Home > Πρώτο Θέμα > Επίσκεψη Αμερικανών στρατιωτικών στο Σπήλαιο Αγγίτη Προσοτσάνης -Τέλη Μαρτίου παραδίδεται το Παλαιοντολογικό Μουσείο

Επίσκεψη Αμερικανών στρατιωτικών στο Σπήλαιο Αγγίτη Προσοτσάνης -Τέλη Μαρτίου παραδίδεται το Παλαιοντολογικό Μουσείο

Έντονο το ενδιαφέρον από την πλευρά της Αμερικής

Επίσκεψη Αμερικανών

στρατιωτικών στο Σπήλαιο

Αγγίτη Προσοτσάνης

Τέλη Μαρτίου παραδίδεται το Παλαιοντολογικό Μουσείο

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΕΝΤΟΝΟ ενδιαφέρον της Αμερικής φαίνεται πως αποκτά το Σπήλαιο Αγγίτη στην Προσοτσάνη Δράμας, το τελευταίο διάστημα.

Αρχικά, υπήρξε το ενδιαφέρον για γυρίσματα ταινίας από το Χόλυγουντ, με πρωταγωνιστή τον γνωστό αστέρα Ρόμπερτ ντε Νίρο. Όπως είναι γνωστό και έχουμε ήδη δημοσιεύσει σχετικά, το ενδιαφέρον αυτό δεν έχει αλλάξει, ενώ η παραγωγή αναμένει την πτώση των νερών, καθώς το χειμώνα είναι φουσκωμένα. Μόλις αρχίσουν να πέφτουν στις αρχές της Άνοιξης, το κινηματογραφικό συνεργείο θα βρεθεί στην περιοχή για να προχωρήσεις στα γυρίσματα.

Το νέο ενδιαφέρον όμως, εστιάζεται από Αμερικανούς στρατιωτικούς που εδρεύουν στην περιοχή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, υπάρχουν ήδη κλεισμένες ημερομηνίες, ώστε στα μέσα Μαρτίου, 100 Αμερικανοί στρατιωτικοί  να επισκεφτούν το Σπήλαιο Αγγίτη. Οι λόγοι της επίσκεψης είναι καθαράτουριστικοί, προκειμένου να γνωρίσουν την περιοχή μας.

Αυτό σημαίνει ότι το τουριστικό πρόσημο στη Δράμα αυξάνεται και είναι κάτι που έχει ενδιαφέρον, καθώς μπαίνει μπροστά η κίνηση της τουριστικής μηχανής για τη Δράμα.

Το Σπήλαιο Αγγίτη είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Αν. Μακεδονίας και Θράκης και το οποίο έχει τη μοναδικότητα να είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στον κόσμο. Βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ.  βορειοδυτικά της Δράμας στο Δήμο Προσοτσάνης, είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων, ενώ συνολικά εκτείνεται σε μήκος άνω των 21 χλμ. Ανακαλύφθηκε από μια ομάδα Γάλλων σπηλαιολόγων το 1978 σε συνεργασία με την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία.

Η πορεία μέσα στο σπήλαιο είναι εντυπωσιακή, καθώς γίνεται πάνω σε ένα τεχνικό γεφυράκι, που το διασχίζει κατά μήκος με τους πανέμορφους σταλακτίτες, άλλοτε πάνω από τα ήρεμα νερά του ποταμού Αγγίτη και άλλοτε πάνω από τα θορυβώδη νερά, όταν ακολουθούν πορεία σε επικλινή στάση.  Εντυπωσιακή επίσης, είναι και η έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό, από ένα μικρό τοξοειδές άνοιγμα στη βάση ενός μικρού θολωτού σπηλαίου (αίθουσα του τροχού). Η αίθουσα αυτή έχει διάμετρο 40 μέτρα και μέγιστο ύψος 15 μέτρα, ενώ ήταν γνωστό λόγω του φυσικού ανοίγματος και αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για τους σπηλαιολόγους.

Το Παλαιοντολογικό Μουσείο

Σημαντική είναι επίσης και η ολοκλήρωση του Παλαιοντολογικού Μουσείου Προσοτσάνης, του οποίου οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί. Όπως είπε ο δήμαρχος κ. Αθανασιάδης, σύντομα μέχρι τέλος του μήνα, το Παλαιοντολογικό θα παραδοθεί πλέον στο Δήμο, ώστε να ξεκινήσει να δέχεται επισκέπτες.

Χαρακτηριστικό του έργου, είναι ότι με την πανδημία καθυστέρησε σε μεγάλο βαθμό, επιτέλους όμως φτάσαμε στο τέλος. Το Παλαιοντολογικό Μουσείο Προσοτσάνης κοντά στο χωρίο Πηγές και με το Σπήλιο Αγγίτη θα συνδέεται με ένα τρενάκι για μια πλήρη περιήγηση στην περιοχή.

Θα πρέπει να πούμε ότι η ευρύτερη περιοχή της Προσοτσάνης εντυπωσιάζει πραγματικά, διότι πρόκειται για έναν γεωγραφικό χώρο όπου, σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου, από τα μέσα της 6ης π.Χ. χιλιετίας οργανώνονται οι πρώτοι νεολιθικοί οικισμοί που συνεχίζονται και στα χρόνια της Εποχής του Χαλκού (αρχές 3ης π.Χ. χιλιετίας – 1.050 π.Χ.). Τα ίχνη τους συναντώνται είτε στις όχθες του ποταμού Αγγίτη, όπως στις Πηγές και στη Γραμμένη, είτε μακρύτερα από το ποτάμι, όπως στην Πετρούσα.
Στο τέλος της Εποχής του Χαλκού και στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου συνεχίζεται η ζωή σε άλλες θέσεις στα όρια του Δήμου. Πρόκειται είτε για θέσεις στα πεδινά, στην κοιλάδα του Αγγίτη, όπως η θέση «Μεγάλη Τούμπα» της Καλής Βρύσης όπου ο σημαντικός οικισμός της εποχής του Σιδήρου (1.050 π.Χ. – 750 π.Χ.) συνεχίζει τη ζωή του μέχρι τους όψιμους ρωμαϊκούς χρόνους».