Home > Πρώτο Θέμα > Έντονη κριτική για τον προϋπολογισμό 2023 του Δήμου Δράμας άσκησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης-Πέρασε ο προϋπολογισμός 2023 του Δήμου Δράμας

Έντονη κριτική για τον προϋπολογισμό 2023 του Δήμου Δράμας άσκησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης-Πέρασε ο προϋπολογισμός 2023 του Δήμου Δράμας

Πέρασε ο προϋπολογισμός 2023 του Δήμου Δράμας

Έντονη κριτική για τον προϋπολογισμό

2023 του Δήμου Δράμας άσκησαν

οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Τα στοιχεία και οι ομάδες των εσόδων εξόδων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ  ΚΑΙ καταψηφίστηκε επί της ουσίας ο προϋπολογισμός του Δήμου Δράμας για το 2023, εντούτοις πέρασε ομόφωνα με τις 8 θετικές ψήφους των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης.

Αυτό προβλέπει η σχετική νομοθεσία, ότι εφόσον δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση προϋπολογισμού από τις αντιπολιτεύσεις, η όποια καταψήφιση δεν λογίζεται και άρα ο  προϋπολογισμός περνάει ομόφωνα.

Για την ιστορία, οι παρατάξεις «πόλη+ζωή», «Project για τη Δράμα», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Προοπτική για τη Δράμα» καταψήφισαν τον προϋπολογισμό μετά από έντονη κριτική προς τη δημοτική αρχή, ενώ  στο ίδιο μήκος κύματος, η παράταξη της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Θα πρέπει να πούμε ότι η συνεδρίαση κράτησε δύο ώρες και σαράντα πέντε λεπτά, ενώ την εισήγηση για τον προϋπολογισμό έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χαραλαμπίδης. Μάλιστα, δέχτηκε και τα συγχαρητήρια και τα εύσημα των δημοτικών παρατάξεων, τόσο ο ίδιος όσο και η Οικονομική υπηρεσία, καθώς για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, ο προϋπολογισμός έρχεται πριν από το ημερολογιακό κλείσιμο της χρονιάς.

Αναφερόμενος στα στοιχεία του προϋπολογισμού ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, είπε ότι τα συνολικά έσοδα υπολογίζονται στα 49.210.211,62 ευρώ, όπου περιλαμβάνεται  και το εκτιμώμενο υπόλοιπο του 2022, που μεταφέρεται στο 2023, για κάλυψη τόσο υποχρεώσεων του 2022 όσο και για την κάλυψη νέων δαπανών.

Στην ανακεφαλαίωση του προϋπολογισμού, αναφέρονται συγκεντρωτικά στοιχεία εσόδων και εξόδων. Όπως είπε ο κ. Χαραλαμπίδης, προϋπολογισθέντα έσοδα του 2023, είναι 37.244.272,16 ευρώ, υπόλοιπο χρηματικό του 2022, 11.965.939,46 ευρώ. Σύνολο εσόδων 49.210.211,62.

Στο σκέλος των εξόδων που αναλύεται σε τέσσερις ομάδες, περιλαμβάνονται: 1. Στην ομάδα 6, συνολικού ποσού 19.722.382,98 ευρώ τα λειτουργικά έξοδα, ήτοι μισθοί, εισφορές , επιχορηγήσεις, προμήθειες αναλωσίμων υλικών, ανάθεση εργασιών, δηλαδή οι απαιτούμενες πιστώσεις για τη λειτουργία του Δήμου.

Επίσης, στην ίδια ομάδα περιλαμβάνονται δαπάνες του κοινωνικού τομέα, του Κοινωνικού Παντοπωλείου 200.392 ευρώ για το 2023. Επιχορηγήσεις οικονομικά αδυνάτων πολιτών, χορήγηση διατακτικών, επιχορηγήσεις πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων καθώς και επιχορηγήσεις των Νομικών Προσώπων συνολικού ποσού 2.5784.000.

Το κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται στα 7.314.540 ευρώ μαζί με τη μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών, των εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι και του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας.

  1. Στην ομάδα 7, συνολικού ποσού 19.391.745,33 ευρώ οι δαπάνες επενδυτικού χαρακτήρα, ήτοι έργα, προμήθεια εξοπλισμού, μελέτες. Έχει συμπεριληφθεί το σύνολο των έργων του Τεχνικού Προγράμματος.
  2. Στην ομάδα 8, οι αποδόσεις κρατήσεων, οι επιστροφές χρημάτων και οι προβλέψεις μη είσπραξης, συνολικού ποσού 9.909.731,32 ευρώ.
  3. Στην ομάδα 9, το αποθεματικό κεφάλαιο ποσό 186.351,99 ευρώ.

Σύνολο εξόδων 49.210.211.62 ευρώ, ίσο με το σύνολο των εσόδων.

Έντονη κριτική από αντιπολίτευση

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τόσο από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, όσο και από το πλήθος των δημοτικών συμβούλων, υπήρξε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, η οποία όπως σημειώνουμε και παραπάνω, καταψήφισε πλήρως τον προϋπολογισμό του 2023.

Χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως ένας προϋπολογισμός ο οποίος επαναλαμβάνεται για άλλη μια φορά όπως και οι προηγούμενοι, με τραγικά στοιχεία  και χωρίς αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Ειπώθηκε ακόμα ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, η οποία είτε δεν εκμισθώνεται, είτε σε άλλες περιπτώσεις ο Δήμος δεν μπορεί να εισπράξει ενοίκια. Σε γενικό επίπεδο, ο προϋπολογισμός χαρακτηρίστηκε ακόμα ως φορομπηχτικός και αντιλαϊκός.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, τόσο οι επικεφαλής, όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρθηκαν αναλυτικά κατά κωδικούς.

Απέρριψε τους χαρακτηρισμούς της αντιπολίτευσης ο δήμαρχος

Στο τέλος της συζήτησης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος είπε ότι πρόκειται για την κορυφαία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ για τους χαρακτηρισμούς της αντιπολίτευσης «για έναν προϋπολογισμό που δεν έχει να μας πει τίποτα ιδιαίτερο, δεν έχει καθόλου αναπτυξιακό χαρακτήρα και γενικά είναι ένας πρόχειρος προϋπολογισμός» απάντησε: «Δεν θα μείνω σ’ αυτές τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης. Απλώς θα πω ότι, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, πρωτόγνωρη όχι μόνο για το Δήμο Δράμας, αλλά γενικά για όλες τις Αυτοδιοικήσεις, μέσα από μια ενεργειακή κρίση, από ανατιμήσεις τιμών, έρχεται ένα Δημοτικό Συμβούλιο για να στηρίξει την κοινωνία μας», ευχαριστώντας την αντιπολίτευση για την «σχεδόν ομόφωνη απόφαση για τη μηδενική αύξηση των τελών και δικαιωμάτων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης ο δήμαρχος στην κοινωνική πολιτική του Δήμου, καθώς και στα έργα των παιδικών χαρών που έρχονται για το 2023, όπως και στα δύο μεγάλα έργα, αυτό της διαμόρφωσης της περιμετρικής του Κορυλόβου, όπως και των νέων κερκίδων με το αθλητικό κέντρο στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας.