Home > Πρώτο Θέμα > Εθελοντική αιμοδοσία και δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στη Δράμα για παιδιά Δημοτικού- Δηλώσεις της συντονίστριας Βορείου Ελλάδος κας Μακρή στον «Π.Τ.»

Εθελοντική αιμοδοσία και δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στη Δράμα για παιδιά Δημοτικού- Δηλώσεις της συντονίστριας Βορείου Ελλάδος κας Μακρή στον «Π.Τ.»

Στη Δράμα οι κινητές μονάδες υγείας από το «Χαμόγελο του Παιδού»

Εθελοντική αιμοδοσία

και δωρεάν ιατρικές εξετάσεις

στη Δράμα για παιδιά Δημοτικού

Δηλώσεις της συντονίστριας Βορείου Ελλάδος κας Μακρή στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρίσκονται από χθες Δευτέρα, δύο κινητές μονάδες υγείας από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Πρόκειται για τον «Οδυσσέα» για την εθελοντική αιμοδοσία, καθώς και το κινητό πολυιατρείο «Ασκληπιός» για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τα παιδιά.

Στη μονάδα «Οδυσσέας», οι εθελοντές αιμοδότες έχουν ήδη αρχίσει να προσέρχονται από χθες Δευτέρα, καθώς και σήμερα Τρίτη, προκειμένου να δώσουν αίμα, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη. Η μονάδα αυτή θα παραμείνει και σήμερα στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης μας και στη συνέχεια θα αναχωρήσει.

Αντίστοιχα, η μονάδα «Ασκληπιός» για τις δωρεάν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις των παιδιών θα βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας μέχρι και την Παρασκευή.

xamogelo4

Εθελοντική αιμοδοσία

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», η συντονίστρια Βόρειας Ελλάδας για τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κα. Ιωάννη Μακρή, μας ενημερώνει σχετικά: «Έχουμε ξεκινήσει από σήμερα (χθες) στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας με τη μονάδα του «Οδυσσέα» για μια ακόμα φορά στην πόλη της Δράμας σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας και το Τμήμα Αιμοδοσίας, σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Το πρόγραμμα για σήμερα είναι από τις 08.30 το πρωί μέχρι και 13.30 το μεσημέρι».

Όπως τονίζει η κα. Μακρή, «ο κόσμος μπορεί να δώσει αίμα, να ενισχύσει το Σύστημα Υγείας και πόσο μάλλον το Νοσοκομείο της Δράμας εν μέσω πανδημίας, δίνουμε τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση ο κόσμος εδώ. Δέκα λεπτά από το χρόνο του για να σώσει ζωές».

Όσον αφορά τις προληπτικές εξετάσεις για τα παιδιά Δημοτικού, «η μονάδα «Ασκληπιός», το νέο πολυϊατρείο του Οργανισμού, θα βρίσκεται εδώ με εθελοντές γιατρούς, παιδιάτρους, οδοντίατρους και ΩΡΛ, για να εξετάσουμε εντελώς δωρεάν προληπτικά τα παιδάκια. Μπορούν να έρθουν με τη συνοδεία του γονέα, να κάνουν προληπτικές εξετάσεις σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό και τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας».

20210614_092929

Η κα. Μακρή, ευχαριστεί όλους τους ανθρώπους που συμβάλλουν σ’ αυτές τις δράσεις  με σκοπό να είμαστε δίπλα στα παιδιά και τις οικογένειές τους και σημειώνει: «Είναι πολύ σημαντικό και λόγω πανδημίας, ότι οι περισσότεροι γονείς φοβούνται να πάνε ακόμα και στο γιατρό να εξετάσουν τα παιδιά τους. Πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής και έχουν κλείσει ήδη ραντεβού αρκετοί γονείς. Θα είμαστε εδώ για να τηρήσουμε και τις αποστάσεις και τα ραντεβού για να διεξαχθούν ομαλά οι εξετάσεις».

Ερωτώμενη για τη συμμετοχή στην αιμοδοσία και κατά πόσο έχει αλλάξει κάτι στην εποχή της πανδημίας, η ίδια διευκρινίζει: «Γενικότερα, πανελλαδικά, υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη. Κι αυτό γιατί τα περισσότερα Νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας, έχουν πέσει πάνω σ’ αυτό το θέμα, καθώς έχουν τόσο πολλές εισαγωγές ανθρώπων με Covid-19.

