Home > Πρώτο Θέμα > Εκτός προγράμματος μένει το 30% των αιτούντων καθώς είναι υψηλό το κόστος των υλικών-Σημαντικά προβλήματα με το «Εξοικονομώ 2021»

Εκτός προγράμματος μένει το 30% των αιτούντων καθώς είναι υψηλό το κόστος των υλικών-Σημαντικά προβλήματα με το «Εξοικονομώ 2021»

Σημαντικά προβλήματα με το «Εξοικονομώ 2021»

Εκτός προγράμματος μένει το 30%

των αιτούντων καθώς είναι υψηλό

το κόστος των υλικών

Το «Εξοικονομώ 2021» «χτυπήθηκε» άμεσα από την ενεργειακή κρίση ενώ είχε προϋπολογιστεί πριν απ’ αυτήν!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΕΡΑΣΤΙΑ προβλήματα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, έχουν προκληθεί από το πρώτο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ» ή «Εξοικονομώ 2021». Όσοι είχαν ενταχθεί σ’ αυτό το πρόγραμμα προκειμένου να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους, βρέθηκαν ακριβώς στο μεταίχμιο της ενεργειακής κρίσης.

Αυτό που συνέβη είναι ότι, είχαν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» με έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό, ξεκίνησε και η ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα οι προϋπολογισμοί για τον κάθε ωφελούμενο να μην επαρκούν.

Ως αποτέλεσμα,  είναι ότι τόσοι οι ωφελούμενοι, όσο και οι πολιτικοί μηχανικοί, να μην μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις της αγοράς, καθώς τα χρήματα που είχαν προβλεφθεί στους προϋπολογισμούς, δεν επαρκούν.

Σε προηγούμενα δημοσιεύματα, ο «Πρωινός Τύπος» έχει ήδη αναφερθεί εκτεταμένα στο ζήτημα αυτό. Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Παυλίδης, έλεγε ότι το ΤΕΕ ζητούσε την ενίσχυση του προϋπολογισμού για το «Εξοικονομώ 2021», υπήρχαν κάποιες αόριστες δεσμεύσεις από το αρμόδιο Υπουργείο, υπήρχε και μια συζήτηση μήπως η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης όπως και οι άλλες Περιφέρειες στη χώρα ενίσχυαν τον προϋπολογισμό του προγράμματος, παρ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα.

Στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου μάλιστα, το ΤΕΕ είχε προχωρήσει σε κοινή ανακοίνωση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών, επισημαίνοντας ότι γίνονται δέκτες συνεχών «καταγγελιών» και παραπόνων από μέλη τους, σχετικά με τις διαδικασίες και τους χρόνους ελέγχου των αιτήσεων.

Όπως  μάλιστα σημείωναν χαρακτηριστικά «Είναι αξιοσημείωτο πως πρόκειται για συνεχείς, επαναλαμβανόμενες και – πλέον – καθολικά συμβαίνουσες στο σύνολο σχεδόν των αιτήσεων παρατηρήσεις, αποκλείοντας έτσι την πιθανότητα της φυσιολογικής και πάντοτε αναμενόμενης «σύμπτωσης», «ανθρώπινου λάθους» και «αβλεψίας». Πρόκειται μάλιστα για «περίεργες» παρατηρήσεις που στην αρχή εμφανίζονταν αποσπασματικά σε κάποιες μόνο αιτήσεις, στην πορεία όμως κατέστησαν καθολικές».

Τα προβλήματα αυτά αφορούν στην μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση των αιτημάτων τελικές εκταμίευσης, στην αδυναμία επικοινωνίας με ελεγκτικό μηχανισμό, στον αποσπασματικό έλεγχο με τυχαία επαναλαμβανόμενες και άστοχες παρατηρήσεις, στην απαίτηση υποβολής επιπρόσθετων δικαιολογητικών για τα οποία δεν  υπάρχει καμία αναφορά στον οδηγού του προγράμματος και άλλα.

Εκτός το 30% των ωφελούμενων

Από εκεί και πέρα, σημαντικά προβλήματα έχουν παρατηρηθεί όσον αφορά την εξέλιξη του προγράμματος αυτού.

Σε πανελλαδικά δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες και μετά από δηλώσεις του καθηγητής του ΕΜΠ και γραμματέας του τομέα Ενέργειας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Χάρης Δούκας, γίνεται γνωστό ότι μεγάλο μέρος των υποψηφίων δικαιούχων είτε αποχωρεί από το πρόγραμμα, είτε σταματάει στα μισά τις εργασίες. Και αυτό το ποσοστά ανέρχεται στο 30% των ωφελούμενων.

Ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Σωτήρη Λαζαρίδη, ο οποίος επιβεβαιώνει τα προβλήματα που υφίστανται, τα οποία μάλιστα συμβαίνουν και στην περιοχή μας.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, τα προβλήματα είναι υπαρκτά, τόσο για όσους έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», όσο και για τους ίδιους τους πολιτικούς μηχανικούς.

Οριακά στο κόστος…

Στις δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ο κ. Λαζαρίδης σημειώνει αρχικά, ότι «με βάση τον οδηγό προγράμματος του «Εξοικονομώ 2021», τα περισσότερα προγράμματα έχουν προϋπολογιστεί οριακά σε κόστος με στόχο την επίτευξη καλύτερης βαθμολογίας, ώστε να πετύχουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα (άσχετα με το αν τελικά δεν χρειαζόταν).

Επιπρόσθετα, το Εξοικονομώ απευθύνεται κατά κόρον σε χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα (με βάση τα κριτήρια του), συνεπώς κάθε κόστος εργασιών εκτός επιδότησης είναι δυσβάσταχτο για τον ωφελούμενο. Με αυτά τα δεδομένα, συνδυαστικά με το γεγονός ότι από τις αιτήσεις μέχρι σήμερα έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος άπρακτος, με έναν πληθωρισμό που καλπάζει, είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό ότι το συντριπτικό ποσοστό των προγραμμάτων ΔΕΝ θα υλοποιηθούν, καθώς είναι ήδη εκτός προϋπολογισμού».

Επισημαίνει πάντως ο κ. Λαζαρίδης, ότι, «η μόνη ρεαλιστική λύση για περιορισμό των απωλειών, είναι να επιδειχθεί έμπρακτη πολιτική βούληση επιτάχυνσης των διαδικασιών. Σε μια τέτοια πολιτική συγκυρία η επιτάχυνση αυτή θα πρέπει να είναι άμεση και δραστική. Τόσο όσον αφορά τις χρονοβόρες διαδικασίες και ελέγχους οι οποίες συνεχώς αυξάνονται, καθώς και τις εκταμιεύσεις προκαταβολών και τελικών καταβολών σε δεύτερο χρόνο.

Κλείνοντας πρέπει να αναφερθεί ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ξανά έντονη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση ελέγχου (είτε μέσω επαναλαμβανόμενων ανούσιων παρατηρήσεων, είτε μέσω υπερβολικής χρονοτριβής) και στις εκταμιεύσεις των προγραμμάτων του “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”. Ελπίζουμε να εισακουστούν τα ανωτέρω το συντομότερο, για να μην καταστεί το πολυδιαφημισμένο Εξοικονομώ 2021, ανεκτέλεστο σε ποσοστό άνω του 30%».