Home > νέα > Επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ του «Π.Τ.»-Προς νέα προκήρυξη  για την κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Νευροκοπίου

Επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ του «Π.Τ.»-Προς νέα προκήρυξη  για την κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Νευροκοπίου

Επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ του «Π.Τ.»

Προς νέα προκήρυξη  για

την κατασκευή του Δημοτικού

Σχολείου Νευροκοπίου

Οι ανατιμήσεις των οικοδομικών σταματούν τα έργα σε όλη την Ελλάδα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ πρόσφατο ρεπορτάζ του «Πρωινού Τύπου», σχετικά με το ζήτημα της κατασκευής του νέου Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου.

Ο «Π.Τ.», παρακολουθεί στενά το ζήτημα της πορείας ενός έργου, το οποίο σήμερα θα έπρεπε να είναι ολοκληρωμένο και  να λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο, παρ’ όλα αυτά όμως, αυτό βρίσκεται ακόμα στα  θεμέλια.

Επίσης, μια τεράστια ανοιχτή λακκούβα μέσα στον προαύλιο χώρο του υφιστάμενου Δημοτικού Σχολείου Νευροκοπίου, συνεχίζει να προκαλεί ερωτηματικά και αγανάκτηση στους κατοίκους της περιοχής.

Πρόκειται για ένα έργο, για το οποίο ο αείμνηστος δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου, Βασίλης Γιαννόπουλος είχε αγωνιστεί ιδιαίτερα για να το πετύχει και μάλιστα με πολύ κόπο και πολλά εμπόδια. Τα οποία όλα ξεπεράστηκαν επιτυχώς. Φαίνεται όμως ότι, η μοίρα αυτού του τόπου έχει μια ιδιαιτερότητα: όλα τα μεγάλα έργα, να παραμένουν στάσιμα για μεγάλα διαστήματα, να μην προχωράνε για διάφορους λόγους. Τρανταχτό παράδειγμα οι Φυλακές Νικηφόρου και φυσικά και άλλα έργα.

Σε ένα από τα τελευταία δημοσιεύματα της εφημερίδας μας, στις 18 Νοεμβρίου 2021, αναφερόμασταν σε ασφαλείς πληροφορίες, ότι οι υποψήφιοι ανάδοχοι εργολάβοι που είχαν καταθέσεις προτάσεις στην προκήρυξη του έργου, δεν μπορούν πλέον να αναλάβουν την συνέχιση του έργου. Και το πρόβλημα είναι, ότι όλα τα οικοδομικά υλικά έχουν πάρει υψηλές ανατιμήσεις και ως παράδειγμα φέρνουν τον σίδηρο, ο οποίος αυξήθηκε κατά 200% την τελευταία περίοδο.

Ο πρώτος εργολάβος που είχε αναλάβει το έργο, το σταμάτησε από την πρώτη κιόλας θεμελίωση, καθώς δεν μπόρεσε να συνεχίσει για καθαρά οικονομικούς λόγους. Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, η ΚΤΥΠ ΑΕ προχώρησε και υπέγραψε σύμβαση με τον δεύτερο υποψήφιο ανάδοχο, ο οποίος φαίνεται όμως ότι και αυτός είδε ότι η οικονομική κατάσταση  που επικρατεί είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς όπως είπαμε, οι ανατιμήσεις σε όλα τα οικοδομικά είδη και όχι μόνο, έχουν πάρει την ανιούσα. Οπότε και αυτός παραιτήθηκε από το έργο.

Έτσι, η ΚΤΥΠ ΑΕ, βλέποντας ότι και οι επόμενοι εργολάβοι που είχαν προτείνει μεγάλες εκπτώσεις γύρω στο 50% από το σύνολο του προϋπολογισμού προκειμένου να το πάρουν, δεν μπορούν να το αναλάβουν και έτσι σκέφτεται πλέον να προχωρήσει τις διαδικασίες.

Και οι διαδικασίες αυτές, είναι να προχωρήσει σε μια νέα προκήρυξη του έργου, καθώς πολλά πράγματα έχουν αλλάξει πια όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως όπως λένε μηχανικοί, ότι οι ανατιμήσεις στα οικοδομικά  υλικά, αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα σε όλη τη χώρα. Ανάδοχοι – εργολάβοι αδυνατούν να προχωρήσουν σε πολλά έργα, καθώς οικονομικά πλέον «δεν μπορούν να βγουν» και κινδυνεύουν να έχουν «μεγάλη χασούρα».

Το ίδιο θέμα έχει προκύψει και με το έργο της αντικατάστασης του ελαστικού τάπητα του Δημοτικού Σταδίου Δράμας «Αλέκος Φρούσιος». Όπως γράφαμε και προχθές (24 Νοεμβρίου), ο ανάδοχος εργολάβος ζήτησε εξάμηνη παράταση για το έργο, καθώς δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω των ανατιμήσεων και με τις τιμές που είχε πάρει το έργο.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές πανελλαδικό φαινόμενο, το οποίο προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους πολίτες, ενώ οι εργολάβοι και μηχανικοί έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να ρυθμίσει με κάποιο τρόπο την κατάσταση αυτή και να προχωρήσουν τα έργα.

Φυσικά, η όλη κατάσταση δημιουργεί και χαμένες θέσεις εργασίες, καθώς πολλά συνεργεία που είχαν  προσληφθεί, δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν. Όσοι εργολάβοι είχαν προχωρήσει σε στοκάρισμα υλικών, συνεχίζουν τις δουλειές τους, προφανώς μέχρι εκεί που θ’ αντέξουν.

Να σημειώσουμε επίσης, ότι, πριν από μερικές ημέρες, η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε στη Βουλή σχετική ερώτηση για την πορεία του έργου κατασκευής του Δημοτικού Σχολείου Νευροκοπίου και αναμένονται επίσημες απαντήσεις.