Home > νέα > Ενστάσεις από τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους της περιοχής μας για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών

Ενστάσεις από τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους της περιοχής μας για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών

 

Ενστάσεις από τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους

της περιοχής μας

για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών

► Διαβούλευση του ΥΠΑΑΤ για τον επαναπροσδιορισμό των περιοχών

με φυσικούς περιορισμούς

Σχετική ερώτηση στη Βουλή από τον Βουλευτή Δράμας κ. Κυριαζίδη

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 Έπειτα από την ανάρτηση προς διαβούλευση από το ΥΠΑΑΤ, στη σελίδα του υπουργείου, της νέας οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Δ.Κ. Νευροκοπίου, Δ.Προσοτσάνης, Ν.Καβάλας, Ν.Ξάνθης, Ν.Ροδόπης, Δ.Ιάσμου, Δ.Αλεξανδρούπολης, Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Θρακών «Αμνός», και Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρριανών, κατέθεσαν σειρά από παρατηρήσεις και προτάσεις.

Παράλληλα, ο Βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, κατέθεσε ερώτηση για το ίδιο θέμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτη, σχετικά με τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, μέσω του οποίου απεντάσσονται από το Νομό Δράμας τεράστιες ημιορεινές εκτάσεις και δημιουργείται πρόβλημα με την εξισωτική αποζημίωση.

Όπως είχαμε αναφερθεί σε σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα μας την 27/09/2018, η διευθύντρια ΔΑΟΚ Δράμας κα. Σαρήγκολη, είχε επισημάνει ότι πρόκειται να ενσκήψουν σοβαρά προβλήματα από τη διαβούλευση για την «οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς» στο Νομό Δράμας.

Χαρακτηριστικό στην όλη υπόθεση όμως, είναι ότι μένουν εκτός και περιοχές όπως ο Ξηροπόταμος, η Χωριστή, η Καλλίφυτος, το Μοναστηράκι, ο Μυλοπόταμος από το Δήμο Δράμας, περιοχές από το Δήμο Δοξάτου, από το Δήμο Παρανεστίου περιοχές όπως ο Νικηφόρος, το Πυξάρι, η Αδριανή και αλλού και από το Δήμο Προσοτσάνης περιοχές όπως η Πετρούσα, η Καλή Βρύση, η Προσοτσάνη, το Ανθοχώρι κ.α.

Σύμφωνα με την επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της περιοχής μας, επισημαίνεται ότι δεν συνυπολογίζεται στις γεωκλιματικές μετρήσεις, ο βοσκότοπος που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της κτηνοτροφίας. Αυτό, όπως σημειώνουν, δίνει μια διαφορετική εικόνα από την πραγματική αφού οι βοσκότοποι στη χώρα μας, λόγω της φύσης τους, επηρεάζονται  άμεσα από τις κλιματικές συνθήκες και δεν υπόκεινται σε βελτίωση της απόδοσής τους, με τεχνικά μέσα.

Επιπλέον, ένα σημαντικό ζήτημα αφορά στην άμεση ένταξη, των περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας, Π.Ε. Καβάλας, Π.Ε. Δράμας μαζί με τη Θράκη, της οποίας οι περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται ορεινές ή με φυσικούς περιορισμούς, εντάσσονται ως περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα.

Η επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της ΠΑΜΘ

Αναλυτικά οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις προς το ΥΠΑΑΤ των Κτηνοτροφικών Συλλόγων:

