Home > Νέα > Ερώτηση της βουλευτού Δράμας Χ. Κεφαλίδου στη Βουλή Κρυφός παραμένει ο κατάλογος ακινήτων του ΥΠΠΟΑ που περνούν στο Υπερταμείο

Ερώτηση της βουλευτού Δράμας Χ. Κεφαλίδου στη Βουλή Κρυφός παραμένει ο κατάλογος ακινήτων του ΥΠΠΟΑ που περνούν στο Υπερταμείο

Ερώτηση της βουλευτού Δράμας Χ. Κεφαλίδου στη Βουλή

Κρυφός παραμένει ο κατάλογος ακινήτων

του ΥΠΠΟΑ που περνούν στο Υπερταμείο

 

 

ΠΟΙΑ είναι τελικά τα ακίνητα του Υπουργείου Πολιτισμού  τα οποία περνούν στο γνωστό μας Υπερταμείο, αναρωτιέται με ερώτησή της στη Βουλή και προς την υπουργό Πολιτισμού κα. Ζορμπά, η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα. Κεφαλίδου.

Όπως τονίζει στην ερώτησή της η βουλευτής, «το Υπουργείο μας ενημερώνει επιτέλους ότι γνωρίζει τα ακίνητα που περνούν στο Υπερταμείο και που θα έπρεπε να είχαν αρχικά εξαιρεθεί. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, αν αναλογισθεί κανείς ότι του πήρε κοντά πέντε μήνες (η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών εκδόθηκε 19.06.2018) για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι η προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς».

Παρ’ όλα αυτά, η βουλευτής Δράμας ζητάει να γίνει γνωστό ποια είναι αυτά τα  ακίνητα επισημαίνοντας μεταξύ άλλων στην ερώτησή της προς την υπουργό Πολιτισμού:

[Τα ακίνητα όμως αυτά δεν επιτρέπεται να τα γνωρίζει ο ελληνικός λαός; Δεν επιτρέπεται να ξέρει ποια περνούν τελικά στο Υπερταμείο; Εσείς η ίδια μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο (25.10.2018) είχατε τονίσει «Με την ολοκλήρωση της συλλογής των δεδομένων, πολύ γρήγορα, ο ονομαστικός κατάλογος των ακινήτων θα γνωστοποιηθεί δημόσια ως κατάλογος εξαίρεσης από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού…». Την ίδια δέσμευση άλλωστε είχατε ήδη διατυπώσει σε δελτίο Τύπου του Υπουργείου σας στις 19.10.2018.

Σε συνέχεια των παραπάνω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

– Ποιος είναι τελικά ο πλήρης ονομαστικός κατάλογος των ακινήτων του ΥΠΠΟΑ που περνούν στο Υπερταμείο (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου – ΕΤΑΔ); Βάσει ποιών κριτηρίων συντάχθηκε; Πώς αποφασίστηκε ποια μνημεία να ενταχθούν και ποια όχι; Παρακαλούμε όπως καταθέσετε τη σχετική αναλυτική ονομαστική λίστα.

– Ποια ήταν εξαρχής η λίστα με τα ακίνητα που έστειλε το Υπουργείο σας στο Υπουργείο Οικονομικών, η οποία παραδεχτήκατε τελικά ότι ήταν λανθασμένη; Ποια μνημεία θα έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί; Γιατί δεν εξαιρέθηκαν αρχικά; Ποια κριτήρια ελήφθησαν υπ’ όψιν για την κατάρτιση της αρχικής λίστας; Ποια διαδικασία ελέγχου εφάρμοσε το Υπουργείο πριν από την αποστολή της αρχικής λίστας; Έχουν αναζητηθεί τυχόν διοικητικές ευθύνες στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου για τη λανθασμένη αποστολή της λίστας;

– Για να εξαιρεθούν μνημεία μετά το 1453 θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση. Έχετε προχωρήσει σε σχετική πρόταση; Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε σχετικά.

– Τέλος, με στόχο την ενημέρωση του ελληνικού Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού αιτούμαι τη χορήγηση του συνόλου των εγγράφων και στοιχείων που αφορούν στο παραπάνω θέμα».