Home > νέα > Η ενίσχυση του Νοσοκομείου Δράμας είναι δεδομένη αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Η ενίσχυση του Νοσοκομείου Δράμας είναι δεδομένη αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Πάνω από 7 ώρες η τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας

Η ενίσχυση του Νοσοκομείου Δράμας

είναι δεδομένη αποφάσισε

το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

► Καταψηφίστηκε πρόταση παρατάξεων για «ακύρωση της Ονειρούπολης» και τα χρήματα να διατεθούν στο Νοσοκομείο

► Μ. Τάσσου: «Ψευδεπίγραφο το δίλημμα» για ενίσχυση του Νοσοκομείου ή του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΜΙΑ πληθώρα θεμάτων σε μια πολύωρη συνεδρίαση, η οποία κράτησε πάνω από 7 ώρες, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ένα από τα τελευταία Δημοτικά Συμβούλια του 2020. Μιας χρονιάς, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια από τις δυσκολότερες για το Δήμο Δράμας, καθώς είχε και έχει να αντιμετωπίσει θέματα περί δημόσιας υγείας όπως την πανδημία, αλλά και τη μείωση των τελών και δικαιωμάτων και πάνω απ’ όλα, την ενίσχυση του Νοσοκομείου Δράμας σε διάφορα επίπεδα.

Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν ιδιαίτερα τη συνεδρίαση το βράδυ της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου, ήταν το ζήτημα της πανδημίας του Covid-19, οι επιπτώσεις σε πολλούς τομείς του Δήμου, αλλά κυρίως θέματα οικονομίας.

Σε γενικές γραμμές πάντως, με δύο έκτακτα θέματα που τέθηκαν αρχικά από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή», και στη συνέχεια από τις δύο παρατάξεις «Project Δράμα 2020» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», υπήρξε αρκετή συζήτηση σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει και πρόκειται να λάβει στη συνέχεια ο Δήμος Δράμας από το Υπ. Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και για μεταφορά χρημάτων από τον προϋπολογισμό της φετινής «μη Ονειρούπολης» για βοήθεια προς το Νοσοκομείο Δράμας.

Τα δύο έκτακτα

Το πρώτο έκτακτο θέμα, κατατέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Χαρακίδη για συζήτηση περί του ζητήματος χρηματοδότησης που έχει λάβει ο Δήμος Δράμας από το Υπ. Εσωτερικών και τη δυνατότητα βοήθειας, τόσο προς το Νοσοκομείο Δράμας, όσο και προς άλλους υγειονομικούς φορείς και δομές για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

nosokomeio 4

Το δεύτερο έκτακτο που τέθηκε από τους επικεφαλής των παρατάξεων «Project Δράμα 2020» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ.κ. Τσιαπούση και Ηλιόπουλο αντίστοιχα, αφορούσε το ζήτημα της μεταφοράς χρημάτων από τον φετινό προϋπολογισμό του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου της πόλης και των Κοινοτήτων ύψους 174.000 ευρώ, ή τουλάχιστον όσα ακόμα δεν έχουν ξοδευτεί, σε νέο κωδικό για ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.

Η χρηματοδότηση του Δήμου

Όσον αφορά στο πρώτο έκτακτο, το σύνολο της χρηματοδότησης που έχει λάβει αρχικά ο Δήμος Δράμας από το Υπουργείο Εσωτερικών, αγγίζει τις 600.000 ευρώ. Κάποια ποσά από αυτά έχουν ήδη διατεθεί για αγορά υλικών για το Νοσοκομείο Δράμας, όπως αντιδραστήρια και άλλα, ενώ μετά από αίτημα του Νοσοκομείου, αναμένεται να αγοραστούν ειδικές στολές για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μάσκες και εν νέου ποσότητα αντιδραστηρίων.

Όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση και όπως σε κάποια στιγμή είπε ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος αυτή την ώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία μιας τρίτης χρηματοδότησης από το Υπ. Εσωτερικών, ενώ σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο ίδιος με τον υπ. Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, όσα ποσά χρειαστεί να ξοδέψει ο Δήμος Δράμας, θα καλυφθούν από το Υπουργείο.

Όπως τόνισε χθες με δήλωσή του στον «Π.Τ.» ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μλεκάνης από την παράταξη «Πόλη+Ζωή», «αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι, ούτε ή άλλως, όλα αυτά τα χρήματα και όσα ακόμα χρειαστούν από το Δήμο Δράμας, θα καλυφθούν όπως υποσχέθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών. Τα χρήματα αυτά, αφορούν ενίσχυση προς οποιαδήποτε ανάγκη παραστεί και ζητηθεί από το Νοσοκομείο Δράμας, αλλά και οποιονδήποτε φορέα συμμετέχει στην καταπολέμησης της πανδημίας για την προστασία της υγείας των πολιτών αλλά και την εφαρμογή των μέτρων».

«Πόλη+Ζωή»

Σε ανακοίνωσή της πάντως χθες η παράταξη «Πόλη+Ζωή», αναφερόμενη στο θέμα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι, «τα χρήματα που θα διαθέσει ο Δήμος μπορούν να φθάσουν και να ξεπεράσουν τις 700.000 ευρώ, τουλάχιστον δηλαδή δέκα φορές περισσότερα από τις 70.000 ευρώ που πρότειναν όσοι λαϊκίζοντας έθεταν το ψευτοδίλημμα «ναι στην ενίσχυση του Νοσοκομείου και όχι στην Ονειρούπολη».

