Home > Εκδηλώσεις > Έρχεται το 3ο Brevet Φιλλίπων στους δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου

Έρχεται το 3ο Brevet Φιλλίπων στους δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου

Στην επέτειο της ιστορικής Μάχης των Φιλίππων

Έρχεται το 3ο Brevet Φιλλίπων στους δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας,

Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου

►Μια συμβολική ποδηλατική διαδρομή 210 χλμ. από την ΑμΚΕ «Οψόμεθα εις Φιλίππους»

 

 

Το Πάρκο Φιλίππων έρχεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος χάρη σε μια συμβολική ποδηλατική διοργάνωση, που θα φιλοξενηθεί εντός επτά δήμων, των νομών Καβάλας – Δράμας – Σερρών, στις 19 Οκτωβρίου.

Πρόκειται, για το «3ο Brevet Φιλίππων – Brevet Philippi», το οποίο διοργανώνει η Επιστημονική Ομάδα/ΑΜΚΕ «Οψόμεθα εις Φιλίππους» για τρίτη συνεχή χρονιά, με την άμεση συνεργασία του Ποδηλατικού Συλλόγου Καβάλας «Κύκλοτρον», του Ποδηλατικού Ομίλου Δράμας, της Πρωτοβουλίας Πεζών Ποδηλατών Δράμας και τη συνδρομή φορέων της περιοχής, καθώς και ιδιωτών χορηγών.

Φέτος, όπως και πέρυσι, η διοργάνωση αναμένεται να προσελκύσει στην περιοχή δεκάδες ποδηλάτες και συνοδούς τους, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα διατρέξουν συνολικά 210 χλμ. διασχίζοντας κατά σειρά τους δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου (σε συνολικά 20 οικισμούς), με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και τερματισμό την Πλατεία Πελεκανίδη των Κρηνίδων.

Το 3ο Brevet Φιλίππων, διοργανώνεται και πάλι στην επέτειο της ιστορικής Μάχης των Φιλίππων (του 42 π.Χ.), που έκρινε την τύχη της Δημοκρατίας στην αρχαία Ρώμη και την πορεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη συνέχεια, καθιστώντας την περιοχή των Φιλίππων  επίκεντρο κοσμογονικών εξελίξεων στον αρχαίο κόσμο.

Brevet Philippi - Ενεργοποίηση πολιτιστικών συλλόγων και τοπικής κοινωνίας (1)

Η δράση «Brevet Φιλίππων – Brevet Philippi», έχει πλέον καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός και ακολουθεί τα γαλλικά πρότυπα ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού, με υλοποίηση της διοργάνωσης στο πλαίσιο της Brevet Randonneurs Mondiaux και Audax Club Parissien, υπό την επίβλεψη του Brevet Randonneurs Greece. Οι ποδηλάτες, υποχρεούνται να διανύσουν την προγραμματισμένη διαδρομή (περνώντας από καθορισμένους σταθμούς) και να τερματίσουν εμπρόθεσμα μέσα σε 13,5 ώρες από την εκκίνηση.

Μέσω της συγκεκριμένης ποδηλατικής διαδρομής οι διοργανωτές του  Brevet Φιλίππων, στοχεύουν στην προβολή των δήμων και των οικισμών του Πάρκου Φιλίππων, αλλά και τη συμβολική σύνδεση των πιο σημαντικών αρχαιολογικών τόπων της περιοχής: των Φιλίππων – ο αρχαιολογικός χώρος των οποίων έχει ήδη χαρακτηριστεί Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – και της Αμφίπολης – που αναδεικνύεται ξανά πανελ­ληνίως και διεθνώς λόγω των πρόσφατων εκπληκτικών ευρημάτων στο λόφο Καστά.

Μέσω της διοργάνωσης, υλοποιούνται δράσεις ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων, της πόλης της Καβάλας και άλλων επιλεγμένων σημείων του Πάρκου Φιλίππων (π.χ. Φαράγγι Αγγίτη, Σπήλαιο Αλιστράτης, Βαπτιστήριο Λυδίας κ.α.), καθώς και προβολής της πολιτι­στι­κής και γαστρονομικής ταυτότητας της «καρδιάς» της Ανατολικής Μακεδονίας, με έμφαση στην ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και φορέων (δήμοι, σύλλογοι, επι­χειρήσεις, κάτοικοι οικισμών). Στην φετινή διοργάνωση, οι ποδηλάτες θα διασχίσουν μεταξύ άλλων, τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, αλλά και την κωμόπολη Πρώτη Σερρών.

Brevet Philippi - Εθελοντισμός - Συμμετοχή νέων

Αξίζει να επισημανθεί, ότι τα Βrevet είναι διοργανώσεις μη ανταγωνιστικής ποδηλασίας μεγάλων αποστάσεων και τουριστικού χαρακτήρα, χωρίς εξωτερική βοήθεια για τους συμμετέχοντες, με χρονικό περιορισμό. Ξεκινούν από διαδρομές 200 χλμ. με 13,5 ώρες χρόνο περιορισμού (υποχρεωτικός χρόνος ολοκλήρωσης της διαδρομής). Το πρώτο Βrevet, διοργανώθηκε το 1891 στη διαδρομή Παρίσι – Βρέστη – Παρίσι (Paris – Brest – Paris,  PBP) και ενέπνευσε τους μοντέρνους Ολυμπιακούς ποδηλατικούς αγώνες και τον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας (τον περίφημο Tour de France).

