Home > Πρώτο Θέμα > Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στον Γέροντα – Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ που πέρασε και από τη Δράμα

Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στον Γέροντα – Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ που πέρασε και από τη Δράμα

Έκθεση φωτογραφίας και παρουσίαση της βιογραφίας του από τον Γέροντα Φιλήμωνα

Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα

στον Γέροντα – Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ

που πέρασε και από τη Δράμα

Τα τελευταία 30 χρόνια τα πέρασε στην Σκήτη του Προφήτου Ηλιού στο Άγιον Όρος

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο ισόγειο του δημαρχείου Δράμας, έκθεση φωτογραφίας και παρουσίαση ενός βιβλίου, αφιερωμένα στη ζωή του Γέροντα – Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ, της Σκήτης του Προφήτου Ηλιού του Αγίου Όρους.

Ο Γέροντας Ιωακείμ, εκοιμήθη πριν από ένα χρόνο και είχε διακονήσει για πολλά χρόνια στην περιοχή της Δράμας και της Καβάλας, ενώ για 20 χρόνια υπήρξε και στρατιωτικός ιερέας. Τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής του, τα πέρασε στην Σκήτη του Προφήτη Ηλιού, την όποια αναβάθμισε με τη σημαντική δράση του. Πριν φύγει για το Άγιον Όρος ήταν Ηγούμενος στη Μονή του Αγίου Σίλα, ενώ μεταξύ άλλων πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στους Νικητές.

Τόσο την έκθεση φωτογραφίας την οποία επιμελήθηκε ο συγγραφέας και φωτογράφος Λουκάς Λίλιος, όσο και την παρουσίαση του βιβλίου από τον Γέροντα Φιλήμωνα, επισκέφθηκαν και παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου και τοποτηρητής Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας κ. Παντελεήμων, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Πατακάκης και πλήθος κόσμου.

Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Παντελεήμων θυμήθηκε βήμα – βήμα την πορεία του Μακαριστού Γέροντος Ιωακείμ και την καταξίωσή του στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων – Νεαπόλεως και Θάσου, από τον Άγιο Ιωάννη – στην Αγία Τριάδα (Στρατόπεδο Ασημακοπούλου ) – Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Νικητών – Άγιο Σίλα και εν συνεχεία την πορεία του στο Άγιον Όρος από την Μονή Ξενοφώντος και το Κελλί των Ταξιαρχών μέχρι την Σκήτη του Προφήτου Ηλιού και το τέλος της εδώ παρουσίας του.

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, είπε ότι πρόκειται για μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του στον Δημαρχιακό θώκο και ότι παρόμοιες πρέπει να πραγματοποιούνται και στο μέλλον.

Εξήρε επίσης το έργο του νέου Δικαίου της Σκήτης Γέροντος Φιλήμονος, τονίζοντας παράλληλα ότι η γνωριμία τους και η φιλία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους ” πατάει ” σε στέρεες βάσεις.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ θυμήθηκε στιγμές από την παρουσία του Γέροντος Ιωακείμ στη Δράμα την περίοδο κοντά στους Δ’ Χαιρετισμούς και τα κηρύγματά του που καθήλωναν τους ευλαβείς Χριστιανούς στον Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων.

Ο Δικηγόρος Δημήτριος Τόλιος εκπροσωπώντας την Εστία Θεολόγων της Σχολής της Χάλκης θυμήθηκε προσωπικές στιγμές με τον Μακαριστό Ιωακείμ τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Ο Ιωακείμ ήταν η πιο ηχηρή φωνή του Πατριαρχείου μέσα στο Άγιον Όρος», ενώ θυμήθηκε και την πρώτη Λειτουργία μετά το άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά στο Όρος Μελά στην Τραπεζούντα όταν συν λειτούργησαν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Ιωακείμ.

Τέλος, ο Δικαίος και συνεχιστής του Μακαριστού Γέροντος Ιωακείμ, ο Γέροντας Φιλήμων, αναφέρθηκε στο έργο του προκατόχου του, τις χρυσές παρακαταθήκες που άφησε στη συνοδεία, στον δραστήριο και δυναμικό χαρακτήρα του.

Αναφερόμενος στην παρουσίαση του βιβλίου στο οποίο περιγράφεται η βιογραφία του Γέροντος Ιωακείμ, είπε: «Είναι αδύνατον να συμπεριληφθούν στις σελίδες ενός βιβλίου όλα τα στοιχεία της Οσιακής ζωής και διακονίας του Πατρός Ιωακείμ. (…) Με την παρρησία του κόσμου είθε να ωφεληθούμε πνευματικά όσοι διαβάζουν τη ζωή και τους λόγους σου και να ενισχυθούν στην ανηφορική πορεία προς την Άνω Ιερουσαλήμ».