Home > νέα > Εντυπωσίασαν το Δραμινό κοινό οι 21 λογοτέχνες από την Βόρεια Ελλάδα Σε διοργάνωση του Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας

Εντυπωσίασαν το Δραμινό κοινό οι 21 λογοτέχνες από την Βόρεια Ελλάδα Σε διοργάνωση του Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας

Στη «2η Συνάντηση Λογοτεχνικών Αναγνώσεων»

Εντυπωσίασαν το Δραμινό κοινό

οι 21 λογοτέχνες από την Βόρεια Ελλάδα

Σε διοργάνωση του Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Παρουσία πλήθους Δραμινών και όχι μόνο, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 7 Απριλίου στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, η ξεχωριστή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, «2η Συνάντηση Λογοτεχνικών Αναγνώσεων.

Πρόκειται ουσιαστικά για την σύμπραξη 21 συνολικά λογοτεχνών, πεζογράφων και ποιητών από την περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι παρουσίασαν διαδοχικά στο κοινό αποσπάσματα από το συγγραφικό τους έργο.

Στην «2η Συνάντηση Λογοτεχνικών Αναγνώσεων», συμμετείχαν συνολικά είκοσι ένας λογοτέχνες, πεζογράφοι και ποιητές, από την περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι διαμένουν σε επαρχιακές πόλεις της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Ελλάδας.

Πρόκειται, αναλυτικότερα, για δώδεκα λογοτέχνες από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες και Βέροια καθώς και για εννέα λογοτέχνες από τη Δράμα και, συγκεκριμένα, για τους εξής: Ιωάννα Αθανασιάδου (Δράμα), Διαμαντής Αξιώτης (Καβάλα), Αλέξανδρος Αραμπατζής (Δράμα), Χρήστος Βασματζίδης (Αλεξανδρούπολη), Βασίλης Δασκαλάκης (Βέροια), Πάνος Ιωαννίδης (Δράμα), Κώστας Καβανόζης (Ξάνθη), Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη (Σέρρες), Γιώργος Κασαπίδης (Δράμα), Σπύρος Κιοσσές (Κομοτηνή), Μουράτης Κοροσιάδης (Δράμα), Πολύνα Γ. Μπανά (Δράμα), Δημήτρης Γ.Παπαστεργίου (Βέροια), Παύλος Παρασκευαϊδης (Σέρρες), Χρήστος Σπυρόπουλος (Δράμα), Κυριάκος Συφιλτζόγλου (Δράμα), Γεωργία Τριανταφυλλίδου (Καβάλα), Βίκυ Τσελεπίδου (Ξάνθη), Βασίλης Τσιαμπούσης (Δράμα), Χρήστος Χαρτοματσίδης (Κομοτηνή), και Ιγνάτης Χουβαρδάς (Κομοτηνή).

Σε δηλώσεις της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, κα. Πολύνα Μπανά, μίλησε για την διοργάνωση της δεύτερης λογοτεχνικής συνάντησης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Πρόκειται για μια εκδήλωση του ΣΦΓΤ Δράμας, με τη σύμπραξη της ΔΕΚΠΟΤΑ Δήμου Δράμας, η οποία είναι έξω από τα καθιερωμένα, τολμώ να το πω, γιατί είναι αυταπόδεικτα, από άποψη μεγέθους, κλίμακας διοργάνωσης και τολμώ να πω και λογοτεχνικής σημασίας έξω από τα καθιερωμένα.

IMG_0745

Πρόκειται για μια ομαδική λογοτεχνική συνάντηση, στην οποία συμμετέχουν συνολικά 21 λογοτέχνες, ποιητές και πεζογράφοι από όλη την ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας της Βόρειας Ελλάδας.

Για να ακριβολογώ, έχουμε λογοτέχνες από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Καβάλα, την Δράμα – συμμετέχουν όλοι οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι Δραμινοί λογοτέχνες – τις Σέρρες, την Βέροια, την Κοζάνη.

Αυτής της κλίμακας η λογοτεχνική ομαδική συνάντηση έγινε για πρώτη φορά, το Νοέμβριο του 2015, πάντα από το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών. Ήταν η πρώτη συνάντηση Λογοτεχνικών Αναγνώσεων με 20 τότε λογοτέχνες, πλην όμως τότε ήταν αποκλειστικά Δραμινοί και Θεσσαλονικείς. Αυτή τη φορά κινηθήκαμε ευρύτερα και καλύψαμε όλη την περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας. Η λογική είναι ίδια. Όπως και στην πρώτη συνάντηση Λογοτεχνικών Αναγνώσεων».

Η πρώτη συνάντηση, όπως σημείωσε η κα. Μπανά έγινε προ τριετίας και  αυτή η συνάντηση αποτέλεσε την συνέχεια του, καθώς κινείται με την ίδια λογική και το ίδιο πνεύμα που είχε η πρώτη συνάντηση.

Ο τίτλος είναι ακριβής και κυριολεκτικός, όπως ανέφερε η κα. Μπανά. Οι 21 αυτοί συμμετέχοντες λογοτέχνες από όλη την Βόρεια Ελλάδα θα διάβασαν δικής τους επιλογής αντιπροσωπευτικά και χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το λογοτεχνικό τους έργο. Ακολούθως, συνομίλησαν με το κοινό, ανταλλάσοντας ιδέες, απόψεις, σκέψεις και αναφορικά με το δικό τους λογοτεχνικό έργο που παρουσίασαν, αλλά και γενικότερα για τη λογοτεχνία.

«Αξίζει να επισημάνω τρία τινά. Ένα, ότι είναι πρώτη φορά που στη Δράμα διοργανώνεται μία τόσο μεγάλου μεγέθους –μιλώ στενά αριθμητικά, ποσοτικά- λογοτεχνική εκδήλωση, με 21 συνολικά συμμετέχοντες. Το δεύτερο που αξίζει μνείας και επισημάνσεως είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους λογοτέχνες, τους φιλοξενούμενους, έρχονται για πρώτη φορά στη Δράμα. Επισκέπτονται με τη λογοτεχνική τους ιδιότητα πρώτη φορά την πόλη μας για να μιλήσουν και να παρουσιάσουν το έργο τους. Άρα είναι εξαιρετική ευκαιρία, η πρώτη ευκαιρία που έχουμε εμείς οι Δραμινοί να τους ακούσουμε και να τους γνωρίσουμε από κοντά, γιατί το ίδιο το έργο τους το γνωρίζουμε, είναι γνωστό και εκτιμητέο. Είναι σημαντικές οι συμμετοχές στην εκδήλωση. Και το τρίτο είναι –και λειτουργεί παράλληλα με τα άλλα- ότι είναι ευκαιρία και οι συμμετέχοντες λογοτέχνες μεταξύ μας να γνωριστούμε καλύτερα και να συμπράξουμε στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις περί της λογοτεχνίας», εξήγησε η κα. Μπανά.

Την επόμενη άνοιξη ο Σύλλογος, θα συνεχίσει με την τρίτη κατά σειρά λογοτεχνική συνάντηση, καθώς οι ίδιοι οι συμμετέχοντες ενθαρρύνουν με την άμεση ανταπόκριση τους στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Σύλλογος.