Home > Νέα > Επιστολή του Επιμελητηρίου Δράμας στον Υπ. Οικονομίας «Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δημιουργεί ζητήματα βιωσιμότητας σε επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις»

Επιστολή του Επιμελητηρίου Δράμας στον Υπ. Οικονομίας «Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δημιουργεί ζητήματα βιωσιμότητας σε επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις»

Επιστολή του Επιμελητηρίου Δράμας στον Υπ. Οικονομίας

«Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

δημιουργεί ζητήματα βιωσιμότητας

σε επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις»

 

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών  κ. Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με το νέο φορολογικό Νομοσχέδιο, απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι, «δημιουργεί πλέον και σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας στους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις».

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται μεταξύ άλλων:

«Όλοι μας είμαστε υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής σε όλα τα επίπεδα. Είτε σε μικρές είτε σε μεγάλες επιχειρήσεις. Ειδικότερα αναφέρει, ότι, ήδη έχουν προχωρήσει μέτρα όπως τα pos, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δαπανών και πολλά άλλα ψηφιακά εργαλεία, πράγμα που δεν αιτιολογεί την επιβολή τεκμηρίων.  Επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονη προσέγγιση μείωσης της φοροδιαφυγής και η φιλοσοφία του είναι μιας άλλης εποχής πολλές δεκαετίες πίσω.

Ταυτόχρονα επισημαίνονται τα κάτωθι ως ερωτήματα και διαπιστώσεις που πηγάζουν από τις διατάξεις του.

  1. Ο χρόνος που επιλέχθηκε να εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2023, αποτελεί αιφνιδιασμό που δεν αφήνει περιθώρια ειδικότερα σε επαγγελματίες με θέσεις εργασίας, οι οποίες και συμπεριλαμβάνονται στα τεκμήρια.
  2. Το νομοσχέδιο προβλέπει ποσό ελάχιστης αμοιβής, αλλά ουσιαστικά δεν είναι. Είναι  ελάχιστο ποσό  κερδών, πράγμα που απαγορεύει ουσιαστικά την εμφάνιση πιθανής ζημίας.
  3. Τα ποσά ελάχιστων κερδών που θα προκύψουν θα είναι στην πλειονότητα τους μεγαλύτερα του ορίου 10.920 ευρώ. Αυτό προκύπτει  γιατί με  την παλαιότητα έναρξης της επιχείρησης αυξάνεται από 10% – 30% και με το μισθοδοτικό κόστος συν 10% αν έχει μισθωτό εργαζόμενο.
  4. Θέτει το ερώτημα : γιατί τον πρώτο χρόνο να έρθουν αντιμέτωποι οι επαγγελματίες με αυξημένη προκαταβολή φόρου; Προκαταβολή φόρου σε τεκμήριο;
  5. Σε επιδοτούμενο από προγράμματα προσωπικό τι θα γίνει; Θα είναι τεκμήριο και αυτό;
  6. ΑΝ μια ατομική επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας επενδύσει πχ με άνοιγμα υποκαταστήματος, παρουσιάσει ζημία ή πολύ μειωμένη κερδοφορία θα ενταχθεί στα αντικειμενικά κριτήρια; Βοηθά τις μικρές επενδύσεις το μέτρο;
  7. Αφού η φορολόγηση γίνεται με τεκμήρια, δεν πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα  και κλείσιμο βιβλίων εφόσον φορολογείται για παραπάνω από αυτά που δηλώνει;
  8. Τι θα αποδέχονται οι Τράπεζες στα κριτήρια τους; Το τεκμαρτό ή το πραγματικό;
  9. Πολλές επιχειρήσεις για τους υπαλλήλους θα θεσπίσουν το μπλοκάκι με αποτέλεσμα απώλεια εσόδων από τον ΕΦΚΑ-ΙΚΑ.
  10. Τοποθετεί στο ίδιο καλούπι ομοειδής επιχειρήσεις που δουλεύουν με διαφορετικό μικτό κέρδος. Πχ. Κυλικεία σχολείων ή νοσοκομείων σε σύγκριση με αεροδρόμια, πλοία κλπ Επισημαίνω ότι πολλά επαγγέλματα είναι και εποχικά με ότι αυτό συνεπάγεται.
  11. Σε περιοχές χωριά κάτω των 500 κατοίκων ένα καφενείο γιατί να δηλώνει το όριο που θεσπίσατε;
  12. Και τέλος ένας επαγγελματίας που μέχρι τώρα δεν εξέδιδε αποδείξεις γιατί να εκδίδει και να επιβαρύνεται ή και να επιβαρύνει με ΦΠΑ τον πελάτη του αφού ούτως ή άλλως θα φορολογείται στο τεκμαρτό».