Home > νέα > «Έντονη δυσοσμία, εστίες ανάπτυξης εντόμων και τρωκτικών…» επί του χειμάρρου στη γέφυρα της Αντιγόνου-Έγγραφο καταπέλτης της Δ/νσης Υγείας της Π.Ε. Δράμας

«Έντονη δυσοσμία, εστίες ανάπτυξης εντόμων και τρωκτικών…» επί του χειμάρρου στη γέφυρα της Αντιγόνου-Έγγραφο καταπέλτης της Δ/νσης Υγείας της Π.Ε. Δράμας

Έγγραφο καταπέλτης της Δ/νσης Υγείας της Π.Ε. Δράμας

«Έντονη δυσοσμία, εστίες ανάπτυξης

εντόμων και τρωκτικών…» επί του

χειμάρρου στη γέφυρα της Αντιγόνου

Τα συμπεράσματα από τον έλεγχο του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγ. Ελέγχου

Ζητήματα «υγειονομικής σημασίας που προκαλούν προβλήματα στη διαβίωση των πολιτών στις γύρω οικοδομές»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που υφίσταται εδώ και χρόνια στο σημείο της γέφυρας της οδού Αντιγόνου επί του χειμάρρου Μοναστηρακίου, απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τις υπηρεσίες του Δήμου Δράμας συνήθως.

Το σημείο αυτό, συγκεντρώνει πολλές φορές σκουπίδια και στάσιμα ύδατα σε τέτοιο βαθμό, ώστε το καλοκαίρι η κατάσταση να γίνεται αφόρητη από τις άσχημες μυρωδιές που επικρατούν. Με το θέμα αυτό, ο «Πρωινός Τύπος» έχει ασχοληθεί πολλάκις στο παρελθόν εδώ και χρόνια. Για άλλη μια φορά, ένα σχετικό δημοσίευμα είχαμε κάνει στις αρχές Αυγούστου, όπου επισημάναμε τα προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

Μάλιστα, σε πρόσφατη αυτοψία από τη Δ/νση Υγείας της Π.Ε. Δράμας, περιγράφεται με τα πλέον σκοτεινά χρώματα η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή: εστίες ανάπτυξης εντόμων και τρωκτικών που προκαλούν προβλήματα υγειονομικής σημασίας στην περιοχή.

Τα παρελθόντα έτη, το σημείο αυτό καθάριζε κυρίως η ΔΕΥΑ του Δήμου Δράμας και άλλοτε η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου μας. Παρ’ όλα αυτά, όταν από το 2018 τα πράγματα άλλαξαν σε επίπεδο νομοθεσίας και η διαχείριση ρεμάτων και χειμάρρων μεταφέρθηκε από τους Δήμους στην Περιφέρεια, υπήρξε μια σύγχυση. Η σύγχυση αυτή εξελίχθηκε σε διχογνωμία, για το ποιος από τους δύο φορείς έχει τελικά την ευθύνη διαχείρισης ρεμάτων και χειμάρρων, όταν αυτοί βρίσκονται εντός του αστικού ιστού.

Ενώ είναι κατανοητό ότι οι χείμαρροι και τα ρέματα ανήκουν πλέον στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα στην Π.Ε. Δράμας, εντούτοις υπάρχει μια διχογνωμία, σε ποιον φορέα ανήκουν τα σημεία όταν βρίσκονται εντός του αστικού ιστού, εντός των πόλεων.

Η Περιφέρεια λέει ότι ανήκουν στους Δήμους και οι Δήμοι λένε ότι ανήκουν στην Περιφέρεια. Και εκεί βρίσκεται ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και έτσι φτάνουμε στο σημείο να δημιουργούνται προβλήματα με την καθαρισμό τους, με τον καθαρισμό της κοίτης τους και άλλα.

Η Π.Ε. Δράμας

Ο «Πρωινός Τύπος», με ερώτησή του προς τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ είχε θέσει το ζήτημα της διαχείρισης των ρεμάτων και των χειμάρρων εντός του αστικού ιστού.

Στην ερώτηση αυτή (βλέπε και σχετικό δημοσίευμα του «Π.Τ.» στις 4 Αυγούστου 2022, είχε απαντήσει ότι όντως είναι ένα σοβαρό ζήτημα και ότι «υπάρχει μια σαφής νομολογία». Όπως είχε πει, «εμείς δεν πετάμε κανένα μπαλάκι. Ίσα-ίσα όπου μπορούμε να δώσουμε λύσεις ακόμα και εντός του αστικού ιστού, το κάνουμε».

Είχε πει μάλιστα ότι θα ερχόταν σε επαφή με τους δημάρχους του νομού ή εκπροσώπους τους, ώστε να υπάρξει μια συνάντηση για να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις γι’ αυτό το ζήτημα.

Σε επικοινωνία που είχαμε χθες Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, ο κ. Παπαεμμανουήλ μας είπε ότι έχει έρθει σε μια πρώτη επαφή με όλους τους δημάρχους, και ότι πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει μια συνάντηση με όλους, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος συνεργασίας για τη διευθέτηση και διαχείριση των όποιων εργασιών.

