Home > Πρώτο Θέμα > Έντονη η δυσαρέσκεια του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας Στους «Γιατρούς του Κόσμου» η ιατροφαρμακευτική φροντίδα των προσφύγων στη ΒΙΠΕ Δράμας

Έντονη η δυσαρέσκεια του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας Στους «Γιατρούς του Κόσμου» η ιατροφαρμακευτική φροντίδα των προσφύγων στη ΒΙΠΕ Δράμας

Στους «Γιατρούς του Κόσμου»

η ιατροφαρμακευτική φροντίδα

των προσφύγων στη ΒΙΠΕ Δράμας

Έντονη η δυσαρέσκεια του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας

 

 

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, με επιστολή του στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, σχετικά με το ζήτημα ανάθεσης της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας των προσφύγων που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας της βιομηχανικής περιοχής της Δράμας, στην ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου».

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, θέτει το ζήτημα στον υπουργό καθώς ο Σύλλογος είναι υπεύθυνος σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα δημόσιας υγείας και έχει την αρμοδιότητα της αδειοδότησης ιατρείων και τον έλεγχο για την ασφαλή παροχή ιατρικών υπηρεσιών στα όρια του Ν. Δράμας.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση του υπουργού μετανάστευσης κ. Μουζάλα, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ένα από τα ιδρυτικά μέλη των «Γιατρών του Κόσμου», έχει ανατεθεί  αποκλειστικά η ιατροφαρμακευτική φροντίδα των προσφύγων της ΒΙ.ΠΕ στην ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου».

Επιπλέον, σε επικοινωνία που είχε ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας με την αρμόδια διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) στη Βόρεια Ελλάδα, κα. Λεπτοκαρίδου, πληροφορήθηκε ότι δεν μπορεί να εμπλακεί στην ιατρική φροντίδα των προσφύγων.

Την αδειοδότηση της λειτουργίας των ιατρείων, με υπεύθυνους τους Γιατρούς του Κόσμου, την έχει δώσει το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και γνωστοποίησε ότι την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί θα την αναλάβει το ίδιο το υπουργείο και ζήτησε από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, να συνεργαστεί επικουρικά με τους συναδέλφους του από την ΜΚΟ, αλλά την όλη εποπτεία θα την έχουν εκείνοι.

Τα ζητήματα φροντίδας υγείας των μεταναστών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας προς τον κ. Μουζάλα: «αποτελούν «πεδίον δόξης λαμπρό» για τις ΜΚΟ, που καλύπτουν σε περιορισμένη έκταση και αποσπασματικά κάποιες στοιχειώδεις ανάγκες υγείας των μεταναστών, όμως σε καμία περίπτωση δε λύνουν το πρόβλημα της έλλειψης ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας. Λειτουργούν κυρίως επικουρικά επιβαρύνοντας με επιπλέον φορτίο τις δημόσιες δομές  υγείας».

Βέβαια, όπως αναφέρει και ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας στην επιστολή του, από το ζήτημα της συγκεκριμένης ανάθεσης στην ΜΚΟ, γεννιούνται διάφορα ερωτήματα, όπως το κατά πόσο είναι αρμόδιο το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε  θέματα δημόσιας  υγείας, ιατροφαρμακευτικής  φροντίδας μεταναστών και αδειοδότησης ιατρείων, με ποιες διαδικασίες έγινε η επιλογή και η ανάθεση στους «Γιατρούς του Κόσμου» χωρίς να ερωτηθεί ο Ιατρικός Σύλλογος του νομού μας για το κέντρο προσφύγων στην περιοχή Δράμας, καθώς και το ερώτημα για το αν το μεταναστευτικό καταργεί κανόνες ιατρικής δεοντολογίας, διαφάνειας, νόμους και θεσμούς, όπως ορίζει το ελληνικό σύνταγμα.

Μάλιστα, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας γνωστοποίησε την επιστολή που απέστειλε στον υπουργό, στους βουλευτές της Δράμας, στον αντιπεριφερειάρχη και στον Δήμαρχο. Όπως εξηγεί στο έγγραφο που συνοδεύει την επιστολή, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του Ι. Σ. Δράμας, κ. Γεωργιάδης και η γ.γ. κα. Βασιλείου, τους ζητά να στηρίξουν το δίκαιο αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου, εν αναμονή της απάντησης του υπουργού.

 

Η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου

Δράμας προς τον κ. Μουζάλα

 

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σας γνωστοποιούμε ότι από τον Φεβρουάριο του 2016,  όταν για πρώτη φορά φιλοξενηθήκαν πρόσφυγες στην βιομηχανική περιοχή της Δράμας, έως τον Ιούνιο του ίδιου έτους, τα μέλη μας υπό την εποπτεία του Δ.Σ. του ιατρικού συλλόγου συμμετείχαν  εκ περιτροπής  στα 3  πλήρως εξοπλισμένα ιατρεία (παθολογικό, παιδιατρικό και γυναικολογικό) προσφέροντας εθελοντική παροχή ιατρικών υπηρεσιών καθημερινά και επί μονίμου βάσης, στηριζόμενοι αποκλειστικά στις παραδόσεις μας (ελληνική φιλοξενία, όρκο του Ιπποκράτη, αλληλεγγύη, ορθοδοξία  κλπ).

Αυτές μας οι ενέργειες αναγνωρίσθηκαν και επαινεθήκαμε  από όλους τους εμπλεκομένους φορείς   (Περιφέρεια ΑΜΘ, Αντιπεριφέρεια Δράμας, ΕΚΕΠΥ, Δήμο Δράμας ακόμα και από  διεθνείς οργανώσεις). Όταν όμως πληροφορηθήκαμε ότι έρχονται ειδικοί  γιατροί   από ευρωπαϊκές χώρες μέσω ΜΚΟ αποστείλαμε το υπ’ αριθμό 348/07-07-2016 έγγραφο μας, όπου προτείναμε την ανάληψη της εξυπηρέτησης των προσφύγων από ιατρικής πλευράς από τα μέλη του συλλόγου μας με αμοιβή το ήμισυ των αποδοχών των ιατρών από οργανώσεις του εξωτερικού. (επισυνάπτεται το έγγραφο).