Η συνεισφορά συμμετοχής στο Brevet είναι 10 ευρώ, και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν στην ποδηλατική αυτή διοργάνωση μέσω της ιστοσελίδας http://www.brevetphilippi.com –όπου μπορούν να βρουν και κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία (όρους συμμετοχής, αναλυτική διαδρομή, προσφερόμενες παράλληλες δραστηριότητες κ.α.).

Για την άρτια διοργάνωση και του φετινού «Brevet Φιλίππων – Brevet Philippi», η Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους» έχει την ενεργή συνεργασία των ποδηλατικών συλλόγων της περιοχής Καβάλας – Δράμας («Κύκλοτρον» Καβάλας και Ποδηλατικός Όμιλος Δράμας), της Πρωτοβουλίας Πεζών Ποδηλατών Δράμας, την συμπαράσταση όλων των Δήμων της περιοχής, των τοπικών Πολιτιστικών συλλόγων καθώς και δεκάδων εθελοντών από όλη την περιοχή του Πάρκου Φιλίππων.

Χορηγοί της φετινής διοργάνωσης είναι οι τοπικές επιχειρήσεις:

YIANNIS RESORT HOTEL – ΛΑΣΠΟΛΟΥΤΡΑ ΚΡΗΝΙΔΩΝ, «Τοπικά Προϊόντα Γης», PELAGOS APPARTMENTS ΝΕΑ ΗΡΑΚΛΕΙΤΣΑ, Αρτοποιήματα Σκλαρής, Ξυλόφουρνος Ιωσηφίδη, Ζαχαροπλαστείο Παρφέ και Old-Town Roof-Garden Suite Καβάλα. Χορηγοί Οπτικής Επικοινωνίας οι: Tooman.gr και Sociolus, ενώ Χορηγοί Επικοινωνίας τα εξής ΜΜΕ: «Αδέσμευτη Θράκης», Army Voice, Dr@mania.gr, (εν)τυπάκι, Kavala Portal, Κ-ΤΥΠΟΣ, ΞΥΡΑΦΙ, ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΔΡΑΜΑΣ και ΡΑΔΙΟ Energy 96,6 FM.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Υπεύθυνο της διοργάνωσης, εκ μέρους των «Οψόμεθα», κ. Γιάννη Γκίκα:  6945047925 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@brevetphilippi.com

GMS_5352

Βραβείο για το Brevet «Φίλιπποι»

στα Tourism Awards 2019

Αξίζει να σημειώσουμε μάλιστα, ότι η διοργάνωση Brevet Φίλιπποι, απέσπασε μια ιδιαίτερα σημαντική διάκριση στα Τουριστικά Βραβεία 2019 (Tourism Awards 2019).

Ειδικότερα, η ετήσια δράση της Brevet «Φίλιπποι», επιβραβεύθηκε με πανελλήνια διάκριση και με την απονομή ασημένιου βραβείου στην κατηγορία «Strategy – Διασύνδεση του τουρισμού με άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας» των Τουριστικών Βραβείων 2019.

Με αφορμή την κατάκτηση του ασημένιου βραβείου σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση, η εφημερίδα μας είχε επικοινωνήσει με την διευθύντρια της ΑμΚΕ κα. Γεύση Τσουρουκίδου. Η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους», όπως μας είχε εξηγήσει η ίδια, εργάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια για την ανάδειξη και την προστασία του πολιτιστικού τοπίου των Φιλίππων – Αμφίπολης, και έχει δημιουργήσει για τον λόγο αυτό έναν ολιστικό στρατηγικό σχεδιασμό με το όνομα «Πάρκο Φιλίππων». «Η διοργάνωση του «Brevet Φίλιπποι», σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε ως μια από τις πολλές δράσεις του Οργανισμού μας, για να φέρει τους ανθρώπους των 7 δήμων του Πάρκου Φιλίππων και να τους κάνει να συνεργαστούν. Με αυτή την διοργάνωση δόθηκε η ευκαιρία να κοινοποιήσουμε και να γίνει γνωστό σε όλους τους κατοίκους της περιοχής μας, ένα πολύ σημαντικό γεγονός των 8.000 ετών του πολιτιστικού τοπίου του Πάρκου Φιλίππων – Αμφίπολης, το γεγονός της Μάχης των Φιλίππων. Η διοργάνωση, πραγματοποιείται τις ημερομηνίες που δόθηκε η Μάχη των Φιλίππων», είχε επισημάνει μεταξύ άλλων η κα. Τσουρουκίδου σχετικά με σύνδεση της διοργάνωσης «Brevet Φίλιπποι» και της ιστορικότητας της περιοχής.

Σχετικά με την διάκριση της διοργάνωσης του «Brevet Φίλιπποι», η κα. Τσουρουκίδου, είχε σημειώσει ότι πρόκειται για μια σημαντική αναγνώριση στην πολυετή προσπάθεια του Οργανισμού και των 72 εξειδικευμένων επιστημόνων που εργάζονται σ’ αυτόν, όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά για την Ομάδα που διοργάνωσε την δράση του Brevet.