Home > νέα > «Ένα είναι σίγουρο σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι της κολοκυθιάς για τις Φυλακές Νικηφόρου το πληρώνει η Δράμα…»

«Ένα είναι σίγουρο σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι της κολοκυθιάς για τις Φυλακές Νικηφόρου το πληρώνει η Δράμα…»

Μετά από ερώτηση της βουλευτή Δράμας κας Χ. Κεφαλίδου

«Ένα είναι σίγουρο σε κάθε περίπτωση,

το παιχνίδι της κολοκυθιάς για τις Φυλακές

Νικηφόρου το πληρώνει η Δράμα…»

► Το θέμα έφτασε στη Βουλή μετά από δημοσίευμα του «Πρωινού Τύπου»

► Έγγραφο της Πολιτικής  Ηγεσίας στον Απρίλιο του 2014

έλεγε ότι το κτίριο δεν έχρηζε προτεραιότητας…

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ είχε φτάσει μετά από ερώτηση της βουλευτού Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κας. Χαρούλας Κεφαλίδου, το ζήτημα της κατασκευής του εντευκτηρίου των Φυλακών Νικηφόρου Δράμας. Η κα. Κεφαλίδου κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή μετά από σχετικό δημοσίευμα στον «Πρωινό Τύπο», ότι στις αρχές Αυγούστου απορρίφθηκε από την ΚΤΥΠ ΑΕ, η ένσταση του προηγούμενου εργολάβου για το σχετικό έργο και μάλιστα μετά από 6 ολόκληρα χρόνια που βρισκόταν σε εκκρεμότητα.

xarakefalidou

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε μάλιστα χθες νέα απάντηση στην ερώτηση της κας. Κεφαλίδου, η οποία σε δηλώσεις της στον «Πρωινό Τύπο», μιλάει για «το γνωστό παιχνίδι της κολοκυθιάς που φαίνεται να παίζεται μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της εταιρείας “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.” (ΚΤΥΠ ΑΕ) με τη φιλική συμμετοχή του τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.  Στην από 19-9-2018 συνέντευξή του, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων βαρύγδουπων, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του έργου του Σωφρονιστικού καταστήματος στον Νικηφόρο».

Στην απάντηση του Υπ. Δικαιοσύνης, διευκρινίζεται ότι το έργο είναι περαιωμένο από τις 31-10-2017 και δεν έχει ακόμα παραληφθεί από τον χρήστη που είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης (ΥΔΔΑΔ) με ορατό τον κίνδυνο η όλη εγκατάσταση να μείνει αφύλακτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αναφέρεται επίσης ότι όλες οι μελέτες και εγκρίσεις του Εντευκτηρίου έχουν περαιωθεί και έχει εκδοθεί η 822/02.08.2018 Άδεια Δόμησης που σήμερα βρίσκεται στη φάση έγκρισης των Τευχών δημοπράτησης από το ΔΣ της ΚΤΥΠ ΑΕ. Όμως “το έργο δεν μπορεί να δημοπρατηθεί μέχρι να κλείσει οριστικά η από 6-8-2009 Σύμβαση με τον ανάδοχο“ που έχει κηρυχθεί έκπτωτος.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω του Γενικού Γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής κ. Φυτράκη έχει γνωστή θέση για το θέμα: “Οι Φυλακές Ν ικηφόρου δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς το κτίριο Εντευκτήριο- Ειδικό Κέντρο Επιμόρφωσης”!

Όπως τέλος σημειώνει η κα. Κεφαλίδου, «τελικά, ή η Κυβέρνηση άλλα πράττει και οι βουλευτές της τάζουν λαγούς με πετραχήλια ενόψει προεκλογικής περιόδου, ή στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε καν μεταξύ τους.  Ένα είναι σίγουρο σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι της κολοκυθιάς το πληρώνει η Δράμα».

fylakes_nikhforoy (4)

Η απάντηση

Αναλυτικότερα λοιπόν, το Υπ. Δικαιοσύνης αποδίδει στη δημοσιότητα επιστολή της ΚΤΥΠ ΑΕ, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το κτίριο του εντευκτηρίου δεν έχει ολοκληρωθεί και η παράδοση των φυλακών δεν έχει γίνει ακόμα προς το Υπ. Δικαιοσύνης, «με ορατό πλέον τον κίνδυνο η όλη εγκατάσταση των Φυλακών να μείνει αφύλακτη με ότι αυτό συνεπάγεται, καθώς ο ανάδοχος αποχωρεί από την εγκατάσταση την 31.10.2018, όπου και τελειώνει η 12μηνη εγγύηση του έργου, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης του όποιου προσωπικού των νέων φυλακών».

Το παράξενο στην όλη υπόθεση, είναι η απάντηση που δίνεται για το συγκεκριμένο κτίριο λίγο παρακάτω: [Το έργο που είχε ανατεθεί στην ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ, το ΥΔΔΑΔ με το ΑΠ 76018/14.04.2014 έγγραφό του προς την εταιρεία αναφέρει ότι «… κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Ηγεσίας σας γνωρίζουμε ότι για λόγους εξοικονόμησης πόρων δεν χρήζει προτεραιότητας…». Ως εκ τούτου η εταιρεία διέκοψε τις διαδικασίες στη φάση της Προμελέτης. Την 22.11.2016, το Υπ. Δικαιοσύνης επανέρχεται με έγγραφο του Υπουργού προς την ΚΤΥΠ ΑΕ με το οποίο ζητά την εξεύρεση χώρων στην εγκατάσταση των Φυλακών: οικογενειακής επικοινωνίας – συνάντησης κρατουμένων, παιδιού επισκεπτηρίου κρατουμένων και τηλεδιάσκεψης κρατουμένων, πράγμα αδύνατον, καθ’ όσον το έργο του Καταστήματος Κράτηση βρισκόταν σε φάση ολοκλήρωσης με το 98% ολοκληρωμένες εργασίες.  Παράλληλα με το ίδιο έγγραφο ανακαλεί το έγγραφό του από 14.04.2014 και αιτείται εκ νέου την υλοποίηση του ειδικού κέντρου επιμόρφωσης».]

Τέλος αναφορικά μ’ αυτό, η ΚΤΥΠ ΑΕ επισημαίνει ότι σήμερα το έργο έχει προϋπολογισμό 1.190.0090 ευρώ, έχουν περατωθεί οι μελέτες και εγκρίσεις και από την 02.08.2018 εκδόθηκε η 822 Άδεια Δόμησης και σήμερα βρίσκεται στη φάση έγκρισης των Τευχών Δημοπράτησης από το Δ.Σ. της ΚΤΥΠ Α.Ε. όπως είχε γράψει και ο «Πρωινός Τύπος».