Home > Νέα > Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

 

Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής

Μακεδονίας και Θράκης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, γιορτάστηκε την Πέμπτη 25 Μαΐου,  από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, με τη συμμετοχή 24 μαθητών, της Δ΄ τάξης,  του 5ου 12/θ δημοτικού σχολείου Ξάνθης.

Η 22 Μαΐου, καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1993, να γιορτάζεται κάθε χρόνο, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Με τον όρο βιοποικιλότητα εννοούμε το σύνολο των ειδών της χλωρίδας και της πανίδας μιας περιοχής, τα οποία αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο  τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι εάν δεν αντιδράσουμε άμεσα, έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

ΕΠΑΜΑΘ- Βιοποικιλότητα 2017

Το Εθνικό Πάρκο ΑΜΑΘ, έχει ένα από τα σημαντικότερα υγροτοπικά συμπλέγματα της Ελλάδας, με σημαντική βιοποικιλότητα. Διαθέτει μεγάλη έκταση με ιδιαίτερη και πλούσια βιολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική αξία.

Το πρόγραμμα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας, ξεκίνησε με μία πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση των παιδιών σχετικά με τη σημασία και τη σημαντικότητα της βιοποικιλότητας. Ακολούθησε επίσκεψη, στη Λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγους για  παρατήρηση πουλιών μέσω τηλεσκόπιου. Τέλος τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το δασάκι του Πόρτο Λάγους, έξω από την αποικία  των ερωδιών, και  μέσω δύο πρωτότυπων περιβαλλοντικών διαδραστικών παιχνιδιών, είχαν τη δυνατότητα να μάθουν για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας του Εθνικού Πάρκου.

Το πρώτο ήταν παιχνίδι ρόλων και παράλληλα παιχνίδι χαμένου θησαυρού, και το δεύτερο ήταν παιχνίδι αναγνώρισης ειδών ορνιθοπανίδας, μέσω ανεύρεσης ειδικών καρτών. Τα παιδιά έμειναν ενθουσιασμένα και από τα δυο παιχνίδια.

Είναι καιρός, να καταλάβουμε όλοι μας, τη σημασία της διατήρησης της ισορροπίας στο περιβάλλον. Ας γίνουμε λοιπόν οι πρεσβευτές για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Να προστατεύσουμε τους βιότοπους που ζουν και να διατηρήσουμε ένα ζωντανό πλανήτη για το δικό μας καλό.