Home > νέα > Έλεγχοι σε όλα τα τελωνεία της χώρας ακόμα και στην Εξοχή Δράμας για την αποτροπή των «ελληνοποιήσεων»

Έλεγχοι σε όλα τα τελωνεία της χώρας ακόμα και στην Εξοχή Δράμας για την αποτροπή των «ελληνοποιήσεων»

Έλεγχοι σε όλα τα τελωνεία της χώρας

ακόμα και στην Εξοχή Δράμας για

την αποτροπή των «ελληνοποιήσεων»

 

 

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι σαρωτικοί έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, όσον φορά τις εισαγωγές αμνοεριφίων και αυγών για τις ημέρας του Πάσχα. Οι έλεγχοι διεξάγονται από ειδικά μικτά κλιμάκια που έχουν συσταθεί από πέντε συναρμόδια υπουργεία, στο πλαίσιο του σχεδίου για την αποτροπή των «ελληνοποιήσεων» αμνοεριφίων και αυγών με απώτερο στόχο την προστασία των καταναλωτών, εν όψει του Πάσχα.

arnia pasxa

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, οι έλεγχοι γίνονται σε όλη τη συνοριακή γραμμή της χώρας, ακόμα και στα μικρά τελωνεία, όπως αυτό της Εξοχής Κ. Νευροκοπίου στο Ν. Δράμας.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Αραμπατζή, σημειώνει ότι «το σύστημα ολιστικών ελέγχων αποτελεί τη νέα “κανονικότητα” στη χώρα μας με γνώμονα την προστασία της εθνικής οικονομίας, της ελληνικής παραγωγής, των καλώς εννοούμενων συμφερόντων καταναλωτών και κτηνοτρόφων και του υγιούς ανταγωνισμού. Όντως, κατά κοινή παραδοχή, οι έλεγχοι ήταν οι αυστηρότεροι και αποτελεσματικότεροι των τελευταίων ετών. Με την ίδια “συνταγή”, επί το αυστηρότερο μάλιστα, κινηθήκαμε και φέτος, όταν ο πήχης των προσδοκιών, εκ των πραγμάτων, τέθηκε υψηλότερα».

Τα μικτά κλιμάκια αποτελούνται από στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών και θα συνεχίσουν τους εντατικούς ελέγχους έως και την Τρίτη, 4 Μαΐου, ημερομηνία επίσημου εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

TELONIO

Έλεγχοι σε όλα τα τελωνεία και στην Εξοχή

Όλα τα σημεία εισόδου της χώρας αποτελούν την πρώτη «γραμμή άμυνας» στην όλη προσπάθεια, με την παρουσία του ελεγκτικού μηχανισμού εκεί να είναι ιδιαίτερα αισθητή. Στον Προμαχώνα, την Εξοχή και το Ορμένιο, πραγματοποιείται καθημερινά και σε 24ωρη βάση καταγραφή όλων των φορτηγών, που εισέρχονται στη χώρα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Παράλληλα υπάρχει, αντίστοιχα, online ενημέρωση των εμπλεκόμενων αρχών από όλες τις πύλες εισόδου.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, φέτος στον Προμαχώνα εγκαταστάθηκε κλιμάκιο κτηνιάτρων 24ωρου βάσεως με τη συνδρομή του τμήματος κτηνιατρικής της ΠΕ Σερρών και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την διεξαγωγή ελέγχων σε όλα τα εισαγόμενα φορτία με ζώντα ζώα ή σφάγια αμνοεριφίων.

Στη συγκεκριμένη πύλη εισόδου, που αποτέλεσε φέτος «αιχμή του δόρατος» στο σχέδιο ελέγχων, διακινείται άνω του 95% των εισαγωγών αμνοεριφίων -79.410 αμνοερίφια εισήχθησαν μόνο από τον Προμαχώνα σε σύνολο 81.000 στο διάστημα 19.04 έως 28.4.2021- με τους ελέγχους από τις 19 Απριλίου έως και την Μεγάλη Τετάρτη να φτάνουν συνολικά τους 148 εκατ. των οποίων οι 144 να αφορούν μόνο σε φορτία με αμνοερίφια.

Στους Σταθμούς Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) Ευζώνων και Νέου Καυκάσου γίνεται καταγραφή σε 24ωρη βάση όλων των φορτίων με online ενημέρωση για τη μεταφορά σφάγιων από Τρίτες Χώρες.

Αυστηροί είναι και οι έλεγχοι, που γίνονται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε σφαγεία και στους άλλους προορισμούς εκφόρτωσης ζώντων ζώων και σφαγίων αμνοεριφίων ενώ διατηρείται άμεση επικοινωνία με τα κλιμάκια ελέγχου, που βρίσκονται στα σύνορα.

Οι συνολικοί έλεγχοι των κλιμακίων στις πύλες εισόδου και στους Σταθμούς Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) έως τη Μεγάλη Τετάρτη ανέρχονται σε 972.

Κερδισμένοι καταναλωτές και κτηνοτρόφοι

Μεγάλοι «κερδισμένοι» από τους ελέγχους θα είναι τόσο οι καταναλωτές όσο και οι κτηνοτρόφοι. «Θεωρούμε ότι η προσπάθεια “ο καταναλωτής να γνωρίζει τι πληρώνει και τι καταναλώνει” έχει φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση με την ίδια αποτελεσματικότητα» είπε η κ. Αραμπατζή.

Καλά είναι τα νέα για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι το περσινό Πάσχα είδαν τις εξαγωγές των αμνοεριφίων να μειώνονται δραστικά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ρίχνοντας ως φυσική συνέπεια και τις τιμές.

Τάση, η οποία τη φετινή εορταστική περίοδο δείχνει να αλλάζει προς όφελός τους, με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να τονίζει σχετικά «μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι πήραν φέτος εύλογη τιμή για τα προϊόντα, που με δυσκολίες πολλές παράγουν και ότι το κλίμα αισιοδοξίας, που κυριαρχεί στον κλάδο μετά από πολλά χρόνια θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την αύξηση της παραγωγής» και να συμπληρώνει: «Η αυξημένη ζήτηση του αιγοπρόβειου κρέατος στις δυναμικές αγορές, ιδίως της Μέσης Ανατολής αλλά και η συμπερίληψη του όλο και περισσότερο στα μενού των εστιατορίων αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία».

Οδικό Δίκτυο

Αυξημένη είναι η παρουσία και η εποπτεία των ελεγκτικών μηχανισμών στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο. Από τις 19 Απριλίου, όταν και τα μικτά κλιμάκια ξεκίνησαν το έργο τους, έως και τη Μεγάλη Τετάρτη καταγράφηκαν 2.879 έλεγχοι.

Αριθμός σημαντικά αυξημένος συγκριτικά με την περσινή πασχαλινή περίοδο, αν και θα πρέπει να τονιστεί ότι το 2020 η χώρα βρισκόταν εν μέσω αυστηρού lockdown, με αποτέλεσμα να διενεργηθούν στην Εγνατία Οδό και στους κάθετους άξονες συνολικά 186 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 70 σε φορτία αμνοεριφίων, και στο παράπλευρο οδικό δίκτυο 56.

Το 2019 στο κύριο οδικό δίκτυο της Εγνατίας Οδού, από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έως και την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και στους κάθετους άξονες αυτών καταγράφηκαν μόλις 15 έλεγχοι, ενώ στο παράπλευρο Οδικό Δίκτυο από το Αιγίνιο έως τη Θήβα δεν έγινε κανείς έλεγχος.