Home > Πρώτο Θέμα > Ενεργειακή κρίση και ακρίβεια καθορίζουν την καταναλωτική κίνηση στην αγορά της Δράμας Μιλάει στον «Π.Τ.» ο νέος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Κύρτσης

Ενεργειακή κρίση και ακρίβεια καθορίζουν την καταναλωτική κίνηση στην αγορά της Δράμας Μιλάει στον «Π.Τ.» ο νέος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Κύρτσης

Ενεργειακή κρίση και ακρίβεια

καθορίζουν την καταναλωτική

κίνηση στην αγορά της Δράμας

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο νέος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Κύρτσης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΥΣΚΟΛΟΙ καιροί για το εμπόριο. Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός δεν αφήνουν τους καταναλωτές να σηκώνουν κεφάλι, όμως δεν αφήνουν και τους εμπόρους της πόλης μας, τους καταστηματάρχες της γειτονιάς και όχι μόνο, να δουν άσπρη μέρα. Τα πράγματα είναι δύσκολα και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο.

Μετά από μια δύσκολη δεκαετία με την οικονομική κρίση και τη μείωση της καταναλωτικής δύναμης, ήρθε να προστεθεί η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, η οποία κυριολεκτικά γονάτισε τον μικρό έμπορο, αυτόν που μόλις μετά βίας προσπαθεί να κρατήσει ανοικτό το κατάστημά του.

Είδη ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικές συσκευές και μικροσυσκευές, μικρά παντοπωλεία της γειτονιάς και άλλα διάφορα είδη, προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε χρόνια τα οποία δυσκολεύουν τους πάντες.

Μετά την υγειονομική κρίση κι εκεί που λέγαμε ότι από εδώ και πέρα θα σταθούμε στα πόδια μας και θα δουλέψουμε, ήρθε η ενεργειακή κρίση για να δώσει την χαριστική βολή … κι όποιος αντέξει.

Πλέον, μέχρι και συζητήσεις για την αλλαγή ωραρίου έχουν γίνει. Να μειωθούν δηλαδή οι ώρες που θα είναι ανοικτά τα καταστήματα  ώστε να μπορέσουν να εξοικονομήσουν ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση) και να μειώσουν κάπως τα έξοδά τους σ’ αυτόν τον τομέα. Όμως, τελικά ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας αποφάσισε να μην ξεφύγει από τα συνηθισμένα ωράρια μιας και αυτό θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα παρά θα έλυνε.

Αυτή την ώρα η κίνηση στην αγορά της Δράμας παραμένει υποτονική, ενώ όλοι ευελπιστούν στην εορταστική περίοδο. Τουλάχιστον η πόλη της Δράμας, έχει να περιμένει από την περίοδο της Ονειρούπολης, ευελπιστώντας ότι τουλάχιστον θα μπορέσει να ισοφαρίσει κάπως τα σπασμένα, αν και τα δύο σκληρά χρόνια της πανδημίας δεν ισοφαρίζονται τόσο εύκολα.

Γ. Κύρτσης: «Περιορισμένη η κίνηση στην αγορά…»

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας προχώρησε σε εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στις 22 Νοεμβρίου. Από τις εκλογές αυτές, νέος πρόεδρος εκλέχθηκε ο κ. Γεώργιος Κύρτσης, ο οποίος μίλησε χθες στον «Πρωινό Τύπο» για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την εποχή στην αγορά της Δράμας.

Ερωτώμενος για το πώς κινήθηκε αυτές τις μέρες η αγορά σχετικά με τις προσφορές του Black Friday, σημειώνει ότι «το Black Friday έχει βοηθήσει κάπως αυτές τις ημέρες την αγορά» και συμπληρώνει ότι από εδώ και πέρα περιμένουν την εορταστική περίοδο. Όπως λέει, «την επόμενη εβδομάδα θα βγει και το  νέο εορταστικό ωράριο», ενώ επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά, ότι «αυτή την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, τα καταστήματα μέλη του Συλλόγου θα παραμείνουν κλειστά, ή τουλάχιστον αυτό προτείνουμε ως Σύλλογο. Να μην ανοίξουμε».

Όπως είναι γνωστό, η θέση του Εμπορικού Συλλόγου απέναντι στο ζήτημα των ανοικτών Κυριακών είναι πάγια και δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.

Ερωτώμενος για την κίνηση στην αγορά ενόψει των εορτών, σημειώνει ότι αν και ο καιρός ακόμα βοηθάει τους καταναλωτές να κατεβαίνουν για ψώνια, «εντούτοις η κίνηση παραμένει ακόμα περιορισμένη» και συμπληρώνει ότι «η ακρίβεια στην αγορά και το ενεργειακό κόστος λειτουργίας των καταστημάτων, επιβαρύνουν αρκετά την όλη εικόνα».

