Home > νέα > Εντός χρονοδιαγράμματος η υλοποίηση των έργων του ΒΑΑ στη Δράμα ► Το Πάσχα του 2020 ξεκινάει η ανάπλαση της 19ης Μαΐου

Εντός χρονοδιαγράμματος η υλοποίηση των έργων του ΒΑΑ στη Δράμα ► Το Πάσχα του 2020 ξεκινάει η ανάπλαση της 19ης Μαΐου

Εντός χρονοδιαγράμματος

η υλοποίηση των έργων

του ΒΑΑ στη Δράμα

Το Πάσχα του 2020 ξεκινάει η ανάπλαση της 19ης Μαΐου

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Συνέντευξη τύπου σχετικά με τις εξελίξεις των έργων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του μεγαλύτερου έργου Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του δήμου Δράμας, παραχώρησαν χθες το πρωί, ο δήμαρχος Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκος, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, κ. Μ. Τάσσου και η προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Οργάνωσης του δήμου Δράμας, κα. Κ. Ιωσηφίδου.

Τα έργα του ΒΑΑ, έχουν ξεκινήσει από την περασμένη άνοιξη, ενώ το πρώτο έργο που αφορά στην αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, βρίσκεται στο 90% της ολοκλήρωσής του.

Παράλληλα, ξεκίνησε και μέρος του προγράμματος υπογειοποίησης των καλωδίων ρεύματος από τη ΔΕΗ.

Χρ. Μαμσάκος: «Πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει την δυνατότητα στην επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί»

Ο δήμαρχος Δράμας, στην τοποθέτησή του σχετικά με τις παρεμβάσεις που γίνονται, υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει στη Δράμα τα τελευταία χρόνια, και αφορά στην βιώσιμη αστική ανάπτυξη της περιοχής.

Πρόκειται για ένα έργο, κόστους περίπου 8,5 εκατ. ευρώ, το οποίο μέσα από διαγωνιστική διαδικασία έχει πλέον δρομολογηθεί και υλοποιείται από τον δήμο Δράμας. «Γι’αυτό το μεγάλο και σπουδαίο έργο που είναι στο κέντρο της πόλης, έχουν ξεκινήσει οι υποδομές. Ένα μεγάλο ποσοστό των υποδομών στην ύδρευση και αποχέτευση, έχει σχεδόν τελειώσει και ξεκινάμε τώρα με την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ. Ένα έργο το οποίο ουσιαστικά, θα αναδείξει την περιοχή, και θα δώσει τη δυνατότητα στην επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Δράμας.

Μ. Τάσσου: «Είναι ένα έργο που στόχο έχει την ανάδειξη της διακριτής ταυτότητας του δήμου μας και τη συνεργασία φορέων..»

Από την πλευρά ο κ. Τάσσου, ανέπτυξε όλες τις λεπτομέρειες των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς επίσης των υποέργων και των δημοπρατήσεων αυτών, τα οποία θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα.

«Είναι ίσως το μεγαλύτερο έργο, το οποίο έχει προγραμματιστεί, και έχει ξεκινήσει να υλοποιείται από τον δήμο Δράμας, τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι ένα έργο όπου στόχο έχει την ανάδειξη της διακριτής ταυτότητας του δήμου μας και την συνεργασία φορέων που θα έχουν ως σκοπό την ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Δράμας. Και δεν είναι τίποτα άλλο από το πράσινο, τα νερά και γενικά από αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε το τελευταίο διάστημα, Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη», ανέφερε ο κ. Τάσσου.

Βασική προτεραιότητα, όπως εξήγησε ο κ. Τάσσου, είναι η ορθή παρακολούθηση του έργου, τόσο για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, όσο και για να υλοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή όχληση προς τους Δραμινούς πολίτες.

dav

Από αριστερά η κα. Κ. Ιωσηφίδου,

ο κ. Χρ. Μαμσάκος και ο κ. Μ. Τάσσου

 

Συνάντηση εμπλεκόμενων φορέων για τις φάσεις υλοποίησης του έργου

Στο πλαίσιο της επικαιροποίησης και παρακολούθησης του έργου αυτού, πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου, συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο έργο, σχετικά με τις φάσεις υλοποίησης του έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συνεργατικό σχήμα με επικεφαλής και συντονιστή τον δήμο Δράμας, συμμετέχουν ο ΔΕΔΔΗΕ, το Επιμελητήριο, η Αναπτυξιακή, η Ένωση Κυριών, το Διεθνές Πανεπιστήμιο και οι διευθύνσεις του δήμου Δράμας, ανάλογα με το ποια δράση υλοποιούν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, έγινε ενημέρωση σχετικά με το έργο της ΔΕΥΑΔ, το οποίο έχει προχωρήσει σε ποσοστό περίπου 90%, της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης στην οδό 19ης Μαΐου.

Από τον ΔΕΔΔΗΕ παράλληλα, έγινε ενημέρωση ότι εντός δεκαημέρου θα ξεκινούσαν οι εργασίες υπογειοποίησης των καλωδίων ηλεκτροφωτισμού. «Πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Δράμας και διήρκησε περίπου επτά ημέρες. Ο ΔΕΔΔΗΕ, προγραμματίζει να συνεχίσει τις εργασίες του μαζί με την εκτέλεση του κυρίως έργου, δηλαδή της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Δράμας, που έχει να κάνει με την ανάπλαση πλέον της 19ης Μαΐου. Είναι ίσως και το σημαντικότερο έργο και από άποψη αξίας και κόστους, ενώ παράλληλα είναι και αυτό που θα έχει άμεσο αντίκρισμα στον κόσμο και τον αστικό ιστό.

Εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει – εφόσον θα έχουμε σωστά χρονοδιαγράμματα με τις κυκλοφοριακές μελέτες και την έκδοση ΦΕΚ – περίπου στο Πάσχα του 2020, και υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου στους 20 μήνες», ανέφερε ο κ. Τάσσου.

Πλήθος υποέργων στο πλαίσιο του ΒΑΑ

Στο πλαίσιο του ΒΑΑ, πρόκειται να υλοποιηθούν πολλά υποέργα και υποδράσεις, που στοχεύουν στην ολοκληρωμένη ανάδειξη της περιοχής μας.

Το έξυπνο σύστημα παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής, όπως υποστήριξε ο κ. Τάσσου, βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης, και πιο συγκεκριμένα δημοπρατείται στις 10 Νοεμβρίου 2019.

Παράλληλά, σε ότι αφορά στις δράσεις δημοσιότητας, επικοινωνίας και αξιολόγησης όλου του σχεδίου, το υποέργο 1, αφορά στις δράσεις δημοσιότητας και δημοπρατείται στις 18 Νοεμβρίου 2019, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η δημοπράτηση της αξιολόγησης, η οποία θα γίνει σε δεύτερη φάση στο άμεσο μέλλον.

Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Τάσσου, στο πρόγραμμα του ΒΑΑ, εντάσσεται και ένα πρόγραμμα ορθολογικής διαχείρισης αστικών απορριμμάτων. «Αυτό διακρίνεται επίσης σε δυο υποέργα. Έχει τεθεί στις επόμενες οικονομικές επιτροπές, η προμήθεια κάδων, η οποία βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης και η προμήθεια επίσης ενός κάδου προτύπου με φωτοβολταικό πάνελ για το οποίο έχουμε και αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά στο δεύτερο υποέργο, για την ορθολογική διαχείριση αστικών απορριμμάτων που έχει να κάνει με την ευαισθητοποίηση, θα επανυποβληθεί η διακήρυξη για τη σύμφωνη γνώμη της δημοπράτησης».

Σημαντικό υποέργο επίσης, είναι και η τοπική πρωτοβουλία απασχόλησης για μια δημιουργική Δράμα, όπου αναμένουμε τη σύμφωνη γνώμη δημοπράτησης για την έγκριση των όρων και για την διενέργεια του διαγωνισμού.

Πρωταρχικό στόχο για την δημοτική αρχή, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, είναι η ανάπτυξη ενός ψηφιακού συστήματος πολιτισμικής ταυτότητας. Το περασμένο διάστημα, υπεγράφη ένα μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού, και την 4η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων – ήταν απαραίτητο δικαιολογητικό για να εντάξουμε και να υποβάλουμε αίτημα χρηματοδότησης. Στις 14 Οκτωβρίου, ο δήμος Δράμας υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης και βρισκόμαστε στο στάδιο της αξιολόγησης».

Σε ότι αφορά στο ολοκληρωμένο σύστημα χαρτογραφικής απεικόνισης και διαχείρισης κοινωνικής και περιβαλλοντικής πληροφορίας μέσω συστήματος GIS, προγραμματίζεται αίτημα χρηματοδότησης έως τα τέλη του έτους.

Στα πλαίσιο του ΒΑΑ, υπάρχει και η συνεργασία με το Επιμελητήριο Δράμας ως εταίρος στο συνεταιρικό αυτό σχήμα και αφορά στην κατασκευή θερμοκοιτίδων νεανικής επιχειρηματικότητας (startup) εκ των οποίων ο δήμος Δράμας έχει αναλάβει την κατασκευή του χώρου, οι οποίες θα στεγάζονται στο ισόγειο του Επιμελητηρίου. Οι όροι  της δημοπράτησης για την κατασκευή των θερμοκοιτίδων, έχουν εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή και μέχρι τα τέλη αυτής της εβδομάδας, θα ανακοινωθεί ο διαγωνισμός.

Επιπλέον, υπάρχει το δίκτυο διακυβέρνησης βιοκλιματικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης, όπου η πράξη έχει ήδη υλοποιηθεί στο 50% του αντικειμένου του.

Ακόμη, στο πλαίσιο του ΒΑΑ εντάσσεται η ανάπτυξη πρότυπου συστήματος για τη διαχείριση και τη λήψη αποφάσεων σε ότι αφορά στο αστικό πράσινο, όπου το συγκεκριμένο έργο έχει υλοποιηθεί περίπου στο 70%, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το οποίο θα κάνει μια συνολική καταγραφή του αστικού πρασίνου.

Τέλος, η ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας γίνεται σε συνεργασία με την Ένωση Κυριών Δράμας, όπου αναμένεται η σύμφωνη γνώμη δημοπράτησης του υποέργου κατάρτισης και συμβουλευτικής, ενώ παράλληλα ήδη απασχολεί το προσωπικό στη στήριξη της δομής ενταγμένο σε αυτό το υποέργο.

«Συναισθανόμενοι την αξία αυτού του έργου θα συνεχίσουμε να δίνουμε την ίδια βαρύτητα στην παρακολούθησή του, στην ορθή διαχείριση, και στην ορθή εκτέλεση, έχοντας ως γνώμονα την αποτελεσματική υλοποίηση όλου του έργου. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε τη μικρότερη δυνατή όχληση προς τους συμπολίτες μας, καθώς μιλάμε για το κέντρο της πόλης».

Κ. Ιωσηφίδου: «Στοίχημα είναι οι λιγότερες δυνατές οχλήσεις για τους κατοίκους, τους χρήστες και τους επιχειρηματίες της περιοχής..»

Τέλος, η κα. Ιωσηφίδου, αναφέρθηκε σε ορισμένες διευκρινίσεις σχετικά με την μεγάλη παρέμβαση του κατασκευαστικού έργου της βιοκλιματικής αναβάθμισης της 19ης Μαΐου.

«Είναι γνωστό ότι σε αυτή την περίοδο που θα πραγματοποιηθεί ένα τόσο μεγαλόπνοο έργο, θα υπάρξουν οχλήσεις, αλλά το στοίχημα για τον δήμο Δράμας, για τις υπηρεσίες αλλά και για όλο το εταιρικό σχήμα, είναι να είναι οι λιγότερες δυνατές για τους κατοίκους, τους χρήστες και τους επιχειρηματίες της περιοχής», ανέφερε η κα. Ιωσηφίδου.

Όλες οι διαδικασίες που υλοποιούνται, προβλέπονται βάσει σχεδιασμού και νομοθεσίας και είναι υποχρεωτικά να συμβαίνουν έτσι όπως σήμερα τις παρακολουθούμε.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα να παρεμβαίνουμε σε έναν χώρο και να μένει πάρα πολλές ημέρες ή ώρες μια περιοχή χωρίς νερό ή με σκαμμένα τμήματα, τόσο για λόγους ασφάλειας, αλλά και για λόγους εξυπηρέτησης του κοινού. Λογικό είναι ότι θα έχουμε συνεχώς τέτοιες δραστηριότητες. Στο πλαίσιο της κατασκευής του μεγάλου αυτού έργου, της ανάπλασης ουσιαστικά που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η τεχνική υπηρεσία, εκεί λοιπόν θα γίνουν και κάποιες προεργασίες ως προς την κυκλοφοριακή μελέτη, για την καθοδήγηση των οχημάτων με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει συμφόρηση.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι σίγουρα σε ένα μεγαλόπνοο έργο, θα υπάρχουν οχλήσεις, αλλά προσπαθούμε με το λιγότερο δυνατό τρόπο να επιβαρύνουμε τους χρήστες της περιοχής. Για τον λόγο αυτό, υπάρχει το έργο της διακυβέρνησης που έχει αναλάβει το Διεθνές Πανεπιστήμιο, όπου έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους χρήστες της περιοχής ώστε να είναι πάντα ενημερωμένοι  για τις παρεμβάσεις που γίνονται εκεί».