Home > Πρώτο Θέμα > Η επέκταση του φυσικού αερίου στη Δράμα αποτελεί υποδομή ανάπτυξης► Από τον φετινό χειμώνα οι πρώτες συνδέσεις στην πόλη της Δράμας

Η επέκταση του φυσικού αερίου στη Δράμα αποτελεί υποδομή ανάπτυξης► Από τον φετινό χειμώνα οι πρώτες συνδέσεις στην πόλη της Δράμας

Ενημερωτική εσπερίδα της ΔΕΔΑ και του Επιμελητηρίου Δράμας

Η επέκταση του φυσικού αερίου

στη Δράμα αποτελεί υποδομή ανάπτυξης

► Από τον φετινό χειμώνα οι πρώτες συνδέσεις στην πόλη της Δράμας

► Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα ανοίξει κατάστημα της ΔΕΔΑ στην πόλη μας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 30 Σεπτεμβρίου, στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης κ. Μάριο Τσάκα.

Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να δουν από κοντά την έναρξη των εργασιών της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας – Θράκης αλλά και στη Δράμα. Όπως είναι γνωστό, τα πρώτα έργα του φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας, έχουν ξεκινήσει από την περιοχή της ανάπλασης της 19ης Μαΐου, όπου εκτελούνται τα έργα της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια θα προχωρήσουν και σε άλλα τμήματα της πόλης μας.

Τα στελέχη της ΔΕΔΑ, παραβρέθηκαν και μίλησαν σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε αίθουσα του ξενοδοχείου KOUROS, ενώ συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν το Επιμελητήριο Δράμας.

deda

Τσάκας: «Από το φετινό χειμώνα οι πρώτες συνδέσεις»

Πριν από την έναρξη της ενημερωτικής εκδήλωσης, δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Τσάκας ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «τα έργα της εταιρείας μας έχουν ξεκινήσει και στην πόλη της Δράμας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός ανάπτυξης του δικτύου και ενσωμάτωσης των πρώτων πελατών, γιατί όπως έχουμε πει, από φέτος θα έχουμε τις πρώτες συνδέσεις». Όπως τόνισε μάλιστα, «ο φετινός χειμώνας θα βρει αρκετούς πολίτες συνδεδεμένους στα δίκτυα φυσικού αερίου».

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα του έργου, ο κ. Τσάκας είπε ότι «κατά την εξέλιξη του έργου θα γίνονται παράλληλα συνδέσεις και το έργο στο σύνολό του, σε πρώτη φάση για το συγχρηματοδοτούμενο έργο με την Περιφέρεια ΑΜΘ, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2023. Εννοείται ότι δεν θα περιμένει κάποιος για να συνδεθεί με την ολοκλήρωση του έργου. Σε κάθε κομμάτι που υλοποιούμε θα δίνουμε αέριο και θα συνεχίζουμε στο επόμενο».

«Μεγάλη ζήτηση…»

Όσον αφορά το σχετικό ενδιαφέρον από τους Δραμινούς, ο κ. Τσάκας σημείωσε ότι «πηγαίνει πολύ καλά η ζήτηση στη Δράμα, χωρίς ακόμα να έχουμε μπει κι εμείς πολύ επιθετικά στην πώληση. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και νομίζουμε ότι τώρα, όσο σκάβουμε δημιουργείται μεγαλύτερη ζήτηση. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα υπερκαλύψουμε τους στόχους για το έτος και θα πλησιάσουμε τους στόχους για το σύνολο του έργου»

Κατάστημα της ΔΕΔΑ στη Δράμα

Αναφέρθηκε επίσης ο κ. Τσάκας και στο άνοιγμα καταστήματος της ΔΕΔΑ στην πόλη της Δράμας, λέγοντας ότι «το κατάστημα της ΔΕΔΑ στην πόλη της Δράμας θα ανοίξει μέχρι τέλος Οκτωβρίου και θα βρίσκεται στην οδό Εφέδρων Αξιωματικών».

deda 1

Γεωργιάδης: «Από τις βασικές υποδομές για την ανάπτυξης ενός τόπου»

Δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης έκανε επίσης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ως συνδιοργανωτής της εσπερίδας. Όπως σημείωσε, «είναι ένα εμβληματικό έργο για την περιοχή, το οποίο ζητούσε το Επιμελητήριο εδώ και πολλά χρόνια. Είναι μια από τις βασικές υποδομές οι οποίες χρειάζονται για την ανάπτυξη ενός τόπου, είναι ιδιαίτερα θετικό ότι το έργο αφορά και το σύνολο της Περιφέρειας ΑΜΘ».

Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, «από τα ακούσματα που έχουμε, παρά την αρνητική συγκυρία της αύξησης των τιμών γενικώς της ενέργειας και των υδρογονανθράκων, το φυσικό αέριο αποτελεί εκτός από καθαρότερη ενέργεια, αν εξαιρέσουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ουσιαστικό πόλο προσέλκυσης επενδύσεων. Για την περιοχή μας είναι πολύ σημαντικό, γι’ αυτό είμαστε εδώ από κοινού με τη ΔΕΔΑ και δίνουμε ένα νέο στίγμα: μπαίνουμε σε μια νέα εποχή  η οποία έχει να κάνει με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων η Δράμα θα γυρίσει σελίδα».

Καταλήγοντας ο κ. Γεωργιάδης, σημείωσε ότι «το Επιμελητήριο Δράμας είναι εδώ για να στηρίξει τον επαγγελματικό κόσμο, αλλά πρωτίστως να προωθήσει κάθε τι αναπτυξιακό, ειδικά με την χρήση του φυσικού αερίου. Ξέρω ήδη επιχειρήσεις που μιλάνε με τους πωλητές της ΔΕΔΑ και διαμορφώνουν λύσεις αυτή την ώρα».

deda2

Χαιρετισμοί

Την ενημερωτική εκδήλωση, άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη της επέκτασης του φυσικού αερίου στη Δράμα, ενώ αναφέρθηκε «στο παζλ της τοπικής οικονομίας, το οποίο συμπληρώνουν κυρίως πολυάριθμες μικρές επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης των οποίο ιδιαίτερα πρέπει να προσέξουμε λόγω των ενεργοβόρας παρουσίας του σε συνδυασμό με τα αρτοποιία και ζαχαροπλαστεία τα οποία καταναλώνουν μεγάλο αριθμό ενέργειας».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε ακόμα και σε ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και την παγκόσμια ανάγκη για στροφή της παγκόσμιας οικονομίας προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι, «το έργο του φυσικού αερίου θα αποτελέσει μια ουσιαστικά υποδομή ανάπτυξης» στην περιοχή. Όπως είπε, μόνο η κατασκευή του έργου θα απασχολήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε συνδυασμό και με τη συντήρησή του στη συνέχεια καθώς και άλλες επιχειρήσεις.

Αναφέρθηκε επίσης ο κ. Γεωργιάδης και στην μεγάλη προσπάθεια που κατέλαβε η Περιφέρεια ΑΜΘ και ο αείμνηστος περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης για την κατασκευή αυτού του έργου.

Χαιρετισμό στην εσπερίδα απηύθυνε επίσης και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρ. Παπαθεοδώρου, σημειώνοντας ότι «η έλευση του φυσικού αερίου στη Δράμα, αποτελεί για μας αναπτυξιακό πρόγραμμα. Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος έχει πει πολλές ότι στόχος της Περιφέρειας ήταν να μετατραπεί από ένα ενεργειακό πέρασμα σε έναν ενεργειακό σταθμό. Και η ΔΕΔΑ με τις συνδέσεις του φυσικού αερίου σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, θα το πραγματοποιήσει».

Τσάκας: «Το αύριο μπορεί να είναι πολύ καλύτερο από το σήμερα…»

Την κεντρική ομιλία ενημέρωσης για το έργο, έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Τσάκας, επισημαίνοντας αρχικά μεταξύ άλλων ότι, «το αύριο μπορεί να είναι πολύ καλύτερο από το σήμερα που ζούμε».

