Home > νέα > Εσπερίδα για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης εξαγωγικών επιχειρήσεων στο Επιμελητήριο Δράμας

Εσπερίδα για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης εξαγωγικών επιχειρήσεων στο Επιμελητήριο Δράμας

Εσπερίδα για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης εξαγωγικών επιχειρήσεων

στο Επιμελητήριο Δράμας

Αν. Γεν. Διευθυντής του ΟΑΕΠ: «Δεν είναι εύκολο να πάει ο Έλληνας και να ζητήσει μετρητά από πελάτη του στο εξωτερικό…»

Η υπό δημιουργία Περιφερειακή Τράπεζα Μακεδονίας – Θράκης

και η συμμετοχή της με το πρόγραμμα Εξωστρέφεια

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Πέμπτης 1 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Δράμας, εσπερίδα με θέμα: «Εξαγωγές και οι ευκαιρίες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων». Την εσπερίδα διοργάνωσε το Επιμελητήριο Δράμας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).

Εκ μέρους του ΟΑΕΠ, παραβρέθηκε και μίλησε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής κ. Κώστας Παπαπαναγιώτου, ενώ την παρουσίαση του θέματος έκανε ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας, κ. Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες που διαθέτει ο Οργανισμός, για την στήριξη και την ενίσχυση εξαγωγικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι υπηρεσίες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας.

 

Η ανάπτυξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας

AlexandridisΜιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας κ. Αλεξανδρίδης, εξήγησε ότι πρόκειται για μια νέα συνεργασία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας με τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) μέσω του προγράμματος «Εξωστρέφεια» «για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τις επιχειρήσεις για να κάνουν εξαγωγές. Εμείς θα λειτουργήσουμε συμπληρωματικά με τον Οργανισμό, ο οποίος διαθέτει και χρήματα και ασφαλίζει τις εξαγωγές. Μην ξεχνάμε ότι η Δράμα είναι εξαγωγικός νομός, με μάρμαρο, κρασί και άλλα αγροτικά  προϊόντα».

Τόνισε επίσης ο κ. Αλεξανδρίδης, ότι «η πρωτοβουλία είναι του Επιμελητηρίου και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας, ενόψει μιας συνεργασίας την οποία θα κάνουμε με τον ΟΑΕΠ και αφορά την εξωστρέφεια και την τόνωση των εξαγωγών. Θεωρούμε ότι ο νομός μας, κατ’ εξοχήν εξαγωγικός με ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα πρέπει να έχει ευκαιρίες ενημέρωσης».

Συνέδεσε επίσης το θέμα και με την συγχώνευση των δύο Συνεταιριστικών Τραπεζών Δράμας και Έβρου: «Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί και η συγχώνευση των δύο Συνεταιριστικών Τραπεζών Δράμας και Έβρου και οδεύουμε σε μια Περιφερειακή Τράπεζα Μακεδονίας – Θράκης, οπότε θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε την τοπική οικονομία και τους εξαγωγείς».

 

Η ασφάλιση των εξαγωγών
Papapanagiotoy
Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής κ. Κώστας Παπαπαναγιώτου του ΟΑΕΠ, ο οποίος τόνισε σχετικά: «Το θέμα αφορά την ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων, τον τρόπο με τον οποίον ένας εξαγωγέας μπορεί να πουλάει με ανοιχτή πίστωση σε έναν πελάτη του εξωτερικού και να μην κινδυνεύει να μην πληρωθεί. Γιατί αν δεν πληρωθεί από τον πελάτη του εξωτερικού, θα αποζημιωθεί από τον Οργανισμό. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνονται οι εξαγωγές. Το δεύτερο σκέλος είναι ότι μπορεί αυτή την επί πιστώσει πώληση που μπορεί να έχει για ένα διάστημα, 60, 90 ή 120 ημερών, να την χρηματοδοτηθεί μέσα από το πρόγραμμα Εξωστρέφεια. Να εισπράξει δηλαδή μετρητά μέσα σε μια εβδομάδα ή 15 μέρες από την φόρτωση του εμπορεύματος, ενώ ο πελάτης του θα πληρώσει μετά από 90 ή 120 μέρες».