Όταν τον Νοέμβριο του 2016 η  Αντιπεριφέρεια και ο  Δήμος Δράμας μας γνωστοποίησαν ότι ο οργανισμός   “German Doctors” πρότεινε να έρθουν ιατροί από την Γερμανία, έναντι αμοιβής, για παροχή ιατρικών υπηρεσιών στο κέντρο φιλοξενίας της περιοχή μας, εμείς αντιπροτείναμε να αναλάβουν τα μέλη μας την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και οι εκπρόσωποι τους μετά από συνάντηση με τον Ιατρικό σύλλογο αποδέχτηκαν την χρηματοδότηση 2 θέσεων ιατρικού προσωπικού 4ωρης  απασχόλησης και δυο θέσεων  νοσηλευτικού προσωπικού 4ωρης και 8ωρης απασχόλησης καθημερινώς.  Εξάλλου ήταν γνώστες των υπηρεσιών που προσέφεραν αφιλοκερδώς οι  εθελοντές ιατροί μας επί 5 μήνες και ζήτησαν  την τελική εποπτεία των ιατρείων να την έχει ο ιατρικός σύλλογος Δράμας. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίσαμε θέσεις  εργασίας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δεσμευόμενοι για την καθημερινή παρουσία ιατρών στο κέντρο και ταυτόχρονα την εκ περιτροπής παρουσία ιατρών και άλλων ειδικοτήτων, όταν αυτό θα εκρίνετο αναγκαίο. Ταυτόχρονα διασφαλίζουμε την νομιμότητα στην λειτουργία των ιατρείων, δεδομένου ότι  ο ιατρικός σύλλογο είναι ο φορέας αδειοδότησης  ιατρείων, βάση της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Οι ιατρικοί σύλλογοι, ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δίκαιου, δεν μπορούν βάση νόμου  να λάβουν χορηγίες και  ως εκ τούτου  ζητήσαμε από το Ινστιτούτο του Πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου να μεσολαβήσει και να δεχτεί την χορηγία για την Δημόσια υγεία για τον νομό Δράμας      (όπερ και εγένετο ). Και ενώ περιμέναμε την υλοποίηση του προγράμματος πληροφορηθήκαμε από την αρμόδια διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) στη Βόρεια Ελλάδα, κα.Τζίνα Λεπτοκαρίδου, ότι η ιατροφαρμακευτική φροντίδα των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση του υπουργού μετανάστευσης κ, Μουζάλα, που τυγχάνει να είναι και ένα από τα ιδρυτικά μέλη των «Γιατρών του Κόσμου», έχει ανατεθεί  αποκλειστικά σε αυτήν την ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» και μας ενημέρωσε ότι δεν μπορεί ο ιατρικός σύλλογος Δράμας να εμπλακεί στην ιατρική φροντίδα των προσφύγων. Την αδειοδότηση της λειτουργίας των ιατρείων, με υπεύθυνους τους Γιατρούς του Κόσμου, την έχει δώσει το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και μας γνωστοποίησε ότι την ευθύνη  για οτιδήποτε συμβεί θα την αναλάβει το ίδιο το υπουργείο και μας ζήτησε να συνεργαστούμε επικουρικά με τους συναδέλφους μας από την ΜΚΟ, αλλά την όλη εποπτεία θα την έχουν εκείνοι. Με απλά λόγια μας ζήτησαν να γίνει ο ιατρικός σύλλογος φόρου υποτελής στην ΜΚΟ.  Τα ζητήματα φροντίδας υγείας των μεταναστών αποτελούν «πεδίον δόξης λαμπρό» για τις ΜΚΟ, που καλύπτουν σε περιορισμένη έκταση και αποσπασματικά κάποιες στοιχειώδεις ανάγκες υγείας των μεταναστών, όμως σε καμία περίπτωση δε λύνουν το πρόβλημα της έλλειψης ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας. Λειτουργούν κυρίως επικουρικά επιβαρύνοντας με επιπλέον φορτίο τις δημόσιες δομές  υγείας.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω γεννιούνται τα κάτωθι ερωτήματα:

  1. κατά πόσο είναι αρμόδιο το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής σε θέματα δημόσιας  υγείας, ιατροφαρμακευτικής  φροντίδας μεταναστών και αδειοδότησης ιατρείων;
  2. μέσα από ποιες διαδικασίες έγινε η επιλογή και ανάθεση στους «Γιατρούς του Κόσμου» χωρίς να ερωτηθεί ο ιατρικός σύλλογος του νομού μας για το κέντρο προσφύγων στην περιοχή Δράμας;
  3. το μεταναστευτικό καταργεί κανόνες ιατρικής δεοντολογίας, διαφάνειας, νόμους και θεσμούς, όπως ορίζει το ελληνικό σύνταγμα ;

Επειδή πιστεύουμε ότι δεν έγινε σωστός συντονισμός  όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ζητούμε, κατ’ εξαίρεσιν,  να ανατεθεί στον Ιατρικό σύλλογο Δράμας (μέσω του Ινστιτούτου του Πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου) η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των προσφύγων στην περιοχή μας, που έχει ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση θέσεων εργασίας για τα μέλη μας (παθολόγων-Γεν.ιατρών-παιδιάτρων-γυναικολόγων).

Δεδομένου ότι ως ιατρικός σύλλογος ασχολούμεθα με το θέμα αυτό από 7μήνου, ενεργώντας με πλήρη διαφάνεια, σύμφωνα με τους νόμους και την ιατρική δεοντολογία, και ταυτόχρονα επιτυγχάνοντας χρηματοδότηση από χορηγούς του εξωτερικού (German Doctors), ευελπιστούμε ότι θα ικανοποιήσετε το αίτημά μας και να γνωρίζετε ότι θα σας επαινέσουμε γι’ αυτό.

Εάν αντιθέτως δεν το πράξετε, τότε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το προσωπικό σας παρελθόν, ανήκετε στους διαπλεκόμενους.

Έκαστος κρίνετε από τα έργα του και όχι από τα λόγια του».