Home > Πρώτο Θέμα > Αισιόδοξα τα πρώτα μηνύματα από τους καταναλωτές για την αγορά της Δράμας-Εκδηλώσεις για την τόνωση της αγοράς από τον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας

Αισιόδοξα τα πρώτα μηνύματα από τους καταναλωτές για την αγορά της Δράμας-Εκδηλώσεις για την τόνωση της αγοράς από τον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας

Εκδηλώσεις για την τόνωση της αγοράς από τον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας

Αισιόδοξα τα πρώτα μηνύματα

από τους καταναλωτές για

την αγορά της Δράμας

► Μιλούν στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος

και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Σκουλίδης και κ. Καρυπίδης

► Συμβολική εκδήλωση του Εμπορικού το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Ελευθερίας!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ φαίνεται να είναι τα πρώτα μηνύματα από το άνοιγμα των καταστημάτων στην αγορά της Δράμας, επισημαίνουν μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Αντώνης Σκουλίδης, όπως και ο αντιπρόεδρος κ. Παναγιώτης Καρυπίδης.

Ο  πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Σκουλίδης, δηλώνει επίσης ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι υποτονικά και ότι καλύπτονται κυρίως οι πιο εύρωστες επιχειρήσεις, ενώ εκφράζει τον προβληματισμό του για το αν έρθουν τον Αύγουστο στη Δράμα, οι ομογενείς από τη Γερμανία.

ago1

Εκδηλώσεις για τόνωση της αγοράς

Αρχικά, θα πρέπει να πούμε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δράμας, το πρωί της Δευτέρας μοίρασαν συμβολικά στην αγορά μάσκες προστασίας καθώς και αφίσες για παρότρυνση του καταναλωτικού κοινού να στηρίξει την αγορά της Δράμας.

Επίσης, από το απόγευμα της Τρίτης και για 15 μέρες, θα ακούγονται στο κέντρο της αγοράς μουσική και τραγούδια και μηνύματα για την στήριξη των τοπικών καταστημάτων. Η εκδήλωση αυτή γίνεται σε συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου με τη ΔΕΚΠΟΤΑ.

Τέλος, στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, στην πλατεία Ελευθερίας, θα τοποθετηθούν πέντε δέντρα και σε κάθε δέντρο ένα συμβολικό μήνυμα που θα αρχίζει από τα γράμμα της πόλης ΔΡΑΜΑ. Σε συνεργασία με το Δήμο, μετά από μια εβδομάδα, τα δέντρα αυτά θα φυτευτούν σε σημεία της πόλης.

«Ξεκίνησε καλά…»

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Σκουλίδης, τονίζει ότι «η αγορά ξεκίνησε καλά, βγήκε ο κόσμος στην αγορά, είχε μια μικρή κινητικότητα και οι καταναλώσεις ήταν ανάλογα με το είδος. Ο κόσμος πάντως εμφανίστηκε να είναι στερημένος από την κλεισούρα τόσο καιρό».

Διαπιστώνει πάντως ότι, σε σχέση με τη Δευτέρα ή κατανάλωση ήταν χαμηλότερη χθες Τρίτη και ότι «βοηθάει ο καιρός, επειδή ο κόσμος έχει ανάγκη να κάνει μια βόλτα. Το κατά πόσο θα μπορέσει να καταναλώσει, θα το δούμε σε βάθος χρόνου» επισημαίνει.

SKOYLIDHS ANTONHS

Υποτονικά τα μέτρα…

Ερωτώμενος για το πώς είδε τα μέτρα της κυβέρνησης, ο κ. Σκουλίδης τονίζει ότι «είναι πολύ υποτονικά. Γιατί, τα μέτρα καλύπτουν κυρίως τις πιο εύρωστες επιχειρήσεις. Φανταστείτε τα μικρά καταστήματα, μετά από δέκα χρόνια μνημόνια, τα περισσότερα δυσκολεύονται να έχουν καθαρότητα στις τράπεζες, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ό,τι χρειάζεται για να πάρουν χρήματα. Ουσιαστικά τα χρήματα πηγαίνουν προς τις πιο εύρωστες επιχειρήσεις, παρά προς αυτούς που τα έχουν περισσότερη ανάγκη».

Οι ομογενείς από Γερμανία

Σε ερώτηση για το πώς βλέπουν οι καταστηματάρχες την κατάσταση που επικρατεί, ο κ. Σκουλίδης σημειώνει ότι «πέρασαν πολύ δύσκολα και πιέστηκαν αρκετά. Θα έλεγα ότι υπήρχε κόσμος που δεν είχε ρευστό για να καλύψει το χρέος αυτό το διάστημα. Δεν είχαν όλοι χρήματα στην άκρη για να περάσουν και θα έλεγα ότι το μόνο θετικό σ’ όλη αυτή την ιστορία, είναι ότι με το ξεκίνημα υπάρχει μια αισιοδοξία.

Άλλο είναι να μην κάνεις τίποτα, να μην έχει εισόδημα να γράφεις μηδέν, και άλλο να ξεκινάς κάπως αισιόδοξα. Όλοι θεωρούν ότι θα είναι δύσκολα τα πράγματα, και σε πολλούς κλάδους αν υπολογίσουμε ότι πολλά έχουν αναβληθεί όπως βαπτίσεις, γάμοι και άλλα, που βοηθάνε σε ένα μεγάλο  κομμάτι της αγοράς ευρύτερα, το οποίο θεωρούμε ότι μπορεί να μην γίνει αυτό το καλοκαίρι και θα επηρεάσει σημαντικά τα καταστήματα.

Επίσης, σημαντικό και μεγάλο στοίχημα είναι, κατά πόσο θα έρθουν οι ομογενείς από την Γερμανία. Είναι γνωστό ότι η Δράμα τον Αύγουστο διπλασιάζει τον πληθυσμό της. Και αυτοί οι άνθρωποι κινούνται κυρίως μέσα στην αγορά της Δράμας. Αν δεν έρθουν, θα είναι μεγάλη απώλεια εισοδήματος για τον τόπο. Μπορεί να μην είμαστε τουριστική περιοχή, αλλά έχουμε αυτούς τους ανθρώπους. Αν δείτε άλλες πόλεις τον Αύγουστο νεκρώνουν, όμως η Δράμα έχει κόσμο στο κέντρο της».

KARYPIDHS

Καρυπίδης: Ο κόσμος μπαίνει στα μαγαζιά

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται επίσης και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Παναγιώτης Καρυπίδης, ο οποίος επισημαίνει αρχικά ότι οι πρώτες μέρες λειτουργίας της αγορά  της Δράμας, κινήθηκαν σε σχετικά καλά επίπεδα. Όπως λέει ο ίδιος, δεν περίμενε να είναι καλή η κίνηση στην αγορά της πόλης και μάλιστα την χαρακτήρισε ως «καλή και κανονική».

Σημείωσε επίσης ότι «ο κόσμος μπαίνει εύκολα στο μαγαζί, είναι ευγενικοί και συνεργάσιμοι, όπως για παράδειγμα τους ζητάμε να φορέσουν γάντια και δεν έχουμε απρεπείς συμπεριφορές».

Τονίζει επίσης ότι «η αγορά κινήθηκε σχετικά καλά, όχι βέβαια ότι κάναμε και καλό ταμείο σε σχέση με πέρυσι».

Ερωτώμενος για το πώς γίνονται οι δοκιμές με τα ρούχα, ο κ. Καρυπίδης τονίζει  ότι έχουν αντιβακτηριακά και γάντια στην είσοδο και στο ταμείο, ενώ με ένα ειδικό απολυμαντικό, ψεκάζονται τα ρούχα που δοκιμάζονται όπως και το δοκιμαστήριο.

Στην ερώτηση για το πώς είδε τα μέτρα της κυβέρνησης, ο κ. Καρυπίδης μας εξηγεί ότι, «είναι η χειρότερη κρίση που έχουμε περάσει οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Δεν έχουμε περάσει άλλη φορά. Ούτε με την κρίση του 2008, ούτε καμιά άλλη κρίση. Είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να γίνει. Είναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι που δεν θα πάρουν δάνειο, είναι πολύ λίγες οι επιχειρήσεις που δεν θα πάρουν δάνειο.

Πολύ μας φοβίζει επίσης ο χειμώνας. Και με όλους τους συναδέλφους που έχω μιλήσει είναι  σε πεσμένη ψυχολογική κατάσταση».

Ο ίδιος, σημειώνει επίσης ότι «η πλειοψηφία των συνάδελφων, παραδέχεται ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι υπερβολικά. Αλλά καλύτερα να πάρει κάποιος υπερβολικά μέτρα και πιο πολλά από ότι χρειάζεται για να μην υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, αλλά και για να σωθούν ζωές και να μην καταστραφεί το εμπόριο στη συνέχεια. Φάνηκε άλλωστε αυτό και από άλλες χώρες που δεν πήραν μέτρα και στο τέλος αναγκάστηκαν να πάρουν τα ίδια μέτρα με την Ελλάδα. Και εδώ που τα λέμε, για πρώτη φορά ακούστηκε και κάτι καλό για τη χώρα μας, μετά από πολλά χρόνια.

Χωρίς να το βλέπω πολιτικά, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή γράφει ιστορία στο θέμα αυτό. Πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια νιώθουμε υπερήφανοι».