦΟΑ Δράμας, δεν είναι καινούριο. Έχει θιχτεί κατά καιρός από την εφημερίδα μας. Όπως είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή της στον «Πρωινό Τύπο» η αναπληρώτρια διευθύντρια κα. Πουλιούδη στις αρχές Δεκεμβρίου 2021, «οι ανάγκες της Εφορείας δηλώνονται πάντοτε και αφορούν ειδικότητες μηχανικού, αρχιτέκτονα και τοπογράφου. Μ’ αυτά τα άτομα η Εφορεία θα μπορέσει να στηριχτεί από μόνη της, χωρίς να έχει, είτε εξωτερικούς συνεργάτες, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώνονται εξτρά, είτε από τον τακτικό προϋπολογισμό, είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων (ΠΔΕ), είτε από ανθρώπους που εργάζονται στην Περιφέρεια ή στους Δήμους».

Για παράδειγμα, πολλές φορές η ΕΦΟΑ Δράμας έχει ζητήσει τη βοήθεια Μηχανικών από Δήμους της περιοχής μας, προκειμένου να κάνει μια μελέτη. Χωρίς μελέτη η οποία θα πρέπει στη συνέχεια να πάρει την έγκριση του Υπ. Πολιτισμού, τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Η υπηρεσία χρειάζεται ακόμα μια μόνιμη θέση Οικονομικού ή Λογιστή, ενός Πληροφορικού προκειμένου να μπορεί να διεκπεραιώνει ανάλογες εργασίες.

Δυστυχώς, με τον τρόπο αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά μια υπηρεσία. Και οι άνθρωποι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, κάνουν τόση δουλειά, που αν είχαν τον απαραίτητο και κατάλληλο προσωπικό, θα μπορούσαν να κάνουν ακόμα περισσότερη.

Σήμερα, η Δράμα, έχει να παρουσιάσει ένα σημαντικό έργο στον τομέα της αρχαιολογίας, τόσο σε προϊστορικό επίπεδο, τόσο στον τομέα των Ελληνιστικών χρόνων, όσο και στη Βυζαντινή ιστορία της.