Home > νέα > Επικίνδυνη συρρίκνωση της κτηνοτροφίας στην ΑΜΘ και ειδικά στο Ν. Δράμας

Επικίνδυνη συρρίκνωση της κτηνοτροφίας στην ΑΜΘ και ειδικά στο Ν. Δράμας

Αναφορά Χ. Κεφαλίδου στη Βουλή

Επικίνδυνη συρρίκνωση της κτηνοτροφίας

στην ΑΜΘ και ειδικά στο Ν. Δράμας

 

 

ΑΝΑΦΟΡΑ στη Βουλή κατέθεσε χθες η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα. Χαρά Κεφαλίδου και προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κι Λιβανό, σχετικά με την επικίνδυνη συρρίκνωση της κτηνοτροφίας στην ΑΜΘ και ειδικά στο Ν. Δράμας, λόγω της οικονομικής απαξίωσης των κτηνοτρόφων.

Η Βουλευτής ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες αντιμετώπισης των οξυμένων προβλημάτων του κλάδου και να μεριμνήσει για την δίκαιη κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους ενόψει και της νέας ΚΑΠ 2021-2027.

Αναλυτικότερα, η κα. Κεφαλίδου αναφέρεται στην επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Αν. Μακεδονίας – Θράκης,  οι οποίοι επισημαίνουν τη σωρεία των αξεπέραστων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και που οδηγούν σε διαρκή συρρίκνωση την κτηνοτροφία στην ΑΜΘ, με συνέπεια να ερημώνονται τα χωριά, αφού οι κτηνοτρόφοι αποτελούν κυρίως τους λίγους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Όπως τονίζει ιδιαίτερα στην αναφορά της, «στη Δράμα μόνο, έχει αποχωρήσει περίπου το ¼ των κτηνοτρόφων τα τελευταία 4 χρόνια. Χωρίς κτηνοτρόφους η διατροφική αυτάρκεια της πατρίδας μας, που είναι το ζητούμενο, συνεχίζει να παραμένει μόνο ένα σύνθημα.

Εκτός των πολλαπλών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν και εκκρεμούν (όπως αύξηση τιμών στις ζωοτροφές και γενικά στο κόστος παραγωγής καθώς και έλλειψη μέτρων στήριξής τους από την πολιτεία, καταμερισμός εθνικού αποθέματος, παραχωρήσεις δημόσιων και κοινόχρηστων εκτάσεων για ΑΠΕ, αποζημιώσεις ζωονόσων, αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ενισχύσεις του κλάδου λόγω Covid κλπ.), σοβαρότατο πρόβλημα είναι και οι επιλέξιμες για ενισχύσεις βοσκοτοπικές εκτάσεις της χώρας και ο καταμερισμός τους, που ενώ η διαχείρισή τους και ο καταμερισμός πέρασε, θεωρητικά, από τους Δήμους στις Περιφέρειες (με την ΚΥΑ 873/55993/26.5.2015 όπως αυτή τροποποιήθηκε από την ΚΥΑ 1217/264725/ 27.09.2021), στην πραγματικότητα δεν έχει φύγει ποτέ μέχρι σήμερα από τη δικαιοδοσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ)».

Επισημαίνεται ακόμα «η στρεβλή και άδικη κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους, ανάλογα με την περιφέρεια (χωρική ενότητα) που ανήκουν, έχει στερήσει πολλά χρήματα από τους κτηνοτρόφους και την οικονομία της περιφέρειας ΑΜΘ, σε σχέση με κτηνοτρόφους άλλων περιφερειών, με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο».