Home > Πρώτο Θέμα > Μεγάλα τα κενά που άφησε στο σύστημα υγείας για τους διαβητικούς η πανδημία του κορωνοϊού Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ. Δαραμήλας, ο καθηγητής της Δ.Π.Θ. κ. Παπάνας και ο Δραμινός Καρδιολόγος κ. Μπακόπουλος

Μεγάλα τα κενά που άφησε στο σύστημα υγείας για τους διαβητικούς η πανδημία του κορωνοϊού Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ. Δαραμήλας, ο καθηγητής της Δ.Π.Θ. κ. Παπάνας και ο Δραμινός Καρδιολόγος κ. Μπακόπουλος

Επιστημονική Ημερίδα τον σακχαρώδη διαβήτη από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Μεγάλα τα κενά που άφησε

στο σύστημα υγείας για τους

διαβητικούς η πανδημία του κορωνοϊού

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ. Δαραμήλας, ο καθηγητής της Δ.Π.Θ. κ. Παπάνας και ο Δραμινός Καρδιολόγος κ. Μπακόπουλος

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα ημερίδα για τον σακχαρώδη διαβήτη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ),για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.

Το θέμα της επιστημονικής ημερίδας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πράξης «Ανάπτυξη Προτύπου Μοντέλου Ποιότητας στην Αγωγή Υγείας, Αυτοφροντίδα – Μακροχρόνια Φροντίδα Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη», η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Σημαντική βοήθεια στην πραγματοποίηση της ημερίδας, είχε επίσης ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Δράμας, με την πρόεδρό του κ. Πόλυ Τορούνογλου.

Σκοπός της ανωτέρω δράσης είναι αφενός η ενημέρωση και η επιμόρφωση των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη, των οικογενειών και των φροντιστών τους, με στόχο την αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, την πρόληψη των επιπλοκών του και την ταυτόχρονη ενδυνάμωση και υποστήριξη των πασχόντων και αφετέρου η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Στο πάνελ της Ημερίδας προέδρευσε ο κ. Νίκος Παπάνας, Καθηγητής Παθολογίας-Διαβητολογίας στο Δ. Π. Θ. πρόεδρος στην Εταιρεία Διαβητικού ποδιού στην Ευρώπη και ομιλητές ήταν οι: κ. Τσούτσας Γιώργος Ενδοκρινολογος- Διαβητολόγος ο κ. Μπακόπουλος Χρήστος Καρδιολόγος, η κ. Τζίμου Γλυκερία Ψυχολόγος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Δαραμήλας Χρήστος Βιολόγος.

Δαραμήλας: Προβλήματα από την πανδημία

Για τη δράση της  ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αλλά και τη συγκεκριμένη ημερίδα, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρός της κ. Χρήστος Δαραμήλας, αναφερόμενος αρχικά στην προσπάθεια που γίνεται μέσα από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Όπως ανέφερε αρχικά, «είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια πανελλαδική προσπάθεια μέσα από το ΕΣΠΑ. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε το θέμα των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη, ξεκινήσαμε από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης μέσα από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το πρόγραμμα αφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας που καταβάλλουν οι θεράποντες ιατροί μέσω της Διαβητολογικών Ιατρείων και Κέντρων της ΑΜΘ, ώστε οι άνθρωποι με διαβήτη, να ενισχυθούν από γνώση και πληροφορίες και να μπορούν να έχουν μια καλύτερη διαχείριση και μια βελτίωση ζωής στην καθημερινότητά τους».

Όπως τόνισε ο κ. Δαραμήλας, «είναι ένα έργο το οποίο ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώνεται σταδιακά μέχρι τον Ιούνιο το 2023. Βρισκόμαστε στο δεύτερο και τελευταίο γύρο των εκπαιδεύσεων που δίνουν στους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη και απομένουν ακόμα Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Ορεστιάδα, ενώ προηγήθηκαν η Καβάλα και η Κομοτηνή».

Ερωτώμενος για το πώς βλέπει την γενικότερη κατάσταση η Ομοσπονδία, στο θέμα της βοήθειας που δέχονται οι διαβητικοί στη σημερινή εποχή και ειδικότερα μετά από την πανδημία και τις ελλείψεις φαρμάκων, ο κ. Δαραμήλας, απάντησε: «Όλη αυτή η κατάσταση σε σχέση με τα ζητήματα υγείας, έχει επηρεάσει κατά πολύ τον χώρο τον ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη και γενικά της υποστήριξής τους. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τα Νοσοκομεία και τα Διαβητολογικά Κέντρα και Ιατρεία, δυστυχώς χτυπήθηκε ανελέητα από την πανδημία. Οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τους θεράποντες ιατρούς τους και αυτό γιατί υπήρχε ο φόβος της μετάδοσης του κορωνοϊού, να κινδυνεύσει η υγεία και η ζωή τους, οπότε έχουμε ένα μεγάλο χρονικό κενό, στο πλαίσιο της παρακολούθησης και υποστήριξης αυτής της χρόνιας πάθησης και των ανθρώπων της».

Όπως επεσήμανε στο σημείο αυτό ο κ. Δαραμήλας, «ερχόμαστε στο σήμερα, όπου, με τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν γύρω από το  κομμάτι της εξειδίκευσης των ειδικών ιατρών για τον σακχαρώδη διαβήτη με τις χρονοκαθυστερήσεις που έχουν προκύψει από τα διάφορα ΦΕΚ του περασμένου χρονικού διαστήματος, φτάσαμε στο σημείο σήμερα, όλη η Ελλάδα να κινδυνεύει να χάσει τα Διαβητολογικά Ιατρεία και  Κέντρα, γιατί οι γιατροί μας φεύγουν στη σύνταξη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνέχεια λόγω αυτών των καθυστερήσεων. Αναμένουμε το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα και τις προσπάθειες της Διαβητολογικής Εταιρείας, να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα καλύτερο, σε σχέση με την κάλυψη των γιατρών Διαβητολόγων σε όλη τη χώρα».

Από αριστερά, ο κ. Δαραμίλας, η κα. Τορούνογλου και ο κ. Παπάνας

Παπάνας: Αισιοδοξία και γνώση για τον διαβήτη

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης και ο κ. Νίκος Παπάνας, Καθηγητής Παθολογίας-Διαβητολογίας, υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και πρόεδρος στην Εταιρεία Διαβητικού ποδιού στην Ευρώπη.

Στην ερώτηση για το πώς βλέπει την γενικότερη κατάσταση με τον σακχαρώδη διαβήτη ενώ φαίνεται ότι γενικότερα έχουμε και μια αύξηση των ασθενών, ο κ. Παπάνας απάντησε: «Είναι αλήθεια ότι έχουμε αύξηση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα και έχει σχέση με τον τρόπο που ζούμε. Αυτό προξενεί μια επιβάρυνση της υγείας των συνανθρώπων μας, αλλά και μια οικονομική επιβάρυνση σε  ό,τι αφορά πόρους και οικονομικά μεγέθη του οποιουδήποτε συστήματος υγείας, των οποιοδήποτε κρατούντων στην Ελλάδα».

Στην ερώτηση για το κατά πόσο η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε και επιβάρυνε την όλη κατάσταση με τον σακχαρώδη διαβήτη, ο κ. Παπάνας επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Για να πω την αλήθεια, ενώ σίγουρα υπήρχε ένας φόβος και κάποια κενά στην παρακολούθηση, περίμενα πολύ χειρότερα τα πράγματα. Περίμενα ότι οι άνθρωποι θα έχουν αφεθεί περισσότερο, θα είχαν αφεθεί περισσότερο, θα έχουν παραμελήσει τον εαυτό τους και τις εξετάσεις τους περισσότερο, ευτυχώς τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή μας, δεν είδα τα μεγέθη να είναι τόσο άσχημα. Με τη δε ιδιότητά μου, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβητικού Ποδιού, είμαι σε θέση να σας πω ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ακόμα και οι πληγές στο πόδι των ανθρώπων με διαβήτη, μολονότι δεν ετύγχαναν συνεχούς παρακολούθησης, δεν αυξήθηκαν. Ίσως επειδή έκατσαν σπίτι τους και δεν τραυματίστηκαν, δεν περπάτησαν, ίσως επειδή σε άλλα κράτη υπήρχε οργάνωση, τηλεμεταφορά φωτογραφιών, συμβουλές κτλ., και εκεί τα μεγέθη δεν ήταν τόσο επιδεινωθέντα όσο θα φοβόταν κανείς».

Ερωτώμενος για το κατά πόσο σήμερα ένας διαβητικός ασθενής μπορεί να προχωρήσει σωστά τη θεραπεία του, ο κ. Παπάνας σημείωσε: «Μπορεί να την προχωρήσει, γιατί στην Ελλάδα έχουμε σχεδόν όλα στα φάρμακα που υπάρχουν. Διότι ένας γιατρός οποιασδήποτε βαθμίδας, από αγροτικός μέχρι καθηγητής πανεπιστημίου, του ανοίγει το σύστημα να επιλέξει ένα φάρμακο, αλλά και επίσης διότι έχουμε Ιατρεία Διαβητικού Ποδιού, Διαβητολογικά Κέντρα  και μάλιστα αυτά είναι στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας».

Τέλος, δίνοντας κάποιες συμβουλές προς τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ο κ. Παπάνας τόνισε: «Ο σακχαρώδης διαβήτης αφορά όλους μας, και όλοι πρέπει να προσέχουμε. Για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να πω ότι δεν πρέπει να απελπίζονται, δεν πρέπει να έχουν αναμνήσεις παλαιών θεραπευτικών, που ήταν καταπιεστικές. Πρέπει να τους ενθαρρύνουμε και με την συμπεριφορά μας και με τις γνώσεις μας, να είναι σε παρακολούθηση, να κάνουν τις εξετάσεις τους και ένα τελευταίο είναι ότι οι άνθρωποι δεν είναι σε ένα τσουβάλι. Άνθρωποι με διαβήτη δεν πρέπει να απελπίζονται επειδή ο παππούς ή η γιαγιά τους έπαθε κάτι τέτοιο. Σημαντικό είναι να ξέρουμε ότι, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου με τον σακχαρώδη διαβήτη, γιατί και γνώση υπάρχει και νέα φάρμακα υπάρχουν».

Μπακόπουλος: Η σχέση του διαβήτη με τα καρδιαγγειακά

Στο «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης ο Καρδιολόγος του Κέντρου Υγείας Δράμας κ. Χρήστος Μπακόπουλος, εκ των ομιλητών της ημερίδας. Ο κ. Μπακόπουλος επικεντρώθηκε κυρίως στις καρδιαγγειακές επιπλοκές από τον σακχαρώδη διαβήτη, «στους παράγοντες κινδύνους όπως είναι το βάρος, τα λιπίδια, η υπέρταση, η έλλειψη άσκησης και η καθιστική ζωή».

Ακόμα όπως ανέφερε ο κ. Μπακόπουλος, «ο σακχαρώδης διαβήτης, είναι ένα μεταβολικό σύνδρομο, που επηρεάζει πάρα πολλά όργανα του σώματος, όπως οι νεφροί, η καρδιά, τα αγγεία, ο εγκέφαλος. Μέσω μηχανισμών, είτε μέσω φλεγμονής, προκαλεί προβλήματα και στο καρδιαγγειακό. Τα οποία θα εκδηλωθούν είτε με τη μορφή στεφανιαίας νόσου, είτε με τη μορφή καρδιακής ανεπάρκειας. Είναι πλέον συχνό το φαινόμενο να βλέπουμε σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, να εμφανίζουν σε ένα ποσοστό σάκχαρο το 20%. Οπότε βλέπουμε την αλληλεξάρτηση της σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στον σακχαρώδη διαβήτη και στα καρδιαγγειακά».