Στην ερώτηση αν αυτό γίνεται σε μορφή δανεισμού, ο κ. Παπαπαναγιώτου διευκρινίζει: «Η ασφάλιση είναι προϋπόθεση. Εφόσον είναι εξασφαλισμένη η εξαγωγική πίστωση, μπορεί να χρηματοδοτηθεί – και αυτό βέβαια είναι δανεισμός – σε συνεργασία με τράπεζες, είτε είναι συστημικές ή συνεταιριστικές,  οι οποίες να έχουν υπογράψει την σχετική συμφωνία με τον ΟΑΕΠ. Έτσι μπορεί να πάρει ένα δάνειο το οποίο θα είναι με ευνοϊκούς όρους και χαμηλότοκο, δεν θα μετράει στα δάνεια επειδή είναι η χρηματοδότηση της εξαγωγικής του πίστωσης, δεν χαλάει την εικόνα στα βιβλία του».

Ερωτώμενος αν υπάρχουν πλέον ζητήματα στην αγορά ώστε επιχειρήσεις να φτάσουν να ασφαλίζουν τις εξαγωγές του, ο κ. Παπαπαναγιώτου σημειώνει: «Όπου υπάρχει συναλλαγή με ανοιχτή πίστωση, υπάρχει πάντα και κάποιος κίνδυνος. Μικρός ή μεγάλος, δεν είναι ποτέ μηδενικός. Ως εκ τούτου, υπάρχει και η ανάγκη για ασφάλιση. Γιατί το πιο σίγουρο για έναν εξαγωγέα, είναι να ζητάει μετρητά. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο, σε ένα τόσο σκληρά ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Δεν είναι εύκολο να πάει ο Έλληνας και να ζητήσει μετρητά, την στιγμή που ο πελάτης του μπορεί να έχει μια εναλλακτική από την Ιταλία, την Γερμανία ή την Ολλανδία με ανοιχτή πίστωση! Πρέπει να είναι πολύ δυνατό το προϊόν του, πρέπει να είναι πολύ καλά όλα όσα προσφέρει για να μπορέσει να πάρει μετρητά. Άρα, το να μπορείς να δώσεις ανοικτή πίστωση στον πελάτη σου στο εξωτερικό σε κάνει πιο ανταγωνιστικό».

Ερωτώμενος αν υπάρχει συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα του ΟΑΕΠ, ο κ. Παπαπαναγιώτου απαντά: «Η συμμετοχή των επιχειρήσεων που το γνωρίζουν, το αξιοποιούν. Υπάρχει βέβαια έλλειψη πληροφόρησης. Υπάρχουν κάποιες απόψεις, ότι για παράδειγμα δεν μπορεί να είναι μικρά τα ποσά. Ο ΟΑΕΠ ασφαλίζει και μικρά ποσά, ακόμα και 1.000 ευρώ. Η γραφειοκρατία είναι μηδαμινή, την κάνει και ένας που δεν χρειάζεται να ξέρει λογιστική. Χρειάζεται ένας ισολογισμός, ένα Ε1 και ένα πιστωτικό όριο που ζητάει. Το κόστος είναι πολύ μικρό, έως 0,8% επί του τιμολογίου. Σε ένα τιμολόγιο 10.000 ευρώ, θα πλήρωνε 80 ευρώ ασφάλιστρα για παράδειγμα».

Θα μπορούσατε να μας πείτε ποια είναι σήμερα η κατάσταση των εξαγωγών στην Ελλάδα; «Στην Ελλάδα, ευτυχώς, πηγαίνει πολύ καλά. Το σύνολο των εξαγωγών έχει ανέβει σε σχέση με πέρυσι αρκετά, είναι πάνω από 10% και γενικά πάμε καλά πιστεύω. Νομίζω ότι έχουμε τις προοπτικές να συνεχίσουμε ακόμα καλύτερα. Όλες οι επιχειρήσεις κοιτάνε το θέμα των εξαγωγών, ενδιαφέρονται, προσπαθούν και υπ’ αυτή την έννοια, ο ΟΑΕΠ προσπαθεί να σταθεί κοντά τους, να ενημερώνει τις επιχειρήσεις ότι μπορούν να το κάνουν αυτό. Νομίζω ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα πηγαίνουν χρόνο με το χρόνο όλο και καλύτερα».