Home > Πρώτο Θέμα > Έρχονται οι πράσινες γωνιές της ανακύκλωσης στην πόλη της Δράμας► Δηλώσεις του αντιδημάρχου Καθαριότητας στον «Π.Τ.»

Έρχονται οι πράσινες γωνιές της ανακύκλωσης στην πόλη της Δράμας► Δηλώσεις του αντιδημάρχου Καθαριότητας στον «Π.Τ.»

Ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο για απολογισμό 2020 της ΔΙΑΑΜΑΘ

Έρχονται οι πράσινες γωνιές

της ανακύκλωσης στην πόλη της Δράμας

► Τέσσερις ακόμα γωνιές σε Ξηροπόταμο – Χωριστή – Καλλίφυτο – Καλό Αγρό

► Δηλώσεις του αντιδημάρχου Καθαριότητας στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ απολογισμό της ΔΙΑΑΜΑΘ και ενημέρωση προς το σώμα, προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δράμας κ. Χρήστος Κυριακίδης.

Ο κ. Κυριακίδης, ενημέρωσε το σώμα για το απολογισμό του 2020 για τη ΔΙΑΑΜΑΘ, αλλά και για τον προγραμματισμό που υπάρχει για το 2021, ενώ δεν υπήρχε θέμα λήψης αποφάσεων σχετικά.

Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Κυριακίδης και αναφερόμενος στο θέμα αυτό, σημείωσε ότι «κατά το 2020, συνεχίστηκε κανονικά η λειτουργία της μηχανικής διαλογής των απορριμμάτων, του πράσινου κάδου, με μόνη διαφοροποίηση ότι το υπόλειμμα που βγαίνει απ’ αυτή τη διαδικασία, μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 τα πηγαίναμε προς ταφή στο ΧΥΤΑ των Σερρών, ενώ από τον Φεβρουάριο 2020, ξεκινήσαμε να πηγαίνουμε στο ΧΥΤΑ Καβάλας. Αυτό σημαίνει ότι κερδίσαμε σε απόσταση και μικρότερο κόστος».

KYRIAKIDIS

Όπως είπε ο κ. Κυριακίδης, «με το θέμα της ανακύκλωσης είχαμε την αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) και έτσι μεταφέραμε τα ανακυκλώσιμα υλικά στην Ξάνθη. Από τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε μερικώς τη λειτουργία του το εργοστάσιο με τη διαλογή του μπλε κάδου με κίτρινο καπάκι για χαρτί – χαρτόνι. Εκεί ο Δήμος μας κάνει κανονικά τη διαλογή με τα υλικά να πηγαίνουν στο ΚΔΑΥ Δράμας. Στο ίδιο εργοστάσιο πηγαίνει το χαρτί – χαρτόνι και ο Δήμος Δοξάτου, ο Δήμος Παρανεστίου και κάποιες φορές φέρνει και ο Δήμος Καβάλας».

Ο κ. Κυριακίδης αναφέρθηκε στον προγραμματισμό της ΔΙΑΑΜΑΘ για όλο το Νομό Δράμας, «είναι μια μελέτη που έχει ολοκληρωθεί και ετοιμάζεται προς δημοπράτηση, για την προμήθεια του καφέ κάδου και την κατασκευή ενός μεγάλου εργοστασίου κομποστοποίησης ουσιαστικά των οργανικών υλικών. Ο σχεδιασμός είναι να κατασκευαστεί ένα εργοστάσιο επεξεργασίας πάνω από το ΣΜΑ Δράμας στην περιοχή της Σίψας και να ξεκινήσει η προμήθεια προς όλους τους Δήμους της Περιφέρειας ΑΜΘ με καφέ κάδους και περισυλλογή».

[σ.σ. βλέπε σχετικό δημοσίευμα στον «Πρωινό Τύπο» για τον καφέ κάδο και τη διαλογή των οργανικών υλικών στις 16 Φεβρουαρίου 2021.]

Οι γωνιές της ανακύκλωσης

Σύντομα θα έχουμε εξελίξεις επίσης, όσον αφορά το ζήτημα με τις γωνιές της ανακύκλωσης στο Δήμο Δράμας. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον ζήτημα, το οποίο μόλις έχει αρχίσει να υλοποιείται από το Δήμο Δράμας με τις πρώτες διαδικασίες. Για το λόγο αυτό, υπήρξε θέμα για εισήγηση και λήψη απόφασης περί συγκρότησης επιτροπής διερεύνησης τιμών για την προμήθεια εξοπλισμού στο Δήμο Δράμας στο πλαίσιο υλοποίησης της σχετικής πράξης στην Οικονομική Επιτροπή.

Όπως μας εξηγεί ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κυριακίδης, «πρόκειται για ένα πολύ καλό έργο. Υπάρχει σχετική χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης», για τη δημιουργία 10 πράσινων γωνιών στο Δήμο μας. Πρόκειται για μεγάλα κοντέινερ, τα οποία θα έχουν ξεχωριστά ρεύματα για τη διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών. Χωριστά το χαρτί, το πλαστικό, το γυαλί, αλουμίνιο, λάδια και άλλα συνολικά έξι ρεύματα. Όλα αυτά τα συστήματα θα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Θα υπάρχει ένα σύστημα το οποίο θα συνδέεται με κάποια πλατφόρμα και θα γίνει κάποια ανταπόδοση προς το δημότη που ανακυκλώνει. Προς το παρόν ακόμα δεν έχουμε οριοθετήσει πώς ακριβώς θα λειτουργήσει αυτό. Είμαστε στην αρχή».

