Home > Νέα > Επιμορφωτική δράση από το  Κέντρο  Ημέρας «Πολυδεύκης» της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.  στους εκπαιδευτικούς του 5ου Γυμνασίου Δράμας

Επιμορφωτική δράση από το  Κέντρο  Ημέρας «Πολυδεύκης» της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.  στους εκπαιδευτικούς του 5ου Γυμνασίου Δράμας

Επιμορφωτική δράση από το  Κέντρο

 Ημέρας «Πολυδεύκης» της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.

 στους εκπαιδευτικούς του 5ου Γυμνασίου Δράμας

 

Επιμορφωτική δράση για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών πραγματοποίησε το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» της  Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. (Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης) στο  5ο Γυμνάσιο Δράμας. Η δράση η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας είχε ως τίτλο «Διαχείριση συγκρούσεων μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών – Ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης».

Κάθε σχολική μονάδα αποτελεί μέρος της κοινωνίας, μέσα στην οποίο συνυπάρχουν και καλούνται να συνεργαστούν άτομα με διαφορετικές προσωπικότητες και αξίες (εκπαιδευτικοί, κηδεμόνες, μαθητές). Ως εκ τούτου, οι συγκρούσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής πραγματικότητας επιφέροντας επιπτώσεις άλλοτε αρνητικές και άλλοτε θετικές στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν η εκπαίδευση και η καλλιέργεια δεξιοτήτων των συμμετεχόντων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συγκρουσιακών φαινομένων. Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποιήθηκε στην μέθοδο της ενεργητικής ακρόασης ως μέθοδος πρόληψης καθώς σύμφωνα με έρευνες η εφαρμογή της ενεργητικής ακρόασης  βοηθάει τους μαθητές να διαμορφώσουν θετικότερη αυτοαντίληψη, καταλληλότερη συμπεριφορά, λιγότερες απουσίες, λιγότερα προβλήματα πειθαρχίας, μείωση βανδαλισμών σε βάρος της σχολικής ιδιοκτησίας καθώς και αύξηση της δημιουργικότητας κατά την διάρκεια του σχολικού έτους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ενημέρωσης υπήρξε ενεργή αλληλεπίδραση με τους εκπαιδευτικούς κατόπιν παρακίνησης των ειδικών μέσα από την αναφορά τους σε γεγονότα από την καθημερινότητά τους στη σχολική ζωή. Συχνό φαινόμενο αποτελεί η δυσκολία κατανόησης και αποδοχής των προβλημάτων των παιδιών από την πλευρά των γονέων με αποτέλεσμα ενίοτε τη δημιουργία εντάσεων, τη διακοπή της επικοινωνίας και κατ’ επέκταση την αδυναμία επίλυσης αυτών όπως τονίζουν οι άνθρωποι της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α..

Η δράση ολοκληρώθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα με την αναφορά από τους ειδικούς  στη σημασία της αυτοφροντίδας η οποία αποτελεί βασική συνθήκη για τη διατήρησης και ενίσχυση της ψυχικής υγείας ανθεκτικότητας και ως εκ τούτου για την αντιμετώπιση δύσκολων και δυσάρεστων καταστάσεων.