Σημειώνει ιδιαίτερα ότι με όλα όσα συμβαίνουν ο κόσμος είναι μαζεμένος και η καταναλωτική του δύναμη έχει μειωθεί, ενώ αναφορικά με το ζήτημα της ενέργειας τονίσει ότι «τα ποσά για τους επαγγελματίες είναι δυσβάστακτα. Όλοι ζορίζονται πάρα πολύ και στην ουσία δουλεύουμε για να πληρώνουμε τα λειτουργικά μας έξοδα».

 

Μεγάλη ζημιά από την απώλεια της λαϊκής αγοράς

Ιδιαίτερη αναφορά ο ίδιος, σχετικά με το ζήτημα της μεταφορά της λαϊκής αγοράς. Όπως είναι γνωστό, ο Εμπορικός Σύλλογος ήταν αντίθετο με τη ολική και οριστική μεταφορά της στην οδό Χελμού και εκτός του κέντρου της πόλης.

Όπως λέει, «η λαϊκή αγορά που έχει ήδη μειωθεί αλλά και θα αποχωρήσει οριστικά από την 19η Μαΐου, έχει ρίξει κατακόρυφα τις πωλήσεις στα καταστήματα και ειδικά την ημέρα της Πέμπτης. Η μεταφορά αυτή έχει κάνει μεγάλη ζημιά στην αγορά της πόλης. Η εποχή δεν ήταν η κατάλληλη να γίνει τώρα η μεταφορά της, γιατί όπως και νάχει, η αγορά στηρίζει την πολιτεία».

Ερωτώμενος γα το αν ο Εμπορικός Σύλλογος, έχει σκέψεις να προβεί σε κάποιες δράσεις ώστε να τονωθεί η τοπική αγορά σε αντιστοιχία με την Πέμπτη, σημειώνει ότι «προς το παρόν έχουμε στο μυαλό μας να κάνουμε κάποιες ενέργειες, ώστε να τραβήξουμε το Δραμινό καταναλωτή στα φυσικά καταστήματα της πόλης. Και ακόμα, δράσεις με τις οποίες να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους Δραμινούς, ώστε να αγοράζει από την γειτονιά και την πόλη του, ότι έτσι τα χρήματα να μένουν εδώ. Αυτή την ώρα έχουμε κάποιες καμπάνιες στο μυαλό μας, και θα δούμε να τις βάλουμε σε εφαρμογή από τη νέα χρονιά».

Ονειρούπολη

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα της Ονειρούπολης το πώς βλέπει το θέμα αυτό για την αγορά της Δράμας, τονίζει ότι «ο Δήμος Δράμας δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει γενικά με τον φωτισμό της πόλης, θα βοηθήσει γενικά τους δρόμους της αγοράς, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να κινηθεί σε περισσότερους δρόμους. Να μην κατεβαίνει απλά στην Ονειρούπολη και να φεύγει».

Όπως επισημαίνει, «εμείς προτείναμε να διαφημιστούν περισσότερο οι δρόμοι της αγοράς, να γίνουν κάποιες καμπάνιες σε  όλα τα social media, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουν τους επισκέπτες της πόλης στα μαγαζιά και το εμπόριο της πόλης να απορροφήσει κάποιο μερίδιο».

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος: Κύρτσης Γεώργιος.

Α΄Αντιπρόεδρος: Μαρούσης Γεώργιος.

Β΄ Αντιπρόεδρος: Τσακμάκης Αχιλλέας.

Γραμματέας: Κιάκος Μιλτιάδης.

Ταμίας: Κιόρτεβες Ιωακείμ.

Μέλη: Πουγιουδόγλου Κωνσταντίνος -Δανιήλ, Σαατσόγλου Μαρία, Καραγιάννη Συμέλα (Μελίνα), Σφικτοπούλου Φωτεινή (Φαίη), Κοτσάνης Κωνσταντίνος, Παγκάκης Ευάγγελος,  Βοζίκης Γεώργιος, Καρτάλη Φωτεινή.

Για την Ομοσπονδία εκλέγονται:

Σκουλίδης Αντώνιος, Κύρτσης Γεώγιος, Κιάκος Μιλτιάδης, Σαατσόγλου Μαρία, Κιόρτεβες Ιωακείμ, Πουγιουδόγλου Κωνσταντίνος-Δανιήλ, Τσακμάκης Αχιλλέας, Μαρούσης Γεώργιος, Βοζίκης Γεώργιος.