Home > νέα > Εκτός του Τμήματος Φυσικής Αποκατάστασης στη Δράμα μένουν παιδιά ΑμεΑ

Εκτός του Τμήματος Φυσικής Αποκατάστασης στη Δράμα μένουν παιδιά ΑμεΑ

Ερώτηση Κυριαζίδη προς την Υπ. Εργασίας κα. Αχτσιόγλου στη Βουλή

Εκτός του Τμήματος Φυσικής

Αποκατάστασης στη Δράμα

μένουν παιδιά ΑμεΑ

Με τη δικαιολογία ότι δεν μπορούν να «εξασφαλιστούν» οι απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας

Προτρέπουν τους γονείς να τα εγγράψουν σε ιδιωτική δομή φιλοξενίας η οποία «κρίνεται ως καταλληλότερη»

 

 

ΤΟ ΘΕΜΑ της εκδίωξης παιδιών ΑμεΑ, από τις δομές στη Δράμα (Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων) του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας ΑΜΘ, φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριαζίδης.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του μεταξύ άλλων ο κ. Κυριαζίδης, το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δράμας, εκδίωξε, «προσωρινά», παιδιά από το Τμήμα Φυσικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΑμεΑ, με την αιτιολογία ότι «δεν ήταν εξασφαλισμένες οι απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας». Με αποτέλεσμα, αυτά τα παιδιά να πρέπει να αναζητήσουν τρόπους στον ιδιωτικό τομέα, και μάλιστα παροτρύνεται οι γονείς να οδηγηθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως επισημαίνει με δηλώσεις του ο κ. Κυριαζίδης, «η κυβέρνηση ως αντιπολίτευση, κατακεραύνωνε τους πάντες και τα πάντα. Στην προσπάθειά μου δε, ως Κυβερνητικού Βουλευτή, την περίοδο 2012-2014, με εγκαλούσε διαρκώς, παρά την εσωτερική αντιπαράθεση και σύγκρουσή μου, έτσι, ώστε τα ιδρύματα του Νομού μας, ως τα πιο πολυάριθμα και πολυδύναμα να αποτελέσουν την έδρα του νεοϊδρυθέντος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας ή άλλως να επανακτήσουν την αυτονομία τους. Αυτό άλλωστε αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ  και των τοπικών εκπροσώπων του. Σήμερα ως κυβέρνηση ‘’λησμόνησε’’ όλα αυτά και δυστυχώς οδηγεί τις κοινωνικές αυτές δομές σε κλείσιμο από ανικανότητα και αδιαφορία, γεγονός που επιβαρύνει κάθε  αδύναμο συμπολίτη μας».

Όπως τονίζει ο κ. Κυριαζίδης, «σε τοπικό επίπεδο, σε απόγνωση έχει οδηγήσει η διοίκηση του Κέντρου, γονείς, προκαλώντας τους την εύλογη οργή και αγανάκτηση, καθότι εκδίωξαν προσωρινά, ως αναφέρουν, τα παιδιά τους από το τμήμα Φυσικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΑΜΕΑ, με την αιτιολογία ότι δεν είναι ‘’εξασφαλισμένες’’, οι απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας……!!!, δηλαδή τα προηγούμενα χρόνια πώς διασφαλιζόταν και γιατί υποδεικνύεται προς τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικές δομές φιλοξενίας; Βεβαίως η αρνητική αυτή εξέλιξη δημιουργεί κατ’ εξοχή προβλήματα στους έχοντες ανάγκη της πρόνοιας της Πολιτείας, αλλά και ερωτηματικά για τη λειτουργία και την προοπτική των κοινωνικών αυτών δομών».

 

Η ερώτηση

Στην ερώτηση την οποία κατέθεσε ο κ. Κυριαζίδης στη Βουλή και απευθύνεται στην υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Αχτσιόγλου, αναφέρονται σχετικά:

[Δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει σε γονείς εκπαιδευομένων στο Τμήμα Φυσικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΑμεΑ η απόφαση του Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να εκδιώξει προσωρινά τα τέκνα τους από τα υλοποιούμενα προγράμματα. Οι σχετικές επιστολές, οι οποίες εστάλησαν από το Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Δράμας, καλούν αιφνιδιαστικά τους γονείς να αποσύρουν τα τέκνα τους από το ανωτέρω Τμήμα έως ότου «εξασφαλιστούν» οι απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας και μη διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του. Η εξέλιξη αυτή, δυστυχώς, δεικνύει τόσο την ευαισθησία, όσο και το επίπεδο της πρόνοιας και της μέριμνας που επιφυλάσσει η Κυβέρνηση στους συνανθρώπους μας αυτούς, ενώ εύλογες απορίες γεννά και η υπόδειξη που έγινε προς γονείς, ως μου καταγγέλθηκε, να εγγράψουν τα τέκνα τους σε ιδιωτική δομή φιλοξενίας, η οποία κρίνεται ως καταλληλότερη.

Εν όψει των ανωτέρω, τα οποία αποδεικνύουν ότι το κράτος πρόνοιας διαρκώς υποβαθμίζεται μέσα από εχθρικές κυβερνητικές πολιτικές στον τομέα της προστασίας των ΑμεΑ, ερωτάται η κυρία Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο εκδιώχθηκαν μετά από πέντε και πλέον έτη λειτουργίας του ανωτέρω Τμήματος οι εν λόγω εκπαιδευόμενοι; Δεν υφίσταντο οι επικαλούμενοι λόγοι ασφάλειας κατά την φοίτηση των παιδιών αυτών τα προηγούμενα έτη;
  2. Πότε προτίθεται το Υπουργείο και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας ΑΜΘ να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες για να επιστρέψουν οι ανωτέρω εκπαιδευόμενοι;
  3. Γιατί οδηγήθηκε το Τμήμα Φυσικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΑμεΑ σε αποψίλωση προσωπικού χωρίς αντίστοιχη πρόβλεψη για την κατά νόμο αναπλήρωσή του;]