Home > νέα > Επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Αν. Μακεδονίας – Θράκης- Προτάσεις για τον τρόπο κατανομής των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027

Επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Αν. Μακεδονίας – Θράκης- Προτάσεις για τον τρόπο κατανομής των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027

Επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Προτάσεις για τον τρόπο κατανομής

των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ

για την περίοδο 2021-2027

 

 

ΤΟ ΘΕΜΑ της κατανομής των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027, θίγουν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Όπως επισημαίνουν σε μια μακροσκελή επιστολή, «το καλοκαίρι του 2014, αποφασίστηκε από την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, να εφαρμοστεί στη χώρα μας, για την περίοδο 2015-2019, το ιστορικό μοντέλο στην κατανομή της ΒΕΣ (Βασική Εισοδηματική Στήριξη). Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η πενταετής σύγκλιση, σε πέντε ίσα βήματα, με στόχο σύγκλισης το 60%!!!

Το 2015 η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, νομοθετεί την κατανομή των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων, με διαφορετική πυκνότητα βόσκησης κατά χωρική ενότητα,  εφαρμόζοντάς την μέσω της γνωστής σε όλους μας, τεχνικής λύσης.

Ταυτόχρονα, κλήθηκε να εφαρμόσει το ιστορικό μοντέλο που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ, αλλά δυστυχώς δεν είχε το πολιτικό σθένος να προχωρήσει, σε καμία σοβαρή αλλαγή του ιστορικού μοντέλου, προς το δικαιότερο και αναλογικότερο».

Περιγράφοντας στη συνέχεια την υφιστάμενη κατάσταση, αναφέρονται στο ότι «κτηνοτρόφοι και αγρότες με ελάχιστο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, που εισπράττουν δυσανάλογα μεγάλα ποσά ενισχύσεων, στη βάση των δικαιωμάτων του 2014», ενώ σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «κτηνοτρόφοι μείωσαν το ζωικό τους κεφάλαιο όσο χαμηλότερα τους επέτρεπε ο κανονισμός, για να εισπράττουν τις ενισχύσεις που τους δόθηκαν το 2015» και ακόμα, «κτηνοτρόφοι και αγρότες που αύξησαν κατά τη διάρκεια της πενταετίας το ζωικό και το φυτικό τους κεφάλαιο, συνέχισαν να εισπράττουν το ίδιο ποσό με το 2015».

Αναφερόμενοι στις προτάσεις τους, ζητούν να γίνει «Ανακατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, με κοινή πυκνότητα βόσκησης σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας. – Επανυπολογισμός των μοναδιαίων αξιών, όλων των κτηνοτρόφων της χώρας. Μετά τις παραπάνω ενέργειες, άμεση σύγκλιση των δικαιωμάτων στο 100%».

Όπως επισημαίνουν επίσης, «δικαιούχοι των ενισχύσεων, πρέπει να είναι μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι και αγρότες, δηλαδή αυτοί που το γεωργικό τους εισόδημα υπερβαίνει το εξωγεωργικό», να υπάρξει «διατήρηση των τριών περιφερειών ενισχύσεων δηλαδή, βοσκοτόπων, αρόσιμων, μονίμων καλλιεργειών» και να γίνει «ένταξη στο σύστημα των επιλέξιμων βοσκοτόπων επιπλέον εκτάσεων, στις χωρικές ενότητες που αυτές χρειάζονται, ώστε η πυκνότητα βόσκησης, βάση της οποίας υπολογίζονται τα επιλέξιμα στρέμματα βοσκοτόπων, να είναι κοινή, για  ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια. Εξαίρεση πρέπει να αποτελούν, οι παραμεθόριες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, για λόγους δημογραφικούς και αυξημένου κόστους παραγωγής και τα νησιά για τους ίδιους λόγους αλλά λόγω και των ξηροθερμικών συνθηκών που τα επηρεάζουν, γι’ αυτό  πρέπει να έχουν 10% χαμηλότερη πυκνότητα βόσκησης από την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα .