Home > Πρώτο Θέμα > Εντάξεις σημαντικών έργων ύψους πάνω από 15 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» για τους Δήμους της Δράμας

Εντάξεις σημαντικών έργων ύψους πάνω από 15 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» για τους Δήμους της Δράμας

Τη Δράμα επισκέφθηκε χθες ο αν.  υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας

Εντάξεις σημαντικών έργων ύψους

πάνω από 15 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα

«Αντ. Τρίτσης» για τους Δήμους της Δράμας

► Στο πρόγραμμα η αναβάθμιση χερσαίων συνοριακών σταθμών όπως η Εξοχή και οι Κήποι

► Συναντήσεις με περιφερειάρχη ΑΜΘ, αντιπεριφερειάρχη Δράμας και δημάρχους Νευροκοπίου, Παρανεστίου και Προσοτσάνης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗ ΔΡΑΜΑ επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης 12 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας είχε συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ενώ ανακοίνωσε σημαντικά έργα των Δήμων Δράμας και Δοξάτου, τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης».

Λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ στο γραφείο του, συνοδευόμενος από στελέχη του Υπουργείου του καθώς και από τον κυβερνητικό βουλευτή Δράμας κ. Μπλούχο.

Στην αρχική ολιγόλεπτη συνάντηση στο γραφείο του κ. Παπαεμμανουήλ, παρόντες ήταν ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ.  Παπαθεοδώρου και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Δράμας της Ν.Δ. κ. Γεωργιάδης.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συνάντηση και σύσκεψη του υπουργού στην «Αίθουσα Αυτοδιοίκησης Ανδρέας Παπανδρέου» με τους δημάρχους Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδη, Παρανεστίου κ. Καγιάογλου και Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη. Στην ίδια συνάντηση, παρών ήταν ο πρώην βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Μωυσιάδης, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ζιμπίδης και άλλοι.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Παπαεμμανουήλ ευχαρίστησε στον υπουργό για την έλευσή του στη Δράμα χαρακτηρίζοντάς τον ως τον «υπουργό μας, γιατί κάνετε ό,τι καλύτερο για τη Δράμα μας».

Ο κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε ότι ο κ. Πέτσας έχει ξεμπλοκάρει πολλά θέματα με τελευταίο αυτό για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, «ένα θέμα που απασχολεί τους Δραμινούς».

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας έκανε μια σύντομη και νοητή περιήγηση του Νομού της Δράμας για τα σημαντικά τουριστικά σημεία που διαθέτει, ενώ μετά από προτροπή του Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου, του χάρισε ένα ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, που φέτος είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, καθώς και ένα μπουκάλι κρασί που παράγεται από Δραμινή οινοπαραγωγό επιχείρηση.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Πέτσας, σημείωσε ότι «μέσα από τις καταστροφές, απέδειξε ο Ελληνισμός, ότι γεννά την ελπίδα και 100 χρόνια μετά, άνθρωποι που έφυγαν μόνο με ότι μπορούσαν να πάρουν στα χέρια τους, σήμερα έχουν προκόψει, έχουν δει παιδιά και εγγόνια και έτσι θα συνεχίσει ο Ελληνισμός».

D

Συνοριακοί σταθμοί

Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκανε μετά τη σύσκεψη ο αν.  Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα έργα που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης».

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, «είναι η πρώτη επίσκεψη που κάνω για το 2022 στη Δράμα και ελπίζω να αποδειχθεί γούρικη» και σημείωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εδώ με τους αντιπεριφερειάρχες, τους δημάρχους των 3 Δήμων που δεν θα προλάβω να επισκεφτώ σήμερα και να δούμε κάποια θέματα που αφορούν από την κυβερνησιμότητα η οποία έχει ενισχυθεί ώστε να φέρουν σε πέρας το έργο τους και η Περιφέρεια αλλά και οι Δήμοι, αλλά και τα  θέματα προσβασιμότητας, τα οποία είναι θέματα σημαντικά».

Ο κ. Πέτσας δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφτεί σύντομα την περιοχή μας «με αφορμή επίσκεψη στο συνοριακό σταθμό των Κήπων του Έβρου, όπου θα ανακοινώσουμε πώς θα προχωρήσουμε σε ένα συνοριακό σταθμό αντάξιο της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης, αλλά και να επισκεφτώ την Εξοχή μαζί με τους τρεις άλλους Δήμους, ώστε να πούμε τι θα γίνει για την αναβάθμιση αυτών των χερσαίων συνοριακών σταθμών, που είναι τόσο σημαντικοί για όλη τη χώρα και την εικόνα της, αλλά και για το εμπόριο».

