Home > νέα > Το Εθνικό Θέατρο εκπέμπει απευθείας στη Δράμα Το Σάββατο η παράσταση «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου

Το Εθνικό Θέατρο εκπέμπει απευθείας στη Δράμα Το Σάββατο η παράσταση «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου

 Το Εθνικό Θέατρο εκπέμπει

απευθείας στη Δράμα

Το Σάββατο η παράσταση «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε απευθείας σύνδεση παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, μέσω του προγράμματος «Εθνικό Απευθείας», θα έχουν πλέον οι Δραμινοί.

Το πρόγραμμα, δημιουργήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και το Εθνικό Θέατρο, και δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες ακριτικών και παραμεθόριων περιοχών να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις.

Η νέα πρωτοβουλία, διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, συνεργασία με το πρόγραμμα «Εθνικό Απευθείας», το οποίο θα συνδέει την ελληνική παραμεθόριο επιχειρώντας να συνεισφέρει στην κοινή διάθεση εξωστρέφειας αξιοποιώντας έμπρακτα κάθε πρόσφορο δυνατό τεχνολογικό τρόπο, αλλά και κάθε πιθανή συνέργεια ώστε να φέρει σε επαφή με την εμπειρία του θεάτρου κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, ακόμη και στις πιο ακριτικές περιοχές της χώρας μας.

Ο πρόεδρος του ΠΟΦΤΜΜ Δράμας, κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, παρουσίασε χθες στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, σε συνέντευξη τύπου το πρόγραμμα «Εθνικό Απευθείας».

Ο χώρος που επιλέχτηκε, όπως επεσήμανε ο κ. Καραμπατζάκης, ώστε να πραγματοποιούνται οι προβολές, είναι το Δημοτικό Ωδείο Δράμας, όπου έχει εγκατασταθεί ήδη το καινούργιο σύστημα μετάδοσης και έχουν γίνει οι απαραίτητες δοκιμές.  Με τον τρόπο αυτό το Δραμινό κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί τις παραστάσεις με ταυτόχρονη σύνδεση με τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα, οι οποίες θα ανακοινώνονται, και θα είναι με ελεύθερη είσοδο.

«Έγινε η πρώτη δοκιμαστική παράσταση με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών πριν από περίπου 15 ημέρες στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας και στέφθηκε με επιτυχία. Επομένως, είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου σε συνεργασία και με την τηλεόραση της Βουλής των Ελλήνων σε απευθείας μετάδοση από το Εθνικό Θέατρο στην μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας», ανέφερε ο κ. Καραμπατζάκης.

dimotiko-odeio-dramas

Η πρώτη παράσταση που πρόκειται να παρουσιαστεί σε απευθείας σύνδεση από την Αθήνα, είναι το έργο «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στις 8.15 μ.μ., στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, ενώ έχουν απομείνει ακόμη τρεις παραστάσεις έως το τέλος της φετινής σεζόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

«Είναι μεγάλη τιμή για τον Δήμο Δράμας να φιλοξενεί τέτοιες εκδηλώσεις. Μέσα από τις παραστάσεις που πρόκειται να προβληθούν, θα δούμε και την ανταπόκριση του κοινού έτσι ώστε να πάρουμε τα κατάλληλα τεχνολογικά μέτρα και εμείς, να αναβαθμίσουμε τον εξοπλισμό μας και από τις αρχές Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει η καινούργια θεατρική περίοδος, να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε στο σύνολό τους όλες αυτές τις παραστάσεις», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμπατζάκης.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο «Μισάνθρωπος», ένα από τα καλύτερα έργα του Μολιέρου, γεννά χαρακτήρες που δομούνται αριστοτεχνικά σε μια δηκτική κωμωδία που αποκαλύπτει την υποκρισία κάθε κοινωνίας και κάθε εποχής. Μια παράσταση στην οποία τα πάντα μπορούν να συμβούν με την υπογραφή του σκηνοθέτη Γιάννη Χουβαρδά, πρώην Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Η έξοχη μετάφραση, εκ νέου επεξεργασμένη από τη Χρύσα Προκοπάκη, καθιστά τις λέξεις φονικά όπλα στα στόματα ευγενών υπάρξεων.

Ο Αλσέστ, μέλος της «καλής κοινωνίας», είναι αθεράπευτα ερωτευμένος με τη Σελιμέν. Μισεί, όμως, όλους τους άλλους, καθώς όσοι τον περιστοιχίζουν επιδίδονται ανελέητα στην κολακεία, στον κοινωνικό σχολιασμό και στις ίντριγκες, στην υποκρισία και στο ψεύδος. Όταν ο Αλσέστ δει με τα μάτια του πως, η αγαπημένη του, διάγει ακριβώς αυτή τη ζωή που ο ίδιος απεχθάνεται και πως απορρίπτει τον δρόμο της αληθινής αγάπης, επιλέγει την αναχώρηση και τη μοναξιά.

Ένας αθεράπευτα ειλικρινής ήρωας που απεχθάνεται την υποκρισία κερδίζει τη συμπάθεια και τον θαυμασμό μας. Χάρη στη μαεστρία του κορυφαίου Γάλλου κωμωδιογράφου αναδεικνύεται σε σύμβολο που εκφράζει και δικές μας αγωνίες. Ο Αλσέστ μοιάζει να φέρει βιώματα του συγγραφέα για μια από σκηνής διαμαρτυρία. Εκεί συναντά τη δική μας φωνή.