«Τις μεγάλες δυσκολίες που βιώνουμε στη Δράμα λόγω της πανδημίας χρειάζεται να τις αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και να αφήσουμε στο περιθώριο όσους επενδύουν στην πολιτική εκμετάλλευση του πόνου και της θλίψης», επισημαίνει η παράταξη, τονίζοντας ότι «τα χρήματα που θα διατεθούν από το Δήμο θα συμβάλουν σημαντικά στον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι για να μας κρατήσουν υγιείς και ασφαλείς».

ONEIROYPOLH XRISTOYGGENNA

Ονειρούπολη και Covid-19

Το δεύτερο έκτακτο, αφορούσε την αλλαγή κωδικού χρημάτων από τον φετινό προϋπολογισμό του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου της «μη Ονειρούπολης», συνολικού ποσού 174.000 ευρώ.

Οι δύο επικεφαλής κ.κ. Τσιαμπούσης και Ηλιόπουλος, κατέθεσαν «πρόταση για ακύρωση της Ονειρούπολης 2020-2021 και την ακύρωση όσων συμβάσεων δεν έχουν προχωρήσει από το δήμο και μεταφορά των χρημάτων σε νέο κωδικό για ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας».

Όπως υπολογίζουν οι δύο παρατάξεις, μέχρι σήμερα, «δεν έχουν συμβασιοποιηθεί 82.000 ευρώ, αλλά και όσες αναθέσεις προχώρησαν θα μπορούσαν να επαναδιαπραγματευθούν με τους αναδόχους αφού η υγειονομική κατάσταση δεν επιτρέπει εκδηλώσεις που μπορεί να λειτουργήσουν υπέρ της συνάθροισης πολιτών».

Την πρόταση καταψήφισαν οι δύο παρατάξεις του κ. Μαμσάκου και του κ. Χαρακίδη και ο κ. Τσιαμπούσης με χθεσινή του ανακοίνωσή του τονίζει: «Οι παρατάξεις του κυρίου Μαμσάκου και Χαρακίδη καταψήφισαν την πρότασή μας με την αιτιολογία ότι ούτως ή άλλως έχουν την πρόθεση να ενισχύσουν το ΓΝΔ με άλλα χρήματα.

Το ανεξήγητο είναι ότι στην επιχειρηματολογία τους αναφέρθηκε ότι χρησιμοποίησαν “μόνο” 92.000€ περίπου από τα 173.000€ και δεν έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν τα υπόλοιπα. Δεν γίνεται λοιπόν κατανοητό γιατί καταψήφισαν την πρότασή μας, που θα έδινε και ένα μήνυμα στην κοινωνία της Δράμας ότι το δημοτικό συμβούλιο αντιλαμβάνεται ότι αυτή τη στιγμή προέχει η στήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας».

Τάσσου: Ψευδεπίγραφο δίλημμα

Σε δήλωσή του στον «Πρωινό Τύπο» χθες Πέμπτη, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Τάσσου, επισημαίνει ότι «για εμάς, ήταν ψευδεπίγραφο το δίλημμα που έθεσαν ο κ. Τσιαμπούσης με τον κ. Ηλιόπουλο. Για μας δεν υπάρχει το δίλημμα, είτε ενισχύουμε το Νοσοκομείο, είτε την Ονειρούπολη. Αν υπήρχε πραγματικά ένα τέτοιο δίλημμα και έπρεπε να διαλέξουμε μεταξύ Νοσοκομείου ή Ονειρούπολης, σαφέστατα και η απόφαση όλων μας, θα ήταν να πάνε στο Νοσοκομείο. Γιατί είναι τόσο μεγάλη η κρίση, που όλοι έχουμε και προσωπικά και στο περιβάλλον μας ανθρώπους που χάθηκαν, ανθρώπους που στερούμαστε να δούμε. Αυτό που είπαμε είναι ότι και η πόλη φωταγωγείται και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ανεβάσουμε την ψυχολογία του κόσμου, αλλά και το Νοσοκομείο ενισχύεται επιπλέον. Ήδη χρησιμοποιείται η χρηματοδότηση από το Υπ. Εσωτερικών για την ενίσχυση του Νοσοκομείου. Ότι έχει ζητηθεί από το Νοσοκομείο, αυτό γίνεται. Ήταν λάθος που τέθηκε έτσι το δίλημμα»

Μαμσάκος: Ενισχύεται το Νοσοκομείο

Ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος, επισήμανε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και με ανακοινώσεις που εξέδωσε, ότι ο Δήμος, «σε αγαστή συνεργασία με την διοίκηση του Νοσοκομείου και την μείζονα αντιπολίτευση οριστικοποιήθηκε και συγκεκριμενοποιήθηκε η νέα βοήθεια του Δήμου Δράμας προς το Νοσοκομείο του Νομού μας. Χιλιάδες αντιδραστήρια, στολές κόβιντ, γάντια αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ και πολλά άλλα… Και όλα αυτά με την αδρή χρηματοδότηση covid -19 στο Δήμο Δράμας με ειδικές διαδικασίες fast track για την γρήγορη διενέργεια όλων των διαδικασιών.

Και δεν σταματούμε εκεί! Ενισχύουμε και τα ηρωικά πληρώματα του ΕΚΑΒ. Η αλήθεια είναι το καλύτερο αντίδοτο στον λαϊκισμό».