Home > Αρθρογράφοι > Εμβολιάζοντας τη μιζέρια μας…

Εμβολιάζοντας τη μιζέρια μας…

Εμβολιάζοντας τη μιζέρια μας…

 

ΗΜΕΡΟΔΕΙΚΤΗΣ – Γράφει ο Θανάσης Πολυμένης

 

Πάντα υπήρχαν…

… και σαφώς θα υπάρχουν, αρνητές για οτιδήποτε. Όλοι μας άλλωστε, κατά καιρούς, έχουμε γίνει αρνητές σε κάτι. Κατά του κράτους, κατά του συστήματος ή του οποιουδήποτε συστήματος, κατά του στρατού, κατά των φόρων και άλλα πολλά και διάφορα. Στην εποχή μας, η μεγάλη άρνηση έρχεται από τον χώρο της υγείας και συγκεκριμένα, από την άρνηση των εμβολίων.

Όχι βέβαια…

…ότι είναι η πρώτη φορά που κάποιοι, αντιδρούν στην παραγωγή και παροχή ενός φαρμάκου. Δεν είναι καινούριο, αλλά είναι οπωσδήποτε περισσότερο έντονο από άλλες φορές.

Αν μη τι άλλο…

… η εποχή προσφέρεται για αντιδράσεις, καθώς ο κόσμος βρίσκεται πλέον σε μια περίοδο αιχμής, σε ένα – μάλλον – μεταβατικό στάδιο εποχής! Είναι αλήθεια ότι, στις αρχές μιας νέας χιλιετίας, θα μπορούσαν να ειπωθούν τόσα πολλά: απίστευτη άνοδος της τεχνολογίας, η επιστήμη τρέχει με χίλια σε πολλούς τομείς, η οικονομική δυσπραγία της δεκαετίας που μόλις τέλειωσε οδηγεί σε νέα οικονομικά δεδομένα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού…

…και κάποιοι…

… έχουν χαθεί μέσα στον παροξυσμό των «προφητειών»… περιμένοντας ακόμα και την έλευση … «θού Κύριε φυλακήν τω στόματί μου»!

Αυτό που…

… δεν μπορούν να καταλάβουν όλοι αυτοί, οι λεγόμενοι «αρνητές του κορωνοϊού», «αρνητές της μάσκες» και «αρνητές του εμβολίου»… είναι ότι βρίσκονται πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Δεν μπορούν…

… να καταλάβουν ότι, ο άνθρωπος πάντα υπέφερε από αρρώστιες … φθαρτό όν, είναι άλλωστε… και πάντοτε υπήρχαν πανδημίες, λιμοί και ασθένειες που θα μπορούσαν να τον αποδεκατίσουν!

Παρ’ όλα αυτά…

… ο άνθρωπος στάθηκε όρθιος, αγωνίστηκε, ανακάλυψε φάρμακα, ιάθηκε από πολλές και διάφορες αρρώστιες στο διάβα του χρόνου και μεγαλούργησε… και έφτασε μέχρις εδώ! Φυσικά και υπάρχουν τα αρνητικά σημεία, φυσικά και υπάρχουν τα λάθη!

Με τα εμβόλια…

… εξαφάνισε αρρώστιες, έσωσε παιδιά, γιάτρεψε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Και προχώρησε μπροστά. Όμως, δυστυχώς, αρνητές πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Όπως αρνητές υπήρξαν απέναντι στην πενικιλίνη, αρνητές υπήρξαν ακόμα και στη χρήση γαντιών μιας χρήσης και μάλιστα κορόιδευαν ακόμα και γιατροί της εποχής τους…

…πανδημίες υπήρξαν…

…πάντα, μόνο που η γενιά μας σήμερα, είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει μια τέτοιου είδους πανδημίας… έναν ιό που μεταδίδεται γρήγορα, που πολλές φορές σκοτώνει γρήγορα, που διαλύει τα πνευμόνια και όχι μόνο!

Τι πρέπει…

… να κάνουμε; Να μην βρούμε φάρμακο; Να μην βρεθεί εμβόλιο; Να μην σωθούν άνθρωποι; Τι παραλογισμός είναι αυτός; Το μόνο που δεν έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος μέχρι σήμερα… είναι ένα εμβόλιο κατά της μιζέριας!

Στην αρχή…

…το κόλπο ήταν η εμφάνιση του κορωνοϊού! Ήταν ένα ψέμα… αργότερα βγήκε ότι την έσπειρε ο Μπιλ Γκέιτς για να ελέγχει τους ανθρώπους. Ύστερα, ήρθαν οι αρνητές της μάσκας… ότι μας έβαλαν μάσκα για να μας φιμώσουν, για να πάθουμε πνευμονίες και άλλα…

… μετά ήρθε…

… το μεγάλο ψέμα, ότι όλα αυτά τα νούμερα με τους θανάτους, με τους διασωληνωμένους ήταν ένα μεγάλο ψέμα… κόλπο των κυβερνώντων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης… όλα ένα ψέμα!

Και όταν…

…έγινε γνωστό ότι βρέθηκε εμβόλιο… οι ίδιοι πάλι άλλαξαν τροπάριο… αφενός είναι ψέμα και αυτό… αφετέρου περιέχει τσιπάκι… και τέλος… ο Μητσοτάκης και όλοι αυτοί οι πολιτικοί αρχηγοί εμβολιάστηκαν με ζαχαρόνερο, με νεράκι, με φυσιολογικό ορό και άλλα παλαβά!

Τώρα είναι…

… η μεγάλη αλλά και η τελευταία στιγμή για τους αντιεμβολιαστές. Τώρα είναι η ώρα τους να δράσουν πάνω απ’ όλα… τώρα είναι η ώρα να πουν τα περισσότερα που θα μπορούσαν να πουν και να κάνουν… όμως είναι η ώρα που βλέπουν ότι χάνουν στο πεδίο!

Έριξαν…

… τη ζαριά τους και βλέπουν ότι χάνουν! Νυν υπέρ πάντων ο αγώνας τους… όμως εδώ είναι και το τέλος τους… και όταν έρθει εκείνη η ώρα και νικηθεί ο κορωνοϊός… τότε θα πουν ότι … όλα ήταν ένα ψέμα!

Όπως γράφει…

…σε άρθρο του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πάνω από έναν αιώνα, στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού αιώνα το κορυφαίο μέχρι σήμερα ιατρικό περιοδικό “The Lancet” φιλοξενούσε ουκ ολίγες επιστολές που αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου για την ευλογιά, εξέφραζαν φόβους ότι όποιος εμβολιαζόταν θα κολλούσε την αρρώστια και αρνούνταν την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών – ζητήματα όλα επίκαιρα και στην εποχή μας.

Στο μεταξύ…

,,,μετά τα επιτυχημένα προγράμματα εμβολιασμού στη διάρκεια του 19ου και του 20ού αιώνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την εξάλειψη της ευλογιάς το 1980 και μέχρι σήμερα, η ευλογιά είναι ίσως η μοναδική νόσος του ανθρώπου που έχει εξαλειφθεί πλήρως.

Παραπλανητικά…

…επιχειρήματα που ακούγονταν πριν 120 χρόνια για τα εμβόλια κατά της ευλογιάς, όπως επισημαίνει το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό “Atlantic” και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι σχεδόν παρόμοια με τα σημερινά κατά των εμβολίων για την Covid-19: τα συστατικά τους είναι αφύσικα και τοξικά, δεν έχουν γίνει επαρκείς δοκιμές πριν την χρήση τους, οι επιστήμονες που τα δημιούργησαν είναι απατεώνες και κερδοσκόποι, τα εμβόλια προσβάλλουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι αρμόδιες για τους εμβολιασμούς αρχές δημόσιας υγείας καταφεύγουν σε τυραννικές μεθόδους κ.α.

Σαν να μη πέρασε…

…μια μέρα (που λέει και το τραγούδι), τα ίδια εκφοβιστικά και αστήρικτα «επιχειρήματα» διακινούνται και σήμερα, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και ταχύτητα, άρα και μεγαλύτερη επιρροή, χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αποτελούν ένα «μεγάφωνο» για τα πάντα. Λίγοι ακτιβιστές κατά των εμβολίων δημιουργούν ένα ολοένα πιο τοξικό κλίμα, διασπείροντας άνευ λόγου αμφιβολίες για τα εμβόλια, παρά την πανδημία.

Οι ειδικοί εκτιμούν…

…ότι η κατάσταση μάλλον θα χειροτερέψει στην πορεία, με καταιγισμό αναρτήσεων και μηνυμάτων (tweets κ.α.) που θα προσπαθούν να υποσκάψουν την εμπιστοσύνη στα εμβόλια Covid-19. Το “Atlantic” επισημαίνει ότι η ικανότητα της κοινωνίας να επιστρέψει σε μια μορφή κανονικότητας εξαρτάται από το πόσο αποτελεσματικά οι αρχές δημόσιας υγείας θα αντιταχθούν σε αυτή την παραπληροφόρηση.

Επίσης…

…από το πόσο εντατικά οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το YouTube, το Instagram, το Twitter κ.α. θα αποφύγουν να ενισχύσουν περαιτέρω την παραπληροφόρηση (κάτι που έχουν υποσχεθεί, αλλά μένει να φανεί στην πράξη), αλλά και από το κατά πόσο ο μέσος πολίτης θα συνειδητοποιήσει την ευθύνη του και θα πάψει να μοιράζεται και να προωθεί υλικό από πηγές αμφίβολης εγκυρότητας.

Ενδεικτικό του τι…

…θα ακολουθήσει, είναι ότι μέσα σε 48 ώρες από τους πρώτους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, οι αντιεμβολιαστές άρχισαν να διακινούν μανιωδώς «ιστορίες τρόμου» για αλλεργικές αντιδράσεις, καθώς και πλήρως ανυπόστατες φήμες για φίλους των φίλων που έκαναν το εμβόλιο και αρρώστησαν σοβαρά ή πέθαναν. Στην πραγματικότητα, στις μετρημένες στα δάχτυλα περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων διεθνώς έως τώρα, υπήρχε κάποιος υποκείμενος ιατρικός λόγος. Φυσικά, ούτε λόγος για θανάτους…