  • «Δεν συνυπολογίζεται στις γεωκλιματικές μετρήσεις, ο βοσκότοπος που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της κτηνοτροφίας. Αυτό δίνει μια διαφορετική εικόνα από την πραγματική αφού οι βοσκότοποι στη χώρα μας, λόγω της φύσης τους, επηρεάζονται άμεσα από τις κλιματικές συνθήκες και δεν υπόκεινται σε βελτίωση της απόδοσής τους, με τεχνικά μέσα.
  • Όλα τα κριτήρια σχετίζονται με την καλλιεργήσιμη γη, στοιχείο από το οποίο συμπεραίνουμε ότι τα κριτήρια αυτά έχουν προσαρμοστεί τις συνθήκες χωρών, που δεν ασκούν εκτατική κτηνοτροφία, με την έννοια που αποδίδουμε εμείς στον όρο, εκτατική κτηνοτροφία (βοσκοτόπια με πετρώδης εκτάσεις, δάση, θαμνολίβαδα,  χερσολίβαδα, λιγοστή αλλά ποιοτική βοσκή). Στις χώρες αυτές η μορφολογία της καλλιεργήσιμης γης, ταυτίζεται με αυτή των βοσκοτόπων.
  • Για τη χώρα μας, όταν βελτιώνονται οι υποδομές στις καλλιεργούμενες εκτάσεις κι όταν έχουν υψηλή απόδοση αυτές, λόγω νερού, εδάφους ή δυναμικών καλλιεργειών, δεν επηρεάζεται θετικά ή αρνητικά η κτηνοτροφία της περιοχής.
  • Ζητάμε την ξεχωριστή προσέγγιση, σε σχέση με το χαρακτηρισμό μιας περιοχής, με φυσικούς περιορισμούς, της γεωργίας από την κτηνοτροφία. Με διαφορετικά κριτήρια για τον κάθε κλάδο, ώστε το αποτέλεσμα των κριτηρίων αυτών, να κάνει πιο ρεαλιστική και πιο δίκαιη, την ένταξη ή μη, της περιοχής αυτής.
  • Να σας υπενθυμίσουμε τη μείωση των ποσών της εξισωτικής από το 2016 και μετά για την κτηνοτροφία, προς όφελος της γεωργίας. Με πυκνότητα βόσκησης 3,15 ΖΜ/Ha, για το ηπειρωτικό τμήμα της περιφέρειάς μας , η μείωση είναι μεγαλύτερη από 50%.
  • Θα θέλαμε να γνωρίζουμε, ποιο ή ποια κριτήρια πληροί η κάθε περιοχή ξεχωριστά , που εντάσσεται στο νέο κατάλογο των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς.
  • Ζητάμε την άμεση ένταξη, των περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας, Π.Ε. Καβάλας, Π.Ε. Δράμας μαζί με τη Θράκη, της οποίας οι περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται ορεινές ή με φυσικούς περιορισμούς, εντάσσονται ως περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα. Η περιφέρειά μας είναι ενιαία και ονομάζεται περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Οι καλλιεργητικές μέθοδοι και η κτηνοτροφική πρακτική είναι κοινές, οι κλιματολογικές συνθήκες το ίδιο, η ανάγκη βελτίωσης του περιβάλλοντος, της διατήρησης της υπαίθρου, όπως και του τουριστικού δυναμικού της περιοχής, είναι κοινά και για τους πέντε νομούς της ΑΜΘ. Γιατί υπάρχει αυτός ο αναίτιος διαχωρισμός; Ελπίζουμε όχι για πολιτικούς ή θρησκευτικούς λόγους, γιατί αυτοί δεν αναφέρονται πουθενά, στο κείμενο της διαβούλευσης».

Ερώτηση κ. Κυριαζίδη για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς

Με ερώτηση του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτη, ο κ. Κυριαζίδης, επισημαίνει ότι το Υπουργείο φέρνει για μια ακόμη φορά προ τετελεσμένων τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο της Δράμας. Μάλιστα ο κ. Κυριαζίδης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι με τον αποχαρακτηρισμό χιλιάδων στρεμμάτων στο Νομό, εντείνεται και η ενδοπεριφερειακή ανισότητα.

«Μέσα από ένα προσχέδιο «έκτρωμα», το οποίο χαρακτηρίζεται από μία πρωτοφανή προχειρότητα,  επιχειρείται η νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, απεντάσσοντας από το Νομό της Δράμας τεράστιες ημιορεινές εκτάσεις και κόβοντας έτσι εκ των πραγμάτων την εξισωτική αποζημίωση. Με αυτές τις επιλογές, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί, δυστυχώς, στην εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας και της γεωργίας, επιφέροντας κατ’ αποτέλεσμα την de facto υποβάθμιση των περιοχών αυτών και οδηγώντας τες σταδιακά στην ερημοποίηση. Χωρίς ακριβή στοιχεία, χωρίς σαφή επιστημονική μεθοδολογία, χωρίς εκτίμηση των οικονομικο-κοινωνικών συνθηκών και των ιδιαιτεροτήτων που επικρατούν στις εν λόγω περιοχές, χωρίς συνεκτίμηση της ενδοπεριφερειακής ανισότητας, και με μόνο κριτήριο αυτό της «ξηρασίας», επιχειρείται ανορθολογικά μία οριοθέτηση που συνιστά ουσιαστικά τιμωρία για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Δράμας. Ο αποχαρακτηρισμός χιλιάδων στρεμμάτων σε επίπεδο Νομού συνεπάγεται μετά βεβαιότητας όχι μόνον μείωση εισοδήματος και αύξηση κόστους παραγωγής λόγω αφαίρεσης της εξισωτικής αποζημίωσης, αλλά και διαφοροποίηση των κριτηρίων μοριοδότησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εντεινόμενη ενδοπεριφερειακή ανισότητα

Εν όψει των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Για ποιο λόγο αφαιρεί το Υπουργείο σας από την εξισωτική αποζημίωση τις 23 αυτές περιοχές της Δράμας; Έχει επίγνωση της εγκληματικής αυτής ενέργειας που επιχειρεί;
  2. Ποια επιστημονικά κριτήρια ελήφθησαν υπ’ όψιν για την απένταξη των περιοχών αυτών και ποιοι εισηγήθηκαν αυτές τις ρυθμίσεις; Τι απαντά το Υπουργείο στις απόψεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, η οποία αιτιολογημένως καταδεικνύει το εσφαλμένο των επιλογών της κεντρικής διοίκησης;
  3. Δεδομένης της έντονης αγανάκτησης και της οργής του αγροτικού κόσμου, σκοπεύετε να επανεξετάσετε το σχετικό σχέδιο;».