Στη γέφυρα της Αντιγόνου

Αναφορικά με το ζήτημα της γέφυρας της Αντιγόνου, συμπολίτης μας που διαμένει στην περιοχή, προέβη τελικά σε καταγγελία προς το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγ. Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Δράμας, η οποία διενήργησε σχετικό έλεγχο στην περιοχή.

Στη συνέχεια και μετά από σχετική αυτοψία που διενήργησε η υπηρεσία στο σημείο του χειμάρρου Μοναστηρακίου, απέστειλε έγγραφο προς το Δήμο Δράμας και τη δημοτική επιχείρηση της ΔΕΥΑΔ, καθώς και στην Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης. Επίσης το έγγραφο με τα αποτελέσματα της έρευνας εστάλη και στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Π.Ε. Δράμας.

Η  Δ/νση Υγείας αναφέρει ότι διαπίστωσε τα εξής:

[Μετά από σχετική αίτηση καταγγελία, αρμόδιος υπάλληλος της Υπηρεσίας μας, διενήργησε στις 12 Αυγούστου 2022, αυτοψία στη γέφυρα της οδού Αντιγόνου και γύρω από τα πρανή του χειμάρρου Μοναστηρακίου, όπου διαπίστωσε να ρέουν υγρά από δύο αγωγούς που πιθανά, μεταφέρουν υγρά λύματα των παρακείμενων οικοδομών που δεν έχουν συνδεθεί με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο του Δήμου της Δράμας, γεγονός που είχε διαπιστώσει η υπηρεσία μας και τα προηγούμενα χρόνια.

Στην περίπτωση που ισχύει το παραπάνω, η ΔΕΥΑΔ, ως αρμόδια υπηρεσία παρακαλείται για την επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματα και την προστασία της Δημόσιας Υγείας των πολιτών που διαμένουν ή διέρχονται από αυτό το σημείο, διαφορετικά να ενημερώσει την υπηρεσία μας από πού προέρχονται αυτά και καταλήγουν μέσω των αγωγών στην κοίτη του χειμάρρου».

Παρακάτω, η υπηρεσία αναφέρει ότι, «σε κάποια σημεία, άσχετα με την κλίση του εδάφους, παρατηρείται στασιμότητα των υγρών ή ακόμα και των βρόχινων νερών, αυξημένη βλάστηση και έντονη δυσοσμία σε όλη την κατά μήκος έκταση που βρίσκεται παράλληλα με την 19ης Μαΐου, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να δημιουργούνται εστίες ανάπτυξης εντόμων και τρωκτικών υγειονομικής σημασίας προκαλώντας προβλήματα στη διαβίωση των πολιτών στις γύρω οικοδομές».

Στη συνέχεια, η Δ/νση Υγείας ζητάει από τη «Διεύθυνση Τεχνικών Έργων να προβεί σε ενέργειες καθαρισμού του ρέματος στην περίπτωση που αφορά αρμοδιότητά της» ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Σε ότι αφορά στη μείωση των εστιών και την καταπολέμηση των κουνουπιών, σας γνωρίζουμε ότι το έργο της Περιφέρειας για την Π.Ε. Δράμας, περιλαμβάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα εφαρμογές στον αστικό ιστό της πόλης, προνυμφοκτονίας και ακμαιοκτονίας για εκείνη την συγκεκριμένη επέκταση».

Τι λέει η ΔΕΥΑΔ

Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΔ κ. Χατζηγιάννη, ο οποίος επεσήμανε αρχικά ότι ήρθε σε μια πρώτη επαφή με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Εφραιμίδη και τόνισε ότι «η ΔΕΥΑΔ έχει δημιουργήσει παλαιότερα μια υποδομή ώστε να μπορούν να κατέβουν μηχανήματα την κοίτη του χειμάρρου και θα το καθαρίσει η Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου».

Αναφορικά με τα όσα αναφέρει το έγγραφο της Δ/νσης Υγείας της Π.Ε. Δράμας ότι πέφτουν «υγρά λύματα των παρακείμενων οικοδομών» μας είπε ότι «αυτό είναι λίγο απίθανο να συμβαίνει, αλλά αν συμβαίνει θα το δούμε άμεσα και ανάλογα θα ενεργήσουμε».

Ερωτώμενος τελικά για τη διαμάχη που έχει προκύψει για τα ρέματα εντός του αστικού ιστού, ο κ. Χατζηγιάννης τονίζει ότι, «αυτό είναι ένα θέμα. Δεν είναι ξεκάθαρη η νομοθεσία επί τους συγκεκριμένου. Γνωρίζω εκ των προτέρων, ότι όλα τα ρέματα ανήκουν στην Περιφέρεια, με τη διαφωνία ότι, αυτά που είναι εντός του αστικού ιστό σε ποιον ανήκουν; Γιατί προκύπτουν κατά καιρούς θέματα, τα οποία δεν είναι ξεκάθαρα».