Home > Πρώτο Θέμα > Ένα ιστορικό συμπόσιο… για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Χωριστής Δράμας -Δηλώσεις του προέδρου του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής και του διευθυντή της Αναπτυξιακής Δράμας στον «Π.Τ.»

Ένα ιστορικό συμπόσιο… για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Χωριστής Δράμας -Δηλώσεις του προέδρου του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής και του διευθυντή της Αναπτυξιακής Δράμας στον «Π.Τ.»

Με χρηματοδότηση από το CLLD LEADER – Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας

Ένα ιστορικό συμπόσιο… για

την Ιστορία και τον Πολιτισμό

της Χωριστής Δράμας

Δηλώσεις του προέδρου του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής και του διευθυντή της Αναπτυξιακής Δράμας στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά, πραγματοποιείται στη Χωριστή, ένα σημαντικό επιστημονικό συμπόσιο για την ιστορία και τον πολιτισμό της. Πρόκειται για το «Α΄ Επιστημονικό Συμπόσιο – Χωριστή, Ιστορία και Πολιτισμός», το οποίο ανοίγει σήμερα Παρασκευή 22 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 24 τρέχοντος.

Το Α΄ Επιστημονικό Συμπόσιο, διοργανώνεται από τον Μουσικοδραματικό Σύλλογο Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία», στον χώρο του Αναγνωστηρίου. Το Συμπόσιο, διενεργείται μάλιστα με χρηματοδότηση του προγράμματος CLLD LEADER, μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας. Το πλήρες πρόγραμμα του Συμποσίου δημοσιεύεται σήμερα σε άλλη σελίδα της εφημερίδας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Συμπόσιο αυτό, όλοι οι ομιλητές είναι καθηγητές Πανεπιστημίου και έχουν να παρουσιάσουν σημαντικές διαλέξεις για την περιοχή της Χωριστής αλλά και το περιβάλλον της.

Χρηματοδότηση από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του Συμποσίου από το πρόγραμμα CLLD  LEADER που υλοποιείται στη Δράμα μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο διευθυντής της κ. Μανόλης Χατζόπουλος.

Όπως μας εξηγεί, «όταν η πρόσκληση ήταν ανοιχτή για προτάσεις, ο Μουσικοδραματικός Χωριστής κατέθεσε την πρότασή του για το Συμπόσιο. Ο Σύλλογος, από το περασμένο LEADER, είχε ήδη προμηθευτεί στολές και όργανα και έτσι η πρόταση που κατέθεσε ήταν η διοργάνωση του Συμποσίου».

Όπως λέει ο κ. Χατζόπουλος, «η διοίκηση του Μουσικοδραματικού είχε την ιδέα για τη διοργάνωση ενός συνεδρίου αρχικά, το οποίο κατέληξε να είναι συμπόσιο. Και πήρε σχεδόν δύο χρόνια για να γίνει τελικά πραγματικότητα, καθώς ενώ ήταν να διοργανωθεί το 2020, τελικά όμως είχε αναβληθεί λόγω των μέτρων της πανδημίας».

Όπως μας λέει ο ίδιος, «για την ακρίβεια σ’ αυτό το LEADER έχουμε ενταγμένα 96 έργα με 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων κάποια ήταν για έργα δημόσιου χαρακτήρα και εκ των οποίων ένα είναι του Συλλόγου της Χωριστής». Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του έργου, αυτός αγγίζει τις 22.000 ευρώ. Θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι, σημαντική προσφορά στο Σύλλογο έχει και η εταιρεία RAYCAP, η οποία ανακαίνισε πλήρως το Αναγνωστήριο, ενώ είχε γενικά και μια σημαντική προσφορά.

 

Έκθεση φωτογραφίας

Παράλληλα, στο κτίριο του Μουσείου της Χωριστής, θα λειτουργεί και μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Η Χωριστή του χθες και του σήμερα» μέσα από το φωτογραφικό υλικό, που επί χρόνια έχει μαζέψει η κα. Μαρία Κανάκη. Βλέποντας φωτογραφικό υλικό και ταξιδεύοντας στο παρελθόν, βλέπουμε τις συνέπειες του χρόνου, που άλλοτε έχουν ευχάριστο και άλλοτε δυσάρεστο αποτέλεσμα. Την έκθεση επιμελήθηκε η κα. Βίκυ Κωνσταντινίδου.

Βουλόδημος: Μικρός τόπος με μεγάλη ιστορία

Για το Συμπόσιο μίλησε επίσης στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» κ. Βουλόδημος.

Όπως μας λέει, «από το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, για να γίνει κάτι πρωτότυπο πέρα από τα συνηθισμένα, σκεφτήκαμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το Συμπόσιο για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Χωριστής. Μέχρι σήμερα υπάρχουν πολλά διάσπαρτα στοιχεία, τα οποία όμως δεν είναι πουθενά συγκεντρωμένα, εκτός από μερικές μικρές μελέτες που είχαν γίνει κατά το παρελθόν.

Έτσι λοιπόν προχωρήσαμε στην υλοποίηση του Α΄ Επιστημονικού Συμποσίου – Ιστορία και Πολιτισμός της Χωριστής, για το οποίο εδώ και αρκετό καιρό, εργάζονται και κάνουν έρευνα, πολλοί αξιόλογοι επιστήμονες από όλο τον ελλαδικό χώρο».

Ο κ. Βουλόδημος, σημειώνει ότι, «η Χωριστή, έχει ένα σημαντικό ιστορικό παρελθόν απ’ όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και όπως άλλωστε φαίνεται και στο πρόγραμμα των εισηγήσεων. Παρ’ όλο το μικρό γεωγραφικό εύρος της Χωριστής, το ιστορικό της εύρος είναι αρκετά μεγάλο και γι’ αυτό έχουμε πολλές θεματικές που καλύπτουν ένα τριήμερο Συμπόσιο. Φυσικά η Χωριστή, όπως και ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος έχουν μεγάλη ιστορία, με πλούσια παράδοση στον πολιτισμό, στα ήθη και τα έθιμα και φυσικά και στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες κατά τη νεότερη ιστορία.

Δυστυχώς όμως οι καταστροφές που υπέστη κατά τις 3 Βουλγαρικές Κατοχές η Χωριστή και η ευρύτερη περιοχή της, είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλά αρχεία και έτσι να μην υπάρχουν και στοιχεία για την ιστορικότητα της περιοχής και του χωριού μας κατ’ επέκταση.

Εμείς, οφείλουμε, αυτή την πολιτιστική κληρονομιά να τη διαφυλάξουμε και φυσικά να τη μεταλαμπαδεύσουμε, με όσα περισσότερα ακόμα στοιχεία και συμπεράσματα εξαχθούν από αυτό το Συμπόσιο και να τα περάσουμε στις επόμενες γενεές».

115 χρόνια Μουσικοδραματικός Σύλλογος

Στη διαπίστωση ότι ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια παρουσιάζει μια σημαντική δουλειά, ο κ. Βουλόδημος τονίζει: «Ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής, από το 1906 έχει μια ιστορία 115 ετών και με τμήματα Φιλαρμονικής που είναι το καμάρι μας, με παραδοσιακό χορό, με θέατρο, με Βυζαντινή και Παραδοσιακή χορωδία, με τμήματα εικαστικών και γυμναστικής, είναι ένας πολύ ενεργός σύλλογος, ωστόσο δεδομένων των συνθηκών με την πανδημία προσπαθούμε να βγούμε απ’ αυτό το αδιέξοδο για να προχωρήσουμε και να παρουσιάσουμε πράγματα».

Να σημειώσουμε τέλος, ότι, το Συμπόσιο θα μεταδίδεται και διαδικτυακά μέσω link από την σελίδα του Συλλόγου στο Facebook, που θα ανακοινωθεί στη συνέχεια στο https://www.facebook.com/profile.php?id=100011270655402 ή από το (Dramatikos Mousiko στο Facebook).