Ο κ. Τσάκας αναφερόμενος στο έργο σημείωσε ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ ήταν η πρώτη που ενέταξε το έργο αυτό στο ΕΣΠΑ και ότι αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα και μάλιστα «αποτέλεσε την διελκυστίνδα ώστε και οι άλλες Περιφέρειες να προχωρήσουν και αυτές».

Αυτό που χαρακτηριστικά σημείωσε ο ίδιος, είναι το έργο «είχε φτάσει στο χείλος της απένταξης λόγω πολλών προβλημάτων και λαθών. Δεν είναι υπερβολή αυτό, ότι αν το έργο αποτασσόταν θα ήταν καταστροφή, γιατί μετά το 2023 οι συμβατικοί αγωγοί παύουν να χρηματοδοτούνται. Και αν δεν γινόταν τώρα, δεν θα γινόταν ποτέ».

Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντικότητα του έργου ως «πυλώνας ανάπτυξης» στις πόλεις παρέμβασης του έργου, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι, στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, «αποτελεί το μεγαλύτερο έργο μετά την έλευση του ηλεκτρισμού  πριν από πολλές δεκαετίες. Αν αναλογιστούμε την αλλαγή των εποχών του τι σήμαινε τότε ο ηλεκτρισμός και τι σήμερα το φυσικό αέριο, θεωρούμε ότι είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση υποδομών στην Περιφέρεια».

Σημείωσε επίσης ότι, σε δεύτερο στάδιο εξετάζεται και το σενάριο επέκτασης του αερίου σε όμορες περιοχές που υπάρχει αυξημένη βιομηχανική δραστηριότητα, ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι «η Δράμα φημίζεται για τις πολύ καλές επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας», λέγοντας ότι, «το ενεργειακό κόστος μαζί με το μισθολογικό είναι στο 50% -50%. Μειώνοντας το ενεργειακό κόστος, ανοίγουμε διάπλατα τις πόρτες για νέες επενδύσεις».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της τιμής του φυσικού αερίου, ο κ. Τσάκας είπε ότι είναι μακράν το φθηνότερο από τα συμβατικά καύσιμα και έχει επιλεγεί και από την κυβέρνηση για ενεργειακούς λόγους, επισημαίνοντας ότι «το φυσικό αέριο έχει επιλεγεί ως ενδιάμεσο καύσιμο, ως καύσιμο μετάβασης που θα οδηγήσει τη χώρα τις επόμενες δεκαετίες στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το 2050, που θέλουμε να πάμε σε πλήρη κάλυψη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)».

DEDA (18)

Κατάστημα της ΔΕΔΑ στη Δράμα

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης από τους άμεσους συνεργάτες του κ. Τσάκα, κ. Αυλωνίτη στο θέμα των πωλήσεων και κ. Λογοθέτη όσον αφορά τα τεχνικά ζητήματα.

Αυτό που γενικότερα αναφέρθηκε, είναι ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχει ανοίξει στην πόλη της Δράμας κατάστημα της ΔΕΔΑ, όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες και να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους προκειμένου να ενταχθούν στο δίκτυο.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι, όσο προχωράει το έργο με το σκάψιμο σε κεντρικές οδούς της πόλης σε πρώτη φάση,  θα γίνονται ταυτόχρονα και συνδέσεις. Ενώ, όσο αυξάνεται το δεδηλωμένο ενδιαφέρον των καταναλωτών, τόσο το έργο θα προχωράει σε ακόμα περισσότερα σημεία της πόλης.

Όπως ειπώθηκε μάλιστα, ακόμα και ένα μόνο ενδιαφέρον αν υπάρχει σε μια πολυκατοικία, το έργο θα προχωρήσει στην επέκτασή του εκεί και θα δημιουργηθούν εγκάρσιες τομές στα πεζοδρόμια προκειμένου να γίνουν άμεσα οι συνδέσεις.