Από την άλλη όμως, οι ανάγκες αίματος και πόσο μάλλον πολλών ασθενών, είναι αυξημένες. Πρέπει να ξέρουμε ότι δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ανάγκη για να δώσουμε αίμα. Ένας άνθρωπος καθημερινά δίπλα μας, μπορεί να κάνει αιμοκάθαρση, μπορεί να έχει ανάγκη για αίμα. Ακόμα και το καλοκαίρι μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αίμα, κάτι που ο κόσμος δεν το γνωρίζει, και με τα πολλά τροχαία που συμβαίνουν, οι ανάγκες για αίμα αυξάνονται ακόμα περισσότερο».

Ερωτώμενη για το αν υπάρχουν κάποια ποσοστά σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία, η ίδια εξηγεί: «Εδώ στο Νοσοκομείο της Δράμας, μπορούμε να πούμε ότι είναι πολύ καλό το Τμήμα Αιμοδοσίας. Κινητοποιούν σε μεγάλο βαθμό τον κόσμο. Σκεφτείτε ότι ήδη έχουν κλείσει πάρα πολλά ραντεβού, ενώ υπάρχουν και συνειδητοποιημένοι εθελοντές αιμοδότες. Ακόμα και κόσμος που πέρασε τυχαία, ρώτησε να μάθει πώς μπορεί να συμμετάσχει εθελοντικά στην αιμοδοσία. Πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμα και οι άνθρωποι του Νοσοκομείου κάνουν τον αγώνα τους καθημερινά ώστε να υπάρχουν τακτικοί αιμοδότες.

Παρ’ όλα αυτά, είναι μια πολύ καλή εμπειρία για να την κάνει ακόμα και πρώτη φορά ένας άνθρωπος και μπορεί να την κάνει δύο φορές το χρόνο για τις γυναίκες και τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο για τους άντρες».

xamogelo3

Προληπτικές εξετάσεις παιδιών

Όσον αφορά το ζήτημα των δωρεάν ιατρικών προληπτικών εξετάσεων για τα παιδιά, η κα. Μακρή σημειώνει ότι υπήρξε μια πολύ καλή συνεργασία  με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω του Δήμου Δράμας. «Ο καθένας μπορεί ακόμα να περάσει και να ενημερωθεί και θα είμαστε εδώ μέχρι και την Παρασκευή. Θα υπάρχει παιδίατρος, οδοντίατρος και ΩΡΛ.  Είναι καλό να γνωρίζει ο κόσμος, ότι η πρόληψη μπορεί να μας σώσει.

Είναι σημαντικό να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις κυρίως στα παιδιά μας. Μέσα από όλα βιώνουμε καθημερινά και με την ψυχολογική πίεση που έχει ο κόσμος, πολλές φορές ξεχνάμε το αυτονόητο. Ότι πρέπει να μεριμνήσουμε για τον εαυτό μας, για τα παιδιά μας.

Είμαστε εδώ για να μεριμνήσουμε για την ανάγκη και να παρέχουμε για τα παιδιά μας, είτε από οικογένειες που έχουν την οικονομική δυνατότητα είτε όχι, και θέλουμε να δώσουμε το δικαίωμα στα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην υγεία».

Στην ερώτηση για το ποια είναι τα κύρια ζητήματα προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, η ίδια διευκρινίζει: «Κυρίως οδοντιατρικά προβλήματα. Όλα τα παιδιά σχεδόν έχουν θεματάκια με τα δόντια τους. Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν ακόμα και σφραγίσματα και εξαγωγές κάποιες φορές. Τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται, πόσο μάλλον οι οδοντίατροι, να τους ενημερώνουν για το πώς θα πρέπει να πλένουν τα δόντια τους, τη χρήση του διαλύματος κ.α. Ναι μεν κάνουμε προληπτική εξέταση, αλλά είναι και θέμα εκπαίδευσης, ενώ ενημερώνονται και τα ίδια τα παιδιά για το πόσο θα πρέπει να μεριμνούν για την στοματική τους υγιεινή.

Όλοι οι γιατροί είναι αξιέπαινοι θα έλεγα, γιατί εθελοντικά έρχονται και συνδράμουν σ’ αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι πραγματικά νοιάζονται για τα παιδιά».

Όπως τέλος διευκρινίζει η ίδια, «από εδώ δίνουμε μια γνωμάτευση και από εκεί πέρα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια ασφάλιση, προτείνουμε να πάει σε κάποιο δημόσιο Κέντρο Υγείας. Ήδη προχθές για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, ήταν εκεί ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας και είπε σε μια οικογένεια, να πάει το παιδί να κάνει τις εξετάσεις του ή στο Κοινωνικό Ιατρείο ή σε δημόσιο Νοσοκομείο. Αν υπάρχει κάτι περαιτέρω ως ανάγκη, εμείς συνεργαζόμαστε με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, των Νοσοκομείων και μπορούμε να κάνουμε όποια ενέργεια χρειαστεί για να κλείσουμε ένα ραντεβού περαιτέρω».