Ανακοίνωση έργων

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, «αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι ότι μέσα στη μιζέρια της πανδημίας, ήρθε η ώρα να δώσουμε μια αναπτυξιακή διάσταση και μια ελπίδα στον κόσμο και έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε ένα μεγάλο έργο αστικής ανάπλασης 12,3 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας  Θράκης, σε επόμενη επίσκεψη των περιοχών που αφορά αυτό το έργο».

Αναφορικά για τη Δράμα, ανακοίνωσε το  έργα, «ύψους 10,3 εκατ. ευρώ που έχει να κάνει με διαπλάτυνση, πεζοδρόμηση και άλλα θέματα στον αστικό ιστό και το αθλητικό κέντρο, ενώ επίκειται η ένταξη ενός σημαντικού έργου για τη διαχείριση των απορριμμάτων 1 εκατ. ευρώ επίσης για το Δήμο Δράμας.

Για το Δήμο Δοξάτου, πέρα από την αγροτική οδοποιία, η οποία έχει ενταχθεί και προχωρά ύψους 6,1 εκατ. ευρώ που βοηθάει την πρόσβαση των αγροτών και κτηνοτρόφων στον πρωτογενή τομέα, ένα σημαντικό έργο που αφορά το Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμπακίου 5 εκατ. ευρώ και φυσικά τις Διαδρομές του Αποστόλου Παύλου, πολύ σημαντικό έργο με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, που είναι θέματα που μπορεί να αναδεικνύουν τοπόσημα της χώρας μας και να αποτελούν πόλο έλξης. Σ’ αυτά τα έργα, θα έρθουν να προστεθούν στην επόμενη επίσκεψη και άλλα που αφορούν τους υπόλοιπους 3 Δήμους της Π.Ε. Δράμας, την Περιφέρεια και φυσικά τους συνοριακούς σταθμούς».

Δηλώσεις αυτοδιοικητικών Δράμας

Με δήλωσή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αρχικά ο κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε ότι ο κ. Πέτσας, «έχει καθοριστική συμβολή στο να προχωρήσουν  θέματα που απασχολούν την Περιφερειακή μας Ενότητα», ενώ αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία του περιφερειάρχη με τον υπουργό. Όπως είπε, «Τα τελευταία δύο χρόνια, η περιφερειακή μας αρχή έχει βγάλει τη Δράμα σε πολλά ζητήματα από την απομόνωση σε συνεργασία με την κυβέρνηση προχωρούν πολλά θέματα και δίνονται ουσιαστικές λύσεις».

Με τη σειρά του, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος σημείωσε: «Πολλά από τα θέματα τα έχουμε ήδη συζητήσει και προηγούμενες φορές και σύντομα θεωρώ ότι θα έχουμε και επίσημες νέες ανακοινώσεις» ενώ αναφέρθηκε «στην καλή και ουσιαστική συνεργασία με το Υπ. Εσωτερικών και ιδιαίτερα με τον κ. Πέτσα, τον άνθρωπο στον οποίο απευθυνόμαστε για να αντιμετωπίζουμε προβλήματα όχι μόνο του υπουργείου, αλλά και γενικότερα ζητήματα που αφορούν την κυβέρνηση».

Τέλος, ο βουλευτής Δράμας κ. Μπλούχος χαρακτήρισε τον κ. Πέτσας ως «τον άνθρωπο που δικαιώνει τις προσδοκίες μας, τις προσδοκίες ενός Νομού που όλα τα προηγούμενα χρόνια ενδεχομένως βρισκόταν πίσω από τις εξελίξεις και πίσω από τη λογική των αναπτυξιακών έργων. Αυτή η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα δώσουμε αναπτυξιακή προοπτική, σε όλη την ακριτική περιφέρειά μας».

Σημείωσε μάλιστα ότι, «με τον κ. Πέτσα όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουμε καταφέρει να πετύχουμε γενναίες χρηματοδοτήσεις και εντάξεις έργων με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα τονίσουν τα επόμενα χρόνια την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας».