Home > Πρώτο Θέμα > Τι λένε με δηλώσεις τους φοιτητές στον «Π.Τ.» -Συνεχίζεται η διαμαρτυρία φοιτητών στη Δράμα για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα

Τι λένε με δηλώσεις τους φοιτητές στον «Π.Τ.» -Συνεχίζεται η διαμαρτυρία φοιτητών στη Δράμα για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα

Συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Ελευθερίας

Συνεχίζεται η διαμαρτυρία

φοιτητών στη Δράμα για

τα επαγγελματικά τους δικαιώματα

Τι λένε με δηλώσεις τους φοιτητές στον «Π.Τ.»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους εντείνουν οι φοιτητές, καθώς σήμερα συζητιέται στη Βουλή η πολυαναμενόμενη τροπολογία με την οποία φαίνεται να ρυθμίζονται αυτά.

Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει ο «Π.Τ.» από την περασμένη ακόμα εβδομάδα με σχετικά ρεπορτάζ, το πρόβλημα εμφανίζεται στα Τμήματα εκείνα τα οποία από ΤΕΙ που ήταν παλαιότερα, από το 2019 και μετά μετατράπηκαν σε Πανεπιστημιακά και συγχωνεύτηκαν με άλλα αντίστοιχα ιδρύματα.

Από το 2019 μέχρι σήμερα, η πολιτεία δεν ρύθμισε το ζήτημα αυτό. Σ’ αυτά τα Πανεπιστημιακά Τμήματα, ανήκουν και τα δύο Τμήματα του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα: το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, καθώς και το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας. Οι φοιτητές των δύο Τμημάτων της Δράμας, φοιτούν για πέντε χρόνια και μετά από την αποφοίτησή τους, δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, καθώς το πτυχίο τους επί της ουσίας θα είναι άκυρο.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι, οι τελευταίοι αποφοιτήσαντες των παλαιότερων ΤΕΙ, είχαν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Όταν όμως τα Τμήματα αυτά μετατράπηκαν σε ΑΕΙ, δόθηκε η δυνατότητα σε όσους επιθυμούσαν να αναβαθμίσουν τις σπουδές τους. Όσοι προχώρησαν σ’ αυτή την αναβάθμιση, είχαν την ατυχία να χάσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα που είχαν ως αποφοιτήσαντες από τα ΤΕΙ.

Σήμερα η τροπολογία στη Βουλή

Στο μεταξύ, η σχετική τροπολογία που θα ρυθμίσει αυτά τα ζητήματα, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα Πέμπτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής  και αναλόγως θα κριθεί η πορεία της περαιτέρω.

Αν και ως προς την τροπολογία υπάρχουν ορισμένες αντιρρήσεις από το εκπαιδευτικό προσωπικό των Τμημάτων αυτών, καθώς οι πενταετούς φοίτησης όταν τα δύο Τμήματα της Δράμας δεν αναφέρονται ονομαστικά αλλά ομαδικά, θα πρέπει να έχουν πρώτα την γνώμη από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και τους Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) καθώς και σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για να ισχύσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό χαρακτηρίστηκε ως ένα αρνητικό σημείο από τον Κοσμήτορα της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών κ. Σαμαρά, ο οποίος μίλησε στον «Π.Τ.»

Διαμαρτυρία στην πλατεία Ελευθερίας

Συνεχίζοντας τις διαμαρτυρίες τους οι φοιτητές των δύο Τμημάτων της Δράμας το πρωί της Τετάρτης χθες, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης μας, σε μια προσπάθεια να πιέσουν την ψήφιση της τροπολογίας, αλλά και να ενημερώσουν τους Δραμινούς σχετικά. Μετά από την συγκέντρωση πραγματοποίησαν και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο φοιτητής κ. Γιώργος Τσάβαλος αναφέρθηκε στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων επισημαίνοντας: «Αυτή τη στιγμή στερούμαστε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Η πολιτεία δεν μας αναγνωρίζει να βγάλουμε άδεια άσκησης επαγγέλματος, δεν είμαστε αναγνωρισμένοι στο ΓΕΩΤΕΕ. Είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό, καθώς ένας Δασολόγος χωρίς την σφραγίδα του δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα, δεν μπορεί να πάρει μέρος σε διαγωνισμός και ότι σχετικό με το δημόσιο».

Όπως σημειώνει ο κ. Τσάβαλος «είναι μεγάλο το πρόβλημα. Είμαστε 7 Γεωπονικά Τμήματα, 3 Δασολογίας και οι μόνες Δασολογίες που αυτή τη στιγμή έχουν δικαιώματα, είναι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης».

Τονίζει ακόμα ο ίδιος ότι, «την πιστοποίηση την έχουν πάρει τα Τμήματά μας, και ελπίζουμε ότι σήμερα θα ψηφιστεί  θετικά από τη Βουλή και να λήξει σχετικά καλά για εμάς». Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά σε ερώτηση αν τα πέντε χρόνια σπουδών είναι ουσιαστικά χωρίς αντίκρισμα, ο κ. Τσάβαλος είπε ότι «είναι πέντε χρόνια στον κάδο, αν μου επιτρέπετε η έκφραση. Θα αποφοιτήσουμε και θα κάνουμε τι; Ενδεχομένως θα μπορούμε να δουλέψουμε στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα να κάνουμε τι; Αν δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε προκηρύξεις του δημοσίου και αν δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με το ελεύθερο επάγγελμα, πού θα μπορέσουμε να δουλέψουμε».

Ερωτώμενος για ποιο λόγο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, δεν θέλησε να εκφέρει προσωπική άποψη, εξήγησε όμως, ότι, «είναι πολλοί τομείς. Πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει ένα κομμάτι ανταγωνισμού, είναι κάποιοι ενδεχομένως κακοπροαίρετοι που δεν θέλουν στο μυαλό τους τα Τμήματα να είναι ισάξια, σίγουρα είναι θέματα γραφειοκρατίας, μπορεί και θέματα πολιτικής».

Από τα ΤΕΙ στα ΑΕΙ

Στα τοπικά μέσα ενημέρωσης μίλησε επίσης και η φοιτήτρια κα. Εύα Μαγαρισιώτου, η οποία προέρχεται από τα παλαιότερα ΤΕΙ στη Δασολογία στη Δράμα, και εντάχθηκε στην αναβάθμιση του πτυχίου της, χάνοντας έτσι τα δικαιώματα που είχε αν αποφοιτούσε μόνο από τα ΤΕΙ.

Η αναβάθμιση αυτή αφορά 18 νέα μαθήματα ώστε να έχει περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα, παρ’ όλα αυτά όμως, «ξαφνικά φτάσαμε στο σημείο να αποποιηθούμε τα δικαιώματα που είχαμε ως ΤΕΙ και πλέον να μην έχουμε τίποτα ως Δασολόγοι».

Όπως είπε η κα. Μαγαρισιώτου, «θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα, θέλουμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας, θέλουμε να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα, είτε στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα. Στον ιδιωτικό δεν θα μπορέσουμε να υπογράφουμε, θα πρέπει να δίνουμε σε τρίτους που θα έχουν το δικαίωμα να υπογράψουν μια μελέτη που εγώ θα κάνω. Απαιτούμε τα αυτονόητα και πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε σ’ αυτό που ζητάμε».

 

Το ίδιο το κράτος δεν αναγνωρίσει τις Σχολές του

Δηλώσεις έκανε επίσης και ένας δευτεροετής φοιτητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, ο οποίος μάλιστα είναι ιερωμένος. Όπως επισημαίνει,  «Διαμαρτυρόμαστε κατά αυτής της παγκόσμιας πατέντας, να βγαίνουμε από Πανεπιστημιακές σχολές και να μην έχουμε επαγγελματικά δικαιώματα. Εγώ μπορεί αν θεωρούμε εξασφαλισμένος ίσως λόγω της ιεροσύνης μου, αλλά το μέλλον αυτών των παιδιών είναι αβέβαιο, είναι στον αέρα. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο».

Χαρακτηριστικά επισημαίνει επίσης, ότι, «η τροπολογία που έχει κατατεθεί είναι τελείως απροσδιόριστη. Χαρακτηρίζει το ΑΠΘ, χαρακτηρίζει το Καποδιστριακό, το Πανεπιστήμιο Βόλου, ενώ μιλάει για λοιπός Σχολές της ημεδαπής. Το ίδιο το κράτος που δημιούργησε αυτές τις Σχολές δεν τις αναγνωρίζει. Πιστεύω ότι ο αγώνας των παιδιών θα δικαιωθεί».

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος είναι φοιτητής τους Τμήματος Δασολογίας της Δράμας, ενώ η κόρη του επίσης φοιτήτρια του Τμήματος Οινολογίας της Δράμας αν και ιερωμένος.