Home > νέα > Έναρξη υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Δράμας- Απολογισμός και υπηρεσίες που προσφέρει

Έναρξη υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Δράμας- Απολογισμός και υπηρεσίες που προσφέρει

 Απολογισμός και υπηρεσίες που προσφέρει

Έναρξη υποβολής αιτήσεων

για ένταξη στο Κοινωνικό

Παντοπωλείο της Δράμας

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Συνέντευξη τύπου σχετικά με την έναρξη υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Δράμας, καθώς και ένα απολογισμό για τις υπηρεσίες που παρέχονται στους ωφελουμένους, παραχώρησε χθες το πρωί στο δημαρχείο Δράμας, ο εντεταλμένος σύμβουλος στα Τμήματα Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Δράμας, κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης.

Η έναρξη των αιτήσεων, πρόκειται να ξεκινήσει την Δευτέρα 7 του μηνός και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου Δράμας, στο ισόγειο του διοικητηρίου, στα γραφεία 130 και 131, καθημερινά, από τις 8.30 π.μ. έως τις 1.30 μ.μ., και στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 2521351130 και 2521351131.

Το 2012, όπως σημείωσε ο κ. Παναγιωτίδης, ξεκίνησε να λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Δράμας, με σκοπό την κάλυψη βασικών αναγκών επιβίωσης των πολιτών που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό ή που απειλούνται από αυτή.

Άτομα ή οικογένειες που πληρούν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, είναι δημότες και κάτοικοι του δήμου Δράμας, θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, αφού προσκομίσουν μαζί με την αίτηση τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται.

Panagiotidis

Λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, στηρίζεται στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση ατόμων, ομάδων και επιχειρήσεων για την εθελοντική τους συμμετοχή σε προγράμματα στήριξης ευάλωτων συμπολιτών μας.

Πρόσφατα μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Παναγιωτίδης, οχτώ επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και σε τοπικό επίπεδο, καθώς και δυο ιδιώτες, προσέφεραν σχολικά είδη τα οποία και μοιράστηκαν σε 117 οικογένειες του Κοινωνικού Παντοπωλείου, τα παιδιά των οποίων φοιτούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Επιπλέον, το Κοινωνικό Παντοπωλείο όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτίδης, προσφέρει στους δικαιούχους είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως τρόφιμα και προϊόντα μη ευπαθή. Από τον προϋπολογισμό του δήμου, διατίθεται κάθε χρόνο το ποσό των 150.000 ευρώ, για την προμήθεια τροφίμων.

Η Κοινωνική Υπηρεσία, μετά την αξιολόγηση των δικαιολογητικών και επιτόπια κοινωνική έρευνα, συντάσσει με τρόπο τεκμηριωμένο τη σχετική εισήγησή της και αποφασίζει αν ο ενδιαφερόμενος θα είναι ή όχι δικαιούχος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Δράμας. Όσοι επιλέγονται, προμηθεύονται μια Κάρτα Δικαιούχου Υπηρεσιών Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Δράμας, ετήσιας διάρκειας, με την οποία εξασφαλίζεται η πρόσβαση στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, παραδίδει τα προσφερόμενα είδη στους ωφελούμενους, λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες ποσότητες σε σχέση με τον αριθμό των ωφελουμένων και σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο εκδίδεται από την Κοινωνική Υπηρεσία.

Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Οι δικαιούχοι ανά έτος από την έναρξη λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου, όπως επεσήμανε ο κ. Παναγιωτίδης, διαμορφώνονται ως εξής: το 2013 δικαιούχοι στον δήμο Δράμας ήταν 604 συμπολίτες μας, το 2014 ήταν 743, το 2015 ήταν 781, το 2016 ήταν 743, το 2017 ήταν 825, το 2018 ήταν 737, και την χρονιά που διανύουμε οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 630. «Ο αριθμός των δικαιούχων διαφοροποιείται, καθώς εξυπηρετούνται και από τα προγράμματα ΚΕΑ και ΤΕΒΑ».

Σε ετήσια βάση, πραγματοποιούνται τέσσερις διανομές, δηλαδή κάθε τρίμηνο. Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε και η τρίτη διανομή, ενώ η τελευταία θα γίνει πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το διάστημα εκείνο, οι δικαιούχοι θα παραλάβουν και διατακτική αξίας 20 ή 40 ή 60 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού, προκειμένου να ενισχυθούν με ένα είδος που δεν προμηθεύονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, όπως είναι το κρέας. Ο ετήσιος προϋπολογισμός, ανέρχεται στο ποσό των 60.000 ευρώ.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτίδης, αξίζει να αναφερθεί και η μεγάλη συμβολή των δεκαεπτά εθελοντών, «χωρίς την βοήθειά τους δεν θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε τις διανομές».

Επιπλέον, σε ότι αφορά στα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, ο κ. Παναγιωτίδης επεσήμανε ότι είναι εισοδηματικά, περιουσίας και αναπηρίας. Το εισοδηματικό όριο, είναι το διπλάσιο από αυτό του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Δηλαδή, για ένα άτομο το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 4.200 ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ, για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και κατά 1.000 ευρώ για τις περιπτώσεις μέλους του νοικοκυριού με αναπηρία από 67% και πάνω.