Παραμένοντας σ’ αυτό, ο κ. Κυριακίδης επισημαίνει ότι στο Δήμο Δράμας «θα αναπτυχθούν δέκα τέτοια συστήματα, εκ των οποίων έξι θα τοποθετηθούν στην πόλη και τα τέσσερα στον Ξηροπόταμο, στη Χωριστή, στην Καλλίφυτο και  στον Καλό Αγρό. Όσον αφορά την πόλη της Δράμας θα τοποθετηθούν σε γειτονιές της πόλης και σε κάθε σημείο θα λειτουργούν όλα τα ρεύματα μαζί. Πρόκειται για μια μεγάλη κατασκευή, η οποία θα είναι χωρισμένη ανάλογα και θα ρίχνει ο δημότης τα ανακυκλώσιμα υλικά».

Όπως σημείωσε επίσης ο ίδιος, μέσω του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» διατίθεται ποσό μέχρι 1 εκατ. ευρώ και ο προϋπολογισμός θα κυμανθεί σ’ αυτό το ποσό.

PRASINES GONIES ANAKYKLOSHS

Αναλυτικότερα στοιχεία από τον απολογισμό ΔΙΑΑΜΑΘ

Παρακάτω, παραθέτουμε αναλυτικότερα στοιχεία από τον απολογισμό της ΔΙΑΑΜΑΘ, έτσι όπως παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και αφορούν την Π.Ε. Δράμας:

[Το 2020 συνεχίστηκε η λειτουργία της ΜΜΔ Δράμας για την επεξεργασία των εισερχόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων και τη βιολογική επεξεργασία του οργανικού κλάσματος αυτών, για την κάλυψη όλων των Δήμων της ΠΕ Δράμας. Το υπόλειμμα της επεξεργασίας αυτής οδηγείται από το 2020 στο ΧΥΤΑ Καβάλας αντί του ΧΥΤΑ Σερρών, βάσει της αρχής της εγγύτητας, για λόγους μείωσης του κόστους μεταφοράς και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος».

Όσον αφορά το 2021, «λόγω των σημαντικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά τη λειτουργία του ΚΔΑΥ Δράμας και τα οποία οφείλονται στις ελλείψεις κύριων υποδομών κατά το χρόνο μελέτης και κατασκευής του έργου και εν αναμονή αναβάθμισής του αποφασίστηκε η λειτουργία του ΚΔΑΥ Δράμας μόνο για τη διαλογή χαρτιού/χαρτονιού από το δίκτυο μπλε κάδων με κίτρινο καπάκι των Δήμων της ΠΕ Δράμας.

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ και τους Δήμους, αναπτύχθηκε περαιτέρω το δίκτυο μπλε κάδων με κίτρινο καπάκι για τη συλλογή χαρτιού/χαρτονιού και πλέον εξυπηρετεί τους Δήμους Δοξάτου, Δράμας και Παρανεστίου, ενώ εντός του 2021 σχεδιάζεται να αναπτυχθεί και στο Δήμο Προσοτσάνης.

Τα απόβλητα συσκευασιών από το δίκτυο του μπλε κάδου οδηγήθηκαν για διαλογή κατά το 2020 στο ΚΔΑΥ Ξάνθης. Η λειτουργία του ΚΔΑΥ Δράμας για τη διαλογή αποβλήτων συσκευασιών χαρτιού/χαρτονιού προγραμματίζεται να συνεχιστεί και το 2021, καθώς και η μεταφόρτωση-μεταφορά των αποβλήτων συσκευασίας από το δίκτυο μπλε κάδων στο ΚΔΑΥ Ξάνθης.

Τον Μάρτιο του 2020 υπεγράφη με ανάδοχο, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, η σύμβαση κατασκευής του έργου της ΤΜΔΑ Παρανεστίου, εντός της οποία θα λειτουργεί ΣΜΑ, πράσινο σημείο και μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών του Δήμου Παρανεστίου. Η κατασκευή του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται η ολοκλήρωσή του εντός του Α’ εξαμήνου του 2021. Εντός του 2021 θα πραγματοποιηθεί και η προμήθεια του απαραίτητου κινητού εξοπλισμού ώστε να είναι εφικτή η λειτουργία του έργου.

Μετά τη ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας κατασκευής του έργου της ΜΕΒΑ Δράμας το 2019, η ΔΙΑΑΜΑΘ προχώρησε στην τροποποίηση της οριστικής μελέτης του έργου και των τευχών δημοπράτησης και εντός του 2020 κατατέθηκε αίτημα για τροποποίηση της απόφασης ένταξης ώστε να χρηματοδοτηθούν οι πρόσθετες εργασίες που απαιτείται να εκτελεσθούν.

Αναμένεται εντός του Α’ τριμήνου του 2021 η έγκριση της τροποποίησης της απόφασης ένταξης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και στη συνέχεια θα κατατεθεί εκ νέου αίτηση για προέγκριση των τευχών δημοπράτησης και θα πραγματοποιηθεί η επαναδημοπράτηση του έργου με